Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

21 Αυγ 2010

Μεσολόγγι: «Λιμνοθαλασσιώτικα 2010» από 2-7 Σεπτεμβρίου

Με επίκεντρο των εκδηλώσεων το ιστορικό νησάκι του Βασιλαδίου και τον φημισμένο φάρο του Άη-Σώστη διοργανώνονται από τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» από 2 έως 7 Σεπτεμβρίου, στο Μεσολόγγι, τα «Λιμνοθαλασσιώτικα 2010», εκδηλώσεις με λατρευτικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που στοχεύουν στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.
Εκτός του Βασιλαδίου, εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στο Λιμάνι του Μεσολογγίου, ενώ αξιοσημείωτος είναι ο πολυδιάστατος σχεδιασμός τους αφού στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά γεγονότα και διαλέξεις. Παράλληλα για ακόμη μια χρονιά οι επισκέπτες στο φάρο του Άη-Σώστη θα απολαύσουν τοπικά θαλασσινά εδέσματα και παραδοσιακά γλυκά.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Mεσολογγίτικη ναυτιλία

ΤO MEΣOΛOΓΓI αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση στην προεπαναστατική ναυτιλία της Ελλάδας. Στα τέλη της δεκαετίας του 1730, αρκετά χρόνια πριν αναπτυχθούν τα άλλα ναυτικά κέντρα (Γαλαξίδι, Yδρα, Σπέτσες, Ψαρά, κ.ά.), το Mεσολλόγι διέθετε ήδη αξιόλογο ναυτικό.
Το 1745 ο Γάλλος πρόξενος της Aρτας αναφέρει ότι οι Μεσολογγίτες είχαν πάνω από 50 πλοία, 1,5 με 80 τόννους. Παράλληλα, ενετικές και γαλλικές πηγές μαρτυρούν ότι στα τέλη της δεκαετίας 1740, οι Mεσολογγίτες είχαν αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά το διαμετακομιστικό εμπόριο της Aρτας1, του σημαντικότερου δηλαδή εξαγωγικού κέντρου της Ηπείρου. Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι ανάπτυξης μιας πρώιμης και αξιόλογης εμπορικής ναυτιλίας στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου;
Πριάρια, γαΐτες και πάσαρες στην παραλία του Aιτωλικού. Στο βάθος αριστερά, πάνω στην παραλία, διακρίνεται ο σκελετός ενός γατζάου υπό κατασκευή (φωτ.: Μαλικόπουλος 1950 - Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη).
Σποραδικές αναφορές παρουσιάζουν ναυτική δραστηριότητα στο Μεσολόγγι τον 16ο και 17ο αι. Σύμφωνα με τους περιηγητές Spon και Weller (1675, 1678) «εις Μεσολόγγι, Αιτωλικό και Λευκάδα μεταχειρίζονται μονόξυλα κατασκευασμένα από κορμούς δέντρων κοιλανθέντων, μήκους 15-20 ποδών, πλάτους δε και βάθους 21/2 ποδών».2 Γνωρίζουμε επίσης ότι

Oταν σοδεύει το ιβάρι!!!!







ANAΣTAΣIA POYΣΣH
Γεωλόγος - Yπεύθυνη του Kέντρου Πληροφόρησης
Λιμνοθάλασσας Mεσολογγίου - Aιτωλικού

Η AΛIEYTIKH εκμετάλλευση της λιμνοθάλασσας Mεσολογγίου συνεχίζει να αποτελεί βασική δραστηριότητα στην περιοχή, καθώς μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται με το ψάρεμα επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό αν λάβουμε υπόψη ότι οι πόλεις του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού είναι άρρηκτα δεμένες με τη λιμνοθάλασσα και αποτελούν την εξέλιξη ψαράδικων οικισμών, που είχαν δημιουργηθεί στις νησίδες της.
H λιμνοθάλασσα υπήρξε ο τροφοδότης και των «Ελεύθερων Πολιορκημένων». O Ν. Μακρής στην «Ιστορία του Μεσολογγίου» αναφέρει ότι μέχρι να αποκλειστεί η δυνατότητα διεξόδου των πολιορκημένων στη λιμνοθάλασσα, τα ψάρια «εκ της ακαλλιεργησίας των ιχθυοτροφείων επί τοσούτον χρόνο, είχον καταπληκτικώς πολλαπλασιασθεί. ..... ήρκει εις τους Μεσολογγίτες ψαράδες ολιγόωρος αλιεία δια να φορτώσωσι τα πλοιάριά των από μεγάλους και εκλεκτούς ιχθείς, οίτινες απετέλουν τροφήν άφθονον και θρεπτικήν». Xαρακτηριστική είναι και η

αναφορά του Κοσομούλη πως το τελευταίο γεύμα των πολιορκημένων πριν από την έξοδο ήταν τριμμένα καβούρια με λίγο αλεύρι. Ενώ, κατά τον Δημητρίου, η πτώση του Μεσολογγίου (Απρίλιος 1826) οφείλεται και στο γεγονός ότι η περίοδος αυτή έπεται του χειμώνα και εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών ο πληθυσμός των ψαριών στη λιμνοθάλασσα ελαχιστοποιείται.

Στο ιβάρι του Προκοπάνιστου. Tαιβάρια, φραγμοί από πασσάλους στηριγμένους στον βυθό και από διχτυωτό πλέγμα, είναι ο κυρίαρχος τρόπος αλιείας στη λιμνοθάλασσα Mεσολογγίου-Aιτωλικού. Eγκατεστημένα στις περιοχές όπου η λιμνοθάλασσα συναντά την ανοιχτή θάλασσα, ελέγχουν την είσοδο και την έξοδο των ψαριών στην πρώτη (φωτ.: Φ. Περγαντής).













