Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

8 Απρ 2016

9 στιγμές που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέγραφε την πώληση του λιμανιού που υπέγραψε σήμερα

tsiprasolp
Σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμο υπό την παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξης Τσίπρας έπεσαν οι υπογραφές  στην σύμβαση.
Για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation.
Από ελληνικής πλευράς η συμφωνία υπογράφτηκε από τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα.
 συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια, αρχικά θα καταβληθούν 280,5 εκατ. ευρώ και θα αποκτηθεί το 51% του ΟΛΠ, ενώ σε 5 χρόνια, εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι όροι του συμφώνου μετόχων (SPA), συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών επενδύσεων, η Coscoθα καταβάλει επιπλέον 88 εκατ. ευρώ και θα αποκτήσει και το υπόλοιπο ποσοστό φτάνοντας στο 67%.
Το Luben σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας θυμίζει τις «9 στιγμές που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπέγραφε την πώληση του λιμανιού που υπέγραψε σήμερα»
cosco8
Ας κανουμε μια ιστορικη αναδρομη πως φτασαμε σε αυτη την σπουδαια συμφωνια . Το 2009 ο Αλεξης δεν γουσταρε την φαση καθολου ,αλλα νταξ περασαν τα χρονια..

12988155_10209411687715630_301476392_n
Το 2014 με ανεβασμένα τα ποσοστά του Σύριζα εξακολουθεί να ειναι πολύ νευριασμενος με την φαση και λεει ξεκάθαρα οτι η Cosco παίρνοντας το λιμάνι πλέον θα ελέγχει όλο τον Πειραιά.
cosco7
Το λιμάνι θα παραμείνει δημόσιο . ΤΕΛΟΣ

cosco4
cosco6
cosco5
Τέρμα στα τετελεσμένα, ΕΡΧΌΜΑΣΤΕ.
cosco3
ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ.
cosco

dritsas
και αυτό είναι δέσμευση. #ΝΟΤ
Πολλά μπράβο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ευκαιρία να τους θυμίσουμε άλλα 7 πράγματα που μπορούν να ξεπουλήσουν τώρα που πήραν φόρα.

1% Vs 99%: Ζάπλουτοι Εναντίον Φτωχών


Γιώργος Στάμκος
«Η φτώχεια είναι σαν τιμωρία για ένα έγκλημα που δεν έχεις διαπράξει».
Ιλάι Καμάροφ

«Φτωχός σήμερα σημαίνει πάντοτε φτωχός» υποστηρίζει η Γερμανίδα κοινωνιολόγος Γιούτα Αλμέντιγκερ, επισημαίνοντας με νόημα πως, αντιστρόφως, οι πλούσιοι παραμένουν διαχρονικά πλούσιοι, παρά την Κρίση. Καθόλου παράξενο λοιπόν πως κι αυτή η οικονομική κρίση έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. «Αν το σκατό είχε αξία, τότε οι φτωχοί θα γεννιόντουσαν χωρίς κώλο», λένε εύστοχα οι Γάλλοι. Αυτό σημαίνει πράγματι να είναι κανείς φτωχός. Να είναι αποκλεισμένος σχεδόν από τα πάντα. Να μην έχει πρόσβαση ούτε στα βασικά.
Οι φτωχοί είναι αποκλεισμένοι, ενώ οι πλούσιοι έχουν επιλογές. Αυτή, νομίζω, είναι και η βασικότερη διαφορά μεταξύ πλουσίων και φτωχών σ’ αυτό τον κόσμο. Οι οικονομικοί ειδήμονες βέβαια μπορεί να έχουν διαφορετική άποψη. Η υποστηρίζει σε άρθρο της πως πλούσιοι γίνονται εκείνοι που έχουν σχέδιο, καταναλώνουν λιγότερα απ’ όσα παράγουν, υπολογίζουν καλά τους κινδύνους και δεν φοβούνται. Σωστή, σε γενικές γραμμές, άποψη. Δεν λαμβάνει υπόψιν της όμως το γεγονός πως οι περισσότεροι πλούσιοι σ’ αυτόν τον κόσμο έγιναν πλούσιοι επειδή κληρονόμησαν περιουσίες, τίτλους και ονόματα ή έκλεψαν, εξαπάτησαν κι έκαναν κάθε λογής κομπίνα για να βγάλουν χρήματα. Πράγματι έτσι είναι: «Όποιος κλέβει λίγο ρίχνεται στη φυλακή. Όποιος κλέβει σε μεγάλη κλίμακα δέχεται συγχαρητήρια για το επιχειρηματικό του πνεύμα» (Φερνάντο Σαβατέρ, Ισπανός φιλόσοφος και συγγραφέας). Όλοι οι πετυχημένοι μαφιόζοι εξελίσσονται νομοτελειακά σε πλούσιους «επιχειρηματίες», εκτός αν είναι εντελώς Νεάντερταλ. Οι περισσότεροι έγιναν πλούσιοι επειδή κατάφεραν εξ αρχής να βγάλουν αρκετά «μαύρα» ή αφορολόγητα χρήματα. Γιατί οι πλούσιοι απεχθάνονται τους φόρους, την ανακατανομή του εισοδήματος τους, πιο πολύ κι από τον θάνατο.
Οι φτωχοί από την πλευρά τους δεν έχουν σχεδόν καθόλου επιλογές. Οι φτωχοί και οι άνεργοι δεν μπορούν από μόνοι τους να λύσουν τα προβλήματά τους. Δεν είναι μόνον το ότι υποφέρουν από ακραία υλική αποστέρηση. Όλη τους η ενέργεια είναι διοχετευμένη στην εξεύρεση τρόπων επίλυσης του προβλήματος της καθημερινής επιβίωσης. Οι έχοντες άφθονο ελεύθερο χρόνο και ελευθερία κινήσεων πλούσιοι εξουσιάζουν το λαό για έναν απλούστατο λόγο: η τάξη τους είναι συσπειρωμένη σ’ έναν σκοπό –στην επίτευξη διαρκώς περισσότερου πλούτου και στη διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων–, ενώ οι φτωχοί είναι μονίμως διασπασμένοι. Σε άνδρες και γυναίκες, θρησκείες, έθνη, πολιτικά κόμματα, ποδοσφαιρικές ομάδες, επαγγελματικές τάξεις. Και συνεχώς συγκρούονται μεταξύ τους για το παραμικρό: για την πίστη, την ιδεολογία, τη σημαία, για το μεροκάματο, για την ίδια τους την επιβίωση. Πραγματικός «κοινωνικός κανιβαλισμός», όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους: Οι αστυνομικοί εναντίον των διαδηλωτών. Οι αγρότες εναντίον των φορτηγατζήδων. Οι φορτηγατζήδες εναντίον των εμπόρων. Οι ταξιτζήδες εναντίον των ξενοδόχων. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι εναντίον των δημοσίων. Και το συνδικάτο που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα εναντίον όλων...
Αυτό δεν συμβαίνει αποκλειστικά στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και στις ΗΠΑ, το επίκεντρο του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, όπως επισημαίνει και ο Αμερικανός κοινωνιολόγος και ακτιβιστής Χάουαρντ Ζιν στο βιβλίο του : «Το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το ένα τρίτο του πλούτου. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα κατανέμονται με τρόπο που στρέφει το 99% εναντίον αλλήλων: τους μικροϊδιοκτήτες εναντίον των αστέγων, τους λευκούς εναντίον των μαύρων, τους διανοούμενους και τους επαγγελματίες εναντίον των αμόρφωτων και των ανειδίκευτων. Οι ομάδες αυτές κατηγορούν η μία την άλλη και μάχονται μεταξύ τους με τόση σφοδρότητα ώστε δεν αντιλαμβάνονται την κοινή τους θέση: ότι μοιράζονται τα αποφάγια μιας πολύ πλούσιας χώρας»[1].
Την ίδια στιγμή οι ζάπλούτοι, που αντιπροσωπεύουν αυτό το 1%, είναι ενωμένοι, σχεδόν αγαπημένοι, και κάνουν «συγχωνεύσεις», «επιχειρηματικούς γάμους» και «κοινά projects». Ούτε ρουθούνι δεν ανοίγει στη δική τους συνομοταξία. Και το πιο φοβερό απ’ όλα είναι ότι παραμένουν ουσιαστικά ανεπάγγελτοι. Δεν έχουν κάποιο «επάγγελμα», που να προσφέρει κάτι στην κοινωνία. Είναι απλώς πλούσιοι…
Χρειάζονται όμως μια ανεξάντλητη δεξαμενή φτωχών για να τους υπηρετούν και να τους εκμεταλλεύονται. Οι φτωχοί απ’ την άλλη κάθονται στριμωγμένοι στη γωνία και περιμένουν τις εξελίξεις ή το αναπόφευκτο. Είναι παγιδευμένοι στον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης και δεν έχουν την πολυτέλεια να προβλέπουν τις εξελίξεις. Τσακισμένοι από το μόχθο τρέχουν πανικόβλητοι για να πληρώσουν το νοίκι, το ηλεκτρικό ρεύμα, τους λογαριασμούς, τις δόσεις, για να ταΐσουν τα παιδιά τους. Την ίδια στιγμή οι πλούσιοι, απερίσπαστοι από τον καθημερινό