Iβάρι
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του λιμνοθαλάσσιου περιβάλλοντος οδήγησαν στην ανάπτυξη τεχνών και τεχνικών αλιείας που διαφέρουν σημαντικά από αυτές της ανοιχτής θάλασσας και παρέμειναν αναλλοίωτες στη διάρκεια των αιώνων. Aυτό αφορά τόσο τη ναυπηγική των σκαφών ( τις «γαΐτες» και τα «πρυάρια»), όσο και τα αλιευτικά εργαλεία (το «σταφνοκάρι», το καμάκι και την «τράινα»).
Στις παραδοσιακές τέχνες, την κυρίαρχη θέση κατέχει το «ιβάρι». Ο «ιβαράς» στηρίζει την τέχνη του στη βαθιά γνώση της συμπεριφοράς των ψαριών και της κίνησης των ρευμάτων. Γνώση που προέρχεται από την πολύχρονη εμπειρία των ψαράδων και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.
Τι είναι όμως το «ιβάρι»; 

Σαν όρος, έχει τη ρίζα του στην ιταλική γλώσσα, μαρτυρώντας όχι μόνο τις πολιτιστικές ανταλλαγές, αλλά και την παρουσία Iταλών τεχνητών. Επίσημα αναφέρεται σαν «φυσικό ιχθυοτροφείο»· δεν πρόκειται, δηλαδή, για εκτροφή ψαριών με τεχνητή τροφή, αλλά για περιοχή όπου ο άνθρωπος παρεμβαίνει μόνο στην προσέλκυση και αλίευση των ψαριών με ειδικές κατασκευές. Σαν κατασκευή, πρόκειται για φραγμούς στις περιοχές όπου η λιμνοθάλασσα επικοινωνεί με την ανοιχτή θάλασσα, με σκοπό τον έλεγχο των μετακινήσεων των ψαριών. Οι φραγμοί αυτοί αποτελούνται από πασσάλους στηριγμένους στο βυθό και από διχτυωτό πλέγμα (στο παρελθόν κατασκευάζονταν καλαμωτές).
Ο «ιβαράς» γνωρίζει ότι τα ψάρια μετακινούνται από ή προς τη λιμνοθάλασσα αναζητώντας τροφή, ευνοϊκές συνθήκες περιβάλλοντος ή χώρους κατάλληλους για την αναπαραγωγή τους. Γνωρίζει επίσης, ότι οι μετακινήσεις αυτές σχετίζονται με τα ρεύματα του νερού και μπορεί να προβλέπει με ακρίβεια τις φάσεις της παλίρροιας.

Ψάρεμα με σταφνοκάρι. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό όργανο αλιείας προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες της λιμνοθάλασσας: το κρεμασμένο δίχτυ βυθίζεται στο νερό και ανασύρεται λίγο αργότερα μαζί με τα ψάρια που βρίσκονται πάνω του (φωτ.: Nίκος Πέτρου, «Aχελώος», εκδ. KOAN).
Eτσι, την άνοιξη που τα ψάρια προσελκύονται από τα πιο ζεστά μέρη της ρηχής λιμνοθάλασσας, το «ιβάρι» είναι ανοιχτό και όπως λένε οι ψαράδες, «σοδεύει», δέχεται δηλαδή, ψάρια. Αργότερα θα κλείσει και τα ψάρια θα παραμείνουν στη λιμνοθάλασσα όπου οι συνθήκες θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την αφθονία της τροφής θα ευνοήσουν τη γρήγορη ανάπτυξή τους (π.χ., η τσιπούρα που θα μπει τον πρώτο χρόνο ζωής της στη λιμνοθάλασσα, θα έχει διπλάσια ανάπτυξη από αυτή που θα είχε αν παρέμενε στην ανοιχτή θάλασσα). Oταν οι συνθήκες αλλάξουν και το λιμνοθαλάσσιο περιβάλλον γίνει αφιλόξενο ή όταν διάφορα είδη ψαριών βρίσκονται σε περίοδο αναπαραγωγής, πάλι θα οδηγηθούν από τα ρεύματα της παλίρροιας προς την ανοιχτή θάλασσα, αναζητώντας σχετικά μεγάλα βάθη για να αποθέσουν τα αυγά τους. Στη διάρκεια αυτών των μετακινήσεων, τα ψάρια καταλήγουν στις ιχθυοπαγίδες, τις «πήρες» όπως τις αποκαλούν οι ψαράδες, όπου συλλέγονται με απόχη.
Σήμερα οι παραδοσιακές αλιευτικές τέχνες συρρικνώνονται στη λιμνοθάλασσα. Η προϋπόθεση της πολύχρονης πείρας και κυρίως τα χαμηλά έσοδα, είναι οι βασικές αιτίες μείωσης του αριθμού των νέων ψαράδων. Οι νέοι προσανατολίζονται σε μορφές αλιευτικής δραστηριότητας που στηρίζονται περισσότερο στα σύγχρονα μέσα, απαιτούν λιγότερο κοπιαστική εργασία και αποδίδουν μεγαλύτερο εισόδημα.
Παγκόσμια φήμη
Oσον αφορά την αλιευτική παραγωγή, η λιμνοθάλασσα χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες ψαριών, όχι όμως από μεγάλη ποικιλία ειδών. Bασικά είδη είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, διάφορα είδη κεφάλου, ο γοβιός, η γλώσσα, ο σπάρος, η κουτσομούρα και τα χέλια.
Iδιαίτερο προϊόν των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Aιτωλικού, φημισμένο σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι το αυγοτάραχο. Πρόκειται για ένα από τα 5 αλιευτικά προϊόντα στην Ευρώπη που κατοχυρώθηκε σαν Προϊόν Ονομασίας Προελεύσεως. Πολλοί το αποκαλούν «το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας», τόσο για το χρώμα του αλλά κυρίως για την εμπορική του αξία. Το αυγοτάραχο προέρχεται από τον θηλυκό κέφαλο («μπάφα») και η παραγωγή του γίνεται τέλος Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου, την περίοδο, δηλαδή, αναπαραγωγής του κέφαλου. Η επεξεργασία του περιλαμβάνει την αφαίρεση των λοβών με τα αυγά από την μπάφα, το αλάτισμα, τον αερισμό και στέγνωμα και τέλος το κέρωμα, που είναι η μέθοδος συντήρησης του αυγοτάραχου για μεγάλο χρονικό διάστημα.






Διακοπών συνέχεια για τον ΓΑΠ


Διακοπών συνέχεια για τον ΓΑΠ

Παρέα με τον αδερφό του Νίκο και τη σύζυγό του αλλά και το ζεύγος Σηφουνάκη συνεχίζει τις καλοκαιρινές του διακοπές ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Τα τρία ζευγάρια διαμένουν στο ξενοδοχείο Amirandes της αλυσίδας Grecotel, στις Γούβες.

Όλοι στοιχηματίζουν πλέον για την (τεχνητή) πτώχευση της χώρας

Όλοι στοιχηματίζουν πλέον για την (τεχνητή) πτώχευση της χώρας -

Σε ύψη ρεκόρο πάλι το spread

Πολύ άσχημα νέα έρχονται σε ότι αφορά τις προβλέψεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, παρά το πακέτο των 110 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί για να αποληρωθούν οι δανειστές της χώρας και την συμφωνία κυβέρνησης-τρόϊκας (ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ) με τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα σε βάρος των Ελλήνων πολιτών που συνόδευσε αυτή η συμφωνία:


Στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαΐου διευρύνθηκε το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund εξαιτίας των κακών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία (βέβαιη την αίτηση αναδιάρθρωσης του χρέους-τεχνητή πτώχευση, θεωρεί το σύνολο σχεδόν των ξένων οικονομικών αναλυτών), αλλά και της περαιτέρω πτώσης των γερμανικών κρατικών ομολόγων.


Επικαιροποίησαν το μνημόνιο - 'Ερχονται νέα σκληρά μέτρα



- Μειώνονται επιδόματα και υπερωρίες

- Αυξάνονται τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς
- Απελευθερώνονται κλειστά επαγγέλματα και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Νέα σκληρά μέτρα φερνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο με αλλαγές στα εργασιακά, παρεμβάσεις σε μισθούς και επιδόματα, απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ.


Στόχος να εκπληρωθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Τρόικας.


Στο κείμενο σημειώνεται πως

Σκηνές φρίκης και αηδίας στην Ακαδημία Πλάτωνος


Ακαδημία Πλάτωνος ώρα μηδέν. Η ελληνική Πολιτεία ως συνήθως απούσα και δυστυχώς, συνένοχη. Αλλοδαποί λαθρομετανάστες, τοξικομανείς και άλλα περιθωριακά στοιχεία έχουν καταλάβει το χώρο, μετατρέποντάς τον σε κοινόβιο και αφοδευτήριο. Εικόνες φρίκης, εικόνες ντροπής... Οι παρατημένες στην κυριολεξία και αφύλακτες αρχαιότητες καταστρέφονται, μετατρέπονται σε στοιχεία ενός απέραντου σκουπιδότοπου! Ο σεβασμός κάποιων στα όσια και στα ιερά μας, ανύπαρκτος.

20 Αυγ 2010

Κτίζουν οικισμούς για εποίκους στη Μόρφου




Νέα τετελεσμένα θέλει να δημιουργήσει το κατοχικό καθεστώς
ΤΟΥΑΝΔΡΕΑ ΠΙΜΠΙΣΙΗ

Ηπεριοχή της Μόρφου έχει μπει εδώ και ένα χρόνο για τα καλά στο στόχαστρο του κατοχικού καθεστώτος επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα επί του εδάφους, τα οποία να χρησιμοποιήσει στη συνέχεια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Το κατοχικό καθεστώς με τη στήριξη και χρηματοδότηση της Άγκυρας ξεκίνησε μια προσπάθεια αλλοίωσης και καταστροφής της περιοχής ακολουθώντας την πρακτική που εφάρμοσε στις κατεχόμενες περιοχές της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Καρπασίας.

Όταν το “ιερό” δεν έχει ιερό και όσιο

Όταν το “ιερό” δεν έχει ιερό και όσιο
Συντάκτης: Κώστας Βαξεβάνης
Όταν  το “ιερό” δεν έχει ιερό και όσιο
Το μοναστήρι της  Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό, λένε πως είναι το αποτέλεσμα ενός θαύματος. Σίγουρα είναι το αποτέλεσμα του θαύματος της ανθρώπινης πίστης. Και της ανάγκης των  ανθρώπων να δώσουν στο μεταφυσικό ερώτημα για την ύπαρξή τους, μια υλική, πολύ υλική απάντηση. Δεν ξέρω αν ο Θεός θέλει κάτι τέτοιο, αλλά η άνθρωποι έτσι βολεύονται.
Όπως και αν έχεις  απαντήσει στο ερώτημα της  δημιουργίας του κόσμου, πιστεύεις  ή όχι στον Θεό, μπροστά στο μοναστήρι αυτό νιώθεις δέος. Μια αετοφωλιά, φτιαγμένη από ανθρώπους, μέσα στα βράχια. Από ανθρώπους που πίστευαν τόσο στο Θεό, ώστε να να φτιάξουν κάτι τόσο δύσκολο,που να υπονοεί την θεία παρέμβαση.
Τετρακόσια σκαλοπάτια χρειάζεται να ανέβεις για να φτάσεις ως τη βράχινη πόρτα του μοναστηριού. Πίσω σου το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού και μπροστά και πάνω σου ο ασβεστωμένος όγκος του μοναστηριού. Επί χίλια χρόνια, άνθρωποι ανεβαίνουν αυτά τα σκαλοπάτια για να καταθέσουν την πίστη τους. Με τον ίδιο τρόπο, την ίδια αγωνία και σίγουρα τις ίδιες εγωιστικές ελπίδες. “Εμένα Θεέ μου σώσε”. Ελάχιστα όντα για λίγο, αν όχι απέναντι στον Θεό, απέναντι στην πέτρα και την θάλασσα στην οποία  γατζωθήκαμε πριν από εκατομμύρια χρόνια για να ζήσουμε. 
Όλα αυτά βεβαίως τα σκέφτεσαι λίγο εκ των υστέρων. Γιατί την ώρα εκείνη, ανεβαίνοντας, προσπαθείς να πάρεις ανάσα. Γύρω σου ο αέρας λυσσομανά,

Πρατηριούχοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πολλές φορές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και οι συντεχνίες υπερβάλλουν, στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους ή της υπεράσπισης δικαιωμάτων και κεκτημένων. Πρόσφατα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών έθεσε θέμα επιβίωσης των πρατηριούχων που βρίσκονται στην παραμεθόριο ζώνη και στις περιοχές όπου οι οδηγοί μπορούν και προμηθεύονται καύσιμα από τις γειτονικές χώρες με πολύ χαμηλότερες τιμές.


Το Capital.gr επικοινώνησε με τις τοπικές ενώσεις, προκειμένου να πάρει μια δεύτερη εικόνα από τους πρατηριούχους της περιφέρειας. Και διαπίστωσε ότι η ΟΒΕ όχι απλά δεν υπερέβαλε, αλλά αντίθετα στις περισσότερες περιοχές το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη οξύτερο σε σχέση με τον Ιούλιο, όταν και έγιναν οι πρώτες καταγγελίες.

16 περιστατικά εγκεφαλίτιδας

Συνολικά 16 περιστατικά εγκεφαλίτιδας στην περιοχή της Μακεδονίας οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την Αννα Παππά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αναφοράς Ραμποϊών.
Αρκετοί συμπολίτες μας έχουν θορυβηθεί και ανησυχούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία μας, μετά από λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) δίνει σύντομες και εύστοχες απαντήσεις στις απορίες του κοινού, σχετικά με τη νέα αυτή απειλή για τη δημόσια υγεία.


Τι είναι η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;

Εθνικιστική ζάλη στην Αλβανία

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Ξενίζει η ταχύτητα με την οποία εξαφανίστηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης η σοβαρότατη υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα από Αλβανούς επειδή μιλούσε ελληνικά (!). Δεν αναφερόμαστε, βεβαίως, σε κάποια διαρκή αναπαραγωγή αποτρόπαιων λεπτομερειών της φρικτής πράξης με στόχο την καλλιέργεια βίαιων αντιαλβανικών αισθημάτων στον ελληνικό λαό. Μας εκπλήσσει δυσάρεστα όμως το γεγονός ότι με εξαίρεση μία - δύο περιπτώσεις ουδείς φαίνεται να αισθάνεται την ανάγκη να προσεγγίσει βαθύτερα τις κοινωνικές και πολιτικές αιτίες ενός εγκλήματος που σε καμιά περίπτωση δεν περικλείεται στο πλαίσιο του αστυνομικού ρεπορτάζ.

Στεγαστικά μόνο για λίγους και εκλεκτούς

Δραματικά περιορίζουν τις νέες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων οι εγχώριες τράπεζες. Από την αρχή του 2010 οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων υπολογίζεται πως δεν ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες. Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους 7 στους 10 ενδιαφερόμενους που υποβάλουν αίτηση για λήψη στεγαστικού δανείου στις τράπεζες «κόβονται» πριν προλάβουν να φτάσουν στο γκισέ για την εκταμίευση.

Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί ακόμα και για τους δημόσιους υπάλληλους, οι οποίοι από ελίτ της πελατείας των τραπεζών, ειδικά στον τομέα της στεγαστικής πίστης, έχουν πέσει στην κατηγορία των πελατών αυξημένου κινδύνου!

Οι ξένοι βλέπουν. Εμείς;


Το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” αναφέρθηκε στα άδεια καταστήματα, τα λουκέτα σε εμπορικούς δρόμους και την πτώση του τουρισμού


Ότι θα έφτανε η στιγμή που οι γερμανοί δημοσιογράφοι θα περιέγραφαν στην κοινή γνώμη της χώρας τους μια Ελλάδα ακριβώς αντίστροφη της εικόνας χαβαλέ, σπατάλης και “Ζορμπά” που έδιναν όταν διαπραγματευόμασταν το πακέτο στήριξης, δεν το περίμενε κανείς.


Το περιοδικό “Der Spiegel” λοιπόν άφησε στην άκρη την πρακτική του “Focus” και τα περί κλεφτών,

Στα 12 δισ. η αύξηση του χρέους στο εξάμηνο του 2010

Στα 12 δισ. ευρώ ανέρχεται η αύξηση για το δημόσιο χρέος το πρώτο εξάμηνο του 2010, έναντι 22,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πλέον το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας, ανέρχεται στα 316,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μεταβολή του χρέους για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ήταν 6,57 δισ. ευρώ η οποία όπως σημειώνει το υπουργείο “αντανακλά το ταμειακό έλλειμμα του 2ου τριμήνου του 2010 ύψους 5,69 δισ. ευρώ, ενώ η υπόλοιπη αύξηση οφείλεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου και σε αναπροσαρμογές στην αποτίμηση τιμαριθμοποιημένου χρέους”.

Θετικό σημάδι χαρακτηρίζεται η ύπαρξη διαθεσίμων, 7,465 δισ. ευρώ στο ταμείο της κυβέρνησης. Σημειώνεται πως από τα 316,9 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό χρέος της χώρας, τα 27,2 δισ. είναι πληρωτέα μέσα σε ένα χρόνο, τα 126,7 από ένα έως πέντε χρόνια και τα υπόλοιπα 163 δισ. σε περίοδο μεγαλύτερη των πέντε χρόνων.

19 Αυγ 2010

Στο 43% η πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδος στην επόμενη 5ετία(Δημοσκόπηση του Reuters)

Δημοσκόπηση του Reuters


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Στο 43% ανήλθε το ποσοστό των οικονομολόγων που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της μέσα στην επόμενη πενταετία, έναντι 33% τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters την Πέμπτη.

Σε σύνολο 60 οικονομολόγων, οι μισοί έδωσαν πιθανότητα άνω του 50% για αναδιάρθρωση χρέους στην περίπτωση της Ελλάδας και 10% μόνο πιθανότητα για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.


«Η αναδιάρθρωση του χρέους ακούγεται λογική για υπερχρεωμένες χώρες μόνο, άρα είναι πιθανή για την Ελλάδα, αλλά όχι για τις άλλες τρεις χώρες της δημοσκόπησης», είπε ο Luca Mezzomo στην Inteza Sanpaolo.

Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι το βράδυ της Πανσελήνου

Άκαρπη ήταν η συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργου Νικητιάδη με την Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθούν σε όλους όσοι θα εργαστούν τη νύχτα της 24ης Αυγούστου οι προβλεπόμενες από το νόμο αμοιβές

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού, οι εκπρόσωποι της ΠΕΥΦΑ απέρριψαν την πρόταση αυτή και απαίτησαν αμοιβή τριπλάσια της προβλεπόμενης, κάτι το οποίο είναι παράτυπο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.


Η πολιτική ηγεσία διευκρίνισε στην ανακοίνωση ότι:

ΑΓΡΙΟ ΚΡΑΞΙΜΟ (ΚΑΙ) ΣΤΟΝ ΖΑΓΟΡΙΤΗ...

Η πληροφορία είναι καρατσεκαρισμένη. Όπως συνέβη με τις αποδοκιμασίες στον Σιούφα που πρώτοι αποκαλύψαμε έτσι και χθες το βράδυ στη Μεσσηνιακή Μάνη, στο χωριό της γυναίκας του τις Κιτριές, ένα πολύ όμορφο και γραφικό ψαροχώρι, ο Λευτέρης Ζαγορίτης μαζί με την σύζυγό του και μια παρέα φίλων έφαγε πολύ...
άγριο κράξιμο με αχαρακτήριστες εκφράσεις από παρέα φίλων που επισκέφτηκαν το χωριό και μένουν στην Αθήνα. Όλα έγιναν στις 10 το βράδυ στην ταβέρνα "Σάντοβα", όταν ένας από την παρέα παρατήρησε ότι ο Ζαγορίτης έτρωγε ψητό αστακό. Από το τραπέζι που καθόταν τον χαρακτήρισε "λαμόγιο". Σύμφωνα με πληροφορίες του Fimotro

Χωρίς βραχνά διοδίων

Από την Κυριακή, έως τα μέσα Σεπτεμβρίου το κίνημα "Δεν πληρώνουμε" προχωρά σε καταλήψεις διοδίων σε όλη την Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους ακριβούς δρόμους

Κατάληψη των διοδίων Νεστάνης και Σπαθοβουνίου ετοιμάζει η Αγωνιστική Αυτοδιοικητική Συνεργασία Πελοποννήσου για την Κυριακή 29 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη διέλευση των διερχόμενων αυτοκινήτων διαμαρτυρόμενη για την αύξηση των διοδίων που φτάνει σε ποσοστό 60% στην εθνική οδό Τρίπολη - Κόρινθο.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις αφού έχουν προγραμματιστεί μεγάλες κινητοποιήσεις.

Στις 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των επιτροπών ενάντια στα Διόδια στον Βόλο, και στις 26 στα Τρίκαλα. Παράλληλα, στις 31 Αυγούστου θα

Η Ανατολή, ποιο μέλλον μετά τον κομουνισμό;

Απόσπασμα της εισήγησης του Βρετανού ιστορικού Έρικ Χόμπσμπαουμ από το Παγκόσμιο Πολιτικό Φόρουμ, που έλαβε χώρα στο Μπόσκο Μαρένγκο της Ιταλίας τον Οκτώβριο του 2009, με θέμα «Η Ανατολή, ποιο μέλλον μετά τον κομουνισμό;». To κείμενο δημοσιεύεται στην «Ελευθεροτυπία» σε μετάφραση και επιμέλεια του Θανάση Γιαλκέτση.


Ο «σύντομος» εικοστός αιώνας υπήρξε μια περίοδος σημαδεμένη από μια θρησκευτική σύγκρουση μεταξύ κοσμικών ιδεολογιών. Για λόγους περισσότερο ιστορικούς παρά λογικούς κυριαρχήθηκε από την αντιπαράθεση δύο οικονομικών μοντέλων -μόνο δύο μοντέλων που απέκλειαν το ένα το άλλο- του «σοσιαλισμού», που ταυτιζόταν με οικονομίες κεντρικής σχεδιοποίησης σοβιετικού τύπου, και του «καπιταλισμού», που κάλυπτε όλα τα υπόλοιπα.


18 Αυγ 2010

Το Ισραήλ έχει μόνο 8 μέρες για να βομβαρδίσει τις Ιρανικές Πυρινικές Εγκαταστάσεις

oυάσινγκτον – Agence France-Presse
"Το Ισραήλ έχει 8 μόνο μέρες για να εξαπολύσει ένα στρατιωτικό χτύπημα εναντίον των Ιρανικών Πυρηνικών Εγκαταστάσεων Bushehr και να σταματήσει την Τεχεράνη από το να αποκτήσει την πρώτη της λειτουργική ατομική της βόμβα." Αναφέρει ένας Αμερικάνος πρώην πρέσβεις στα Ηνωμένα Έθνη.



Πυρηνικός Αντιδραστήρας νούμερο ένα, Bushehr, εικόνα από τον δορυφόρο IKONOS
Την επόμενη εβδομάδα το Ιράν είναι έτοιμο να αρχίσει την λειτουργία του πρώτου του πυρηνικού αντιδραστήρα, κατασκευασμένο με Ρωσική τεχνογνωσία, όταν ένα φορτίο με πυρηνικά καύσιμα θα φορτωθεί στο πυρήνα του. Σε αυτό το σημείο ο John Bolton (σημ.miltos.tereres: πρώην πρέσβης της Αμερικής στα Ηνωμένα Έθνη το 2005-06) προειδοποίησε την Δευτέρα, ότι μετά την παράδοση των πυρηνικών καυσίμων, θα είναι πολύ αργά για το Ισραήλ να εξαπολύσει κάποια επίθεση, καθώς θα προκληθεί διασπορά ραδιενέργειας που θα προσβάλει Ιρανούς πολίτες.


"Με του που το Ουράνιο, με το που τα πυρηνικά καύσιμα φτάσουν πολύ κοντά στον αντιδραστήρα, με το που θα τοποθετηθούν μέσα στον αντιδραστήρα, μια επίθεση θα ισοδυναμεί με απελευθέρωση ραδιενέργειας, καμία αμφιβολία για αυτό" Αναφέρει ο John Bolton στο Fox Business Network."Έτσι αν το Ισραήλ πρόκειται να προσβάλει τις εγκαταστάσεις στο Bushehr πρέπει να

ΚΚΕ: Εχουν γεμάτες τις αποθήκες και κερδοσκοπούν


ΚΚΕ: Εχουν γεμάτες τις αποθήκες και κερδοσκοπούν

«Αισχροκέρδεια του χειρίστου είδους σε βάρος του λαού» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις «νέες μεγάλες αυξήσεις στο αλεύρι, στο ψωμί και στα ζυμαρικά που σχεδιάζουν οι μεγαλέμποροι - μεγαλοεισαγωγείς και οι αλευροβιομήχανοι, την ίδια στιγμή που κυριολεκτικά ληστεύουν τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς σιτηρών».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «είναι χοντροκομμένο ψέμα ο ισχυρισμός τους ότι αυξάνουν τις τιμές λόγω της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών. Η αλήθεια είναι ότι οι μεγαλέμποροι-μεγαλοεισαγωγείς έχουν τις αποθήκες τους γεμάτες και από σκληρό και από μαλακό στάρι.

τελεσίγραφο Ομπαμα προς Ερντογάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν πλέον την Τουρκία «πιστή σύμμαχο και φίλη χώρα», όπως στο παρελθόν, αντίθετα οι πάντες -ακόμα και η παραδοσιακά φιλοτουρκική γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου- συμφωνούν ότι οι ενέργειες του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αντιστρατεύονται τα βασικά αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η καθυστέρηση στην πώληση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροπλάνων στην Αγκυρα, τα οποία χρειαζόταν πάση θυσία η τελευταία για να αντιμετωπίσει τους Κούρδους αντάρτες. Την ίδια στιγμή Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές πάγωσαν την αποστολή του νέου Αμερικανού πρέσβη Φράνσις Ρικαρντιόνε, ο οποίος είχε παίξει αρνητικό ρόλο για την Ελλάδα την εποχή της κρίσης για τα Ιμια. Η βασική κατηγορία είναι

Επικίνδυνο ανθελληνικό κλίμα

Και δεύτερο περιστατικό βίας, σε βάρος νεαρού Ελληνα αυτή τη φορά, καταγγέλλουν οι Βορειοηπειρώτες στη Χειμάρρα, ενώ ο δράστης της δολοφονίας του 37χρονου Αριστοτέλη Γκούμα και οι έξι φίλοι του πήραν χθες τον δρόμο για τις φυλακές.

  Ομογενείς καταγγέλλουν προσπάθεια των αλβανικών αρχών να 
κλείσουν την υπόθεση Γκούμα

Ομογενείς καταγγέλλουν προσπάθεια των αλβανικών αρχών να κλείσουν την υπόθεση Γκούμα
Ο εισαγγελέας του επαρχιακού δικαστηρίου της Βλόρα έκρινε τον 25χρονο Ιλίρ Μούκα ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, απορρίπτοντας τα όσα υποστήριζε περί δυστυχήματος, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.
Ο άτυχος Αριστοτέλης Γκούμας.
Ο άτυχος Αριστοτέλης Γκούμας.
Η ελληνική κοινότητα στη Χειμάρρα είναι αναστατωμένη όχι μόνο για τη δολοφονία του Αρ. Γκούμα αλλά και για τις συνεχιζόμενες απειλές Αλβανών εθνικιστών κατά ομογενών επειδή μιλούν... ελληνικά.
Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίζονται με

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ!

Η δημιουργία χρονομηχανής που θα επιτρέπει το ταξίδι στο παρελθόν και συνεπώς την πρόκληση αλλαγών σε αυτό, δίχως ωστόσο να δημιουργούνται παράδοξα στο παρόν και το μέλλον, είναι εφικτή, όπως διατείνεται ομάδα κβαντικών φυσικών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Αξιοποιώντας το μυστηριώδες φαινόμενο του «κβαντικού εναγκαλισμού», οι κβαντομηχανικοί έχουν κατορθώσει έως σήμερα να τηλεμεταφέρουν κβαντικές καταστάσεις από το ένα μέρος στο άλλο και μάλιστα σε απόσταση χιλιομέτρων.

Ο καθηγητής Σιθ Λόιντ και οι συνεργάτες του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), σύμφωνα με την Telegraph, ευελπιστούν, αξιοποιώντας τη “μετα-επιλογή”, ένα άλλο κβαντικό φαινόμενο, να ταξιδέψουν ανάποδα στο χρόνο.

«Είναι δυνατό για τα σωματίδια

Οι αποδείξεις που θα διπλασιάσουν την έκπτωση φόρου

Οι αποδείξεις που θα διπλασιάσουν την έκπτωση φόρου



Νέα μέτρα για ... πείσει τους πολίτες να συνεχίσουν να παίρνουν αποδείξεις μελετάει η Κυβέρνηση δίνοντας κίνητρα



όπως διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου από αποδείξεις που λαμβάνονται από τεχνίτες, ελεύθερους επαγγελματίες ή το βοηθητικό προσωπικό στα σπίτια.


Παράλληλα μελετάται η αύξηση της έκπτωσης φόρου για όσους συγκεντρώσουν περισσότερες αποδείξεις από 12.000.

Έφοδος 250 “ράμπο” για βίλες, σκάφη και ΦΠΑ – Στο στόχαστρο και η επώνυμη φοροδιαφυγή

Έφοδος 250 “ράμπο” για βίλες, σκάφη και ΦΠΑ – Στο στόχαστρο και η επώνυμη φοροδιαφυγή

- Πέντε ομάδες «Ράμπο» εναντίον όσων ζουν dolce vita και δηλώνουν ψίχουλα στην Εφορία.
- Στο στόχαστρο συναυλίες "μη κερδοσκοπικού" χαρακτήρα τραγουδιστών και πανηγύρια
- «Κυνήγι» οφειλετών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ.
- Συνεχίζονται οι κατασχέσεις ιδιοκτητών πολυτελών ακινήτων σε Μύκονο και Σαντορίνη


Πέντε νέες ομάδες του ΣΔΟΕ με συνολικά 250 «Ράμπο» βγαίνουν στους δρόμου κατά της φοροδιαφυγής από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε χθες το απόγευμα στο γραφείο του τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη, ο οποίος του παρουσίασε το πλήρες σχέδιο δράσης και έλαβε το ΟΚ του

αρκοζί εναντίον ΡΟΜΑ - Τι κρύβεται πίσω από την ακραία κίνηση του γάλλου προέδρου

Σαρκοζί εναντίον ΡΟΜΑ - Τι κρύβεται πίσω από την ακραία κίνηση του γάλλου προέδρου



Οι επικρίσεις φουντώνουν μέρα με την μέρα για την απόφαση του Γάλλου προέδρου να απελάσει άτομα της φυλής Ρομά που ζουν παράνομα στη Γαλλία.
 
Την ανακοίνωση έκανε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών που είπε πως όσοι ζουν παράνομα στην Γαλλία θα απελαθούν στις χώρες καταγωγής του, τη Ρουμανία ή την Βουλγαρία. Πρόσθεσε ότι φέτος το καλοκαίρι κατεδαφίστηκαν 51 παράνομοι καταυλισμοί.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει διατάξει απελάσεις και τη διάλυση καταυλισμών Ρομά σε όλη τη χώρα εν μέσω αντιδράσεων και κατηγοριών για «κρατικό ρατσισμό». Ειδικά σε μια χώρα όπως

17 Αυγ 2010

Πάνω από 1 εκατ. οι άνεργοι το 2010


Με πρωτοφανείς ρυθμούς τρέχει η ανεργία, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Καθημερινά κλείνουν δύο με τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1.000.000 και το ποσοστό θα φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου το 20%. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει η ΓΣΕΕ, καθημερινά βάζουν λουκέτο 2-3 εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ εκείνες που αντέχουν, πηγαίνουν σε καθεστώς τετραήμερης και τετράωρης απασχόλησης.

Καθημερινές είναι οι προσφυγές στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), επιχειρήσεων που επιθυμούν αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος με ευέλικτα σχήματα απασχόλησης, προκειμένου να μειώσουν το κόστος εργασίας για να αντέξουν στην κρίση. Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας φέρνει εκ νέου στην επικαιρότητα η περίπτωση των σούπερ μάρκετ Ατλάντικ.

Αν τελικά η αλυσίδα κλείσει, όπως εκτιμάται, θα βγουν στο δρόμο 3.500 άτομα. Επίσης πολλά πολυκαταστήματα που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ηλεκτρονικών και

Συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ!!!!


Συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ
Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ και στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, με στόχο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή
Του Γιάννη Αντύπα

Για στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ και στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, με στόχο την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, μίλησαν χθες ο Γ. Παπανδρέου και ο Μπ. Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεδομένων των αρνητικών εξελίξεων στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν

Ανάστατο το Ισραήλ από τις φωτογραφίες μίας στρατιωτίνας με δεμένους παλαιστινίους

Ανάστατο το Ισραήλ από τις φωτογραφίες μίας στρατιωτίνας με δεμένους παλαιστινίους κρατουμένους.



Οι φωτογραφίες μίας ισραηλινής στρατιωτίνας, η οποία πόζαρε χαμογελαστή δίπλα σε παλαιστινίους κρατουμένους με δεμένα μάτια και χέρια, έχει προκαλέσει αγανάκτηση στο Ισραήλ έπειτα από την προβολή τους σήμερα στο κρατικό δίκτυο τηλεόρασης.
H νεαρή γυναίκα, ονόματι Εντέν Αμπαργκίλ, δημοσίευσε στην κοινωνική ιστοσελίδα Facebook τις φωτογραφίες της με τους κρατουμένους που ήταν επιφορτισμένη να φυλάει, και τις αναπαρήξε στην εκπομπή της και η κρατική τηλεόραση.
Σε ανακοινωθέν του, ο ισραηλινός στρατός καταδικάζει «την επονείδιστη συμπεριφορά της οπλίτου», τονίζοντας πως αυτή έχει περαιώσει την στρατιωτική της θητεία από πέρυσι.
Οι φωτογραφίες τιτλοφορούνται «Ο στρατός, η καλύτερη περίοδος της ζωής μου»

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ site!!!!


Είναι ποτέ δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να αναφέρει επισήμως τα Σκόπια ως « Μακεδονία» στην πιο κρίσιμη φάση των συνομιλιών για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου;
Είναι ποτέ δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να τροφοδοτεί την αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων και να υιοθετεί τον όρο «Μακεδονία» για τον γεωγραφικό και πολιτικό προσδιορισμό του γειτονικού κρατιδίου;
Πολλοί θα βιαστούν να απαντήσουν αρνητικά. Και όμως! Μια ματιά στην επίσημη και προβεβλημένη ιστοσελίδα της ελληνικής κυβέρνησης “Ανοικτή διακυβέρνηση» – opengov.gr ( η οποία «δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής και με την άμεση επίβλεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου) είναι αποκαλυπτική.
Στην κεντρική σελίδα και ανάμεσα στα link της ιστοσελίδας του πρωθυπουργού ( PrimeMinister.gov.gr) και της κυβέρνησης (Government.gov.gr) έχουν τοποθετήσει αυτό της κυβερνητικής ιστοσελίδας « Χωρίς διαφημιστικές πινακίδες» (illigalsigns.gov.gr).
Στην συγκεκριμένη λοιπόν επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα φιλοξενούνται όχι ένας , αλλά τρεις χάρτες στους οποίους τα Σκόπια όχι μόνο αναφέρονται ως «Μακεδονία»

Προωθούν κοινωνικό πακέτο 3,1 δισ. ευρώ

Συνδυασμένα με την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη θα είναι φέτος τα μέτρα του κοινωνικού πακέτου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, συνολικού προϋπολογισμού 3,1 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επιδιώξει να συνδέσει αυτά τα μέτρα, σε μια δύσκολη συγκυρία για τους πολίτες, με το ιδεολογικό υπόβαθρο του κυβερνώντος κόμματος, που πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη.

Σε δεύτερο χρόνο, με τα εγκαίνια της ΔΕΘ, θα αναλύσει το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα. Τα μέτρα για την οικονομική ελάφρυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών, Υγείας και Παιδείας, ενώ ουσιαστικό ρόλο έχει το ΙΣΤΑΜΕ, το οποίο καταρτίζει 50 προτάσεις, οι οποίες μέχρι το τέλος Αυγούστου θα κατατεθούν στην κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να επιλεγεί το τελικό σχέδιο.


Τα μέτρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «σφιχτά» καθώς δεν θα ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ θα γίνουν και προτάσεις για την αναδιανομή επιδομάτων, με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.


Πρόκειται για επιδόματα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ τα οποία

16 Αυγ 2010

Προωθείται ο νέος εκλογικός νόμος - Δέκα οι βασικές αλλαγές

Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο νέος νόμος που προωθεί η κυβέρνηση θα διατηρεί σε 300 τον αριθμό των βουλευτών και στο 3% το όριο για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, καταργεί τον θεσμό των βουλευτών Επικρατείας, βάζει στο 40,2% τον πήχυ της αυτοδυναμίας και θεσμοθετεί τη λίστα για 120 έδρες και το σπάσιμο των περιφερειών σε μονοεδρικές (180 τον αριθμό) στους 52 νομούς της επικράτειας.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, δέκα είναι οι βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών:


Παραμένουν 300 οι βουλευτές και δεν μειώνεται σε 200 ο αριθμός τους.

Οι εκλογικές περιφέρειες χωρίζονται σε μείζονες και μονοεδρικές. Στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέγονται 120 βουλευτές με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Οι περιφέρειες αυτές συστήνονται στις

Έταξε έταξε και….

Τρία χρόνια μετά τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές της Ηλείας και η γη στις απέραντες καμένες δασικές εκτάσεις έχει αρχίσει να πρασινίζει, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον. Οι καρδιές όμως των ανθρώπων που έμειναν πίσω και βίωσαν τον θάνατο και την καταστροφή, παραμένουν μαυρισμένες και βουτηγμένες μέσα στην οργή και στην πίκρα, για την «αδιάφορη πολιτεία» που πολλά υποσχέθηκε κατά το παρελθόν και ελάχιστα έπραξε.



Ενα εκατομμύριο στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων, εκατοντάδες χιλιάδες ζώα παραγωγικά και μη, σπίτια και περιουσίες που είχαν δημιουργηθεί με κόπο και ιδρώτα, υποδομές, ιστορικά μνημεία, γραφικά χωριά και δεκάδες ανθρώπινες ζωές, χάθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη μέσα στις φλόγες. Σήμερα η οργή και το παράπονο

Τα ανταλλάγματα της Τουρκίας για την λειτουργία στην Παναγία Σουμελά





Την πεποίθηση του πως η άδεια για την ιστορική λειτουργία στην Παναγία της Σουμελά, ενίσχυσε το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας του και της δίνει το δικαίωμα να ζητήσει ανταλλάγματα από την Αθήνα, εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας σε μέλη της ένωσης Επιχειρηματιών της χώρας του ανέφερε πως πλέον η Τουρκία μπορεί μα ζητήσει τη λειτουργία ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, χωρίς να μπορεί κανείς να φέρει αντιρρήσεις, ενώ παράλληλα κάλεσε τους Τούρκους να παραδειγματιστούν από την Οθωμανική ιστορία!

"Όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας «Ανοίξτε την ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Τότε δεν φοβόντουσαν τέτοια πράγματα», ανέφερε, απευθυνόμενος σε μέλη της ένωσης Επιχειρηματιών MUSIAD στην πόλη Γκαζιαντέπ στην νότια Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρονταν στην κριτική που ασκήθηκε στην

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο δικτάτορας Δ.Ιωαννίδης

Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα της Δευτέρας ο δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης.


Είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εξέτιε την ποινή κάθειρξης.


Ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 και κατά τη διάρκεια της Χούντας διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ.

"Φακέλωμα" για όλους με “Πόθεν έσχες” από την επόμενη φορολογική δήλωση

- Νέα έντυπα θα “φακελώνουν” τους πάντες στην δήλωση του 2011.
- Βαριά πρόστιμα για όσους αποκρύποτυν στοιχεία
- Με διασταύρωση στοιχείων ελπίζουν "να χτυπήσουν" τη φοροδιαφυγή

“Φύλλο και φτερό” στα φετικά εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία κάθε Έλληνα φορολογούμενου επιχειρεί το επιτελείο του Υπουργείου, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αυξήσει τα κρατικά έσοδα και να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή.
 
Οι αλλαγές γίνονται με τις ...ευλογίες της τρόικας που ζητά να πιαστούν στη "φάκα" οι Έλληνες που έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μεγάλες περιουσίες.

Απιστία: Ενδιαφέροντα στοιχεία και έρευνες!

Ανοίγουμε τον φάκελο “Απιστία” και σας παρουσιάζουμε τις πιο πρόσφατες μελέτες για το πως αντιμετωπίζουν την απιστία τα δύο φύλα.

Οι γυναίκες είναι άπιστες μετά τα τριάντα

Οι γυναίκες, αντίθετα με πολλούς άνδρες, όπως έχει διαπιστωθεί σε αρκετές έρευνες, προτιμούν ενστικτωδώς μια μονογαμική σχέση, κυρίως επειδή αισθάνονται ότι χρειάζονται βοήθεια για να μεγαλώσουν τα παιδιά που πιθανώς θα προκύψουν.

Αν όμως υποκύψουν στον πειρασμό της απιστίας και νιώσουν τη διάθεση για ερωτικές περιπέτειες, αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί μόλις έχουν εισέλθει στη δεκαετία των τριάντα χρόνων τους. Ο λόγος είναι πάλι βιολογικός, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα, καθώς αντιλαμβάνονται αυτή την ηλικία ως την τελευταία τους ευκαιρία, προκειμένου να εξασφαλίσουν τον κατάλληλο άνδρα για τα παιδιά τους.

Παράλληλα, η είσοδος στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους συμπίπτει με την

Σπρέι κάνει τους άνδρες πιο ευαίσθητους συναισθηματικά!


Ψεκάστε, σκουπίστε, αισθανθείτε! Ένα νέο ρινικό σπρέι μπορεί να κάνει τους άνδρες να γίνουν πιο ανοιχτοί στα συναισθήματα των άλλων, σύμφωνα με ομάδα γερμανών και βρετανών ερευνητών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σπρέι, που περιέχει την ορμόνη ωκυτοκίνη (τη λεγόμενη και ορμόνη του αγκαλιάσματος και της αγάπης) ωθεί τους άνδρες να αποκτούν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση για τα αισθήματα των γύρω τους. Η ανακάλυψη, υπό τον καθηγητή Κιθ Κέντρικ του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, δημοσιεύτηκε στο “Journal of Neuroscience” (Περιοδικό της Νευροεπιστήμης), σύμφωνα με το BBC. Το σπρέι μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο σε θεραπείες ασθενών, όπως των σχιζοφρενών, που πάσχουν από συναισθηματική ψυχρότητα και κοινωνική δυσπροσαρμοστικότητα, ενώ δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση του αυτισμού, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται και στα δύο φύλα με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό. Μεταξύ άλλων,

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα....


Αντιδράσεις για την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα


Κρεμώντας την παλαιστινιακή σημαία από το βράχο της Ακροπόλεως εξέφρασε ομάδα Ελλήνων ακτιβιστών τη διαμαρτυρία της για την αυριανή επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα. Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επαφές με Άραβες ηγέτες, εν όψει της έλευσης του Ισραηλινού ομολόγου του.
Οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται για την πρόσκληση που έλαβε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ελλάδα, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη φονική επίθεση στο "στολίσκο της ειρήνης", στον οποίο μετείχαν και ελληνικά σκάφη. Με αφορμή το

Αποδοκίμασαν και τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη στη Λευκάδα

Οι θαμώνες ταβέρνας στην οποία πήγε για φαγητό τις ημέρες των διακοπών του

Τις αποδοκιμασίες πολιτών εισέπραξε και ο Υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, στη διάρκεια των διακοπών του στην Λευκάδα. Όπως ανέφεραν στο thebest.gr αυτόπτες μάρτυρες, την περασμένη Δευτέρα ο υφυπουργός επισκέφθηκε την ταβέρνα "Τηλέγραφος" στον Άγιο Ιωάννη της Λευκάδας. Όταν πολίτες που κάθονταν σε γύρω τραπέζια αντιλήφθηκαν τον κ. Κουτρουμάνη άρχισαν με δυνατή φωνή να κάνουν σχόλια του τύπου "τους βλέπεις, μια χαρά περνάνε", "θα ξανάρθουν για να ζητήσουν ψήφο" και άλλα παρόμοια.

Τα σχόλια ήταν ηχηρά, με εμφανή τη διάθεση να φτάσουν στα αυτιά του υφυπουργού. Και φυσικά έφτασαν. Ο κ. Κουτρουμάνης

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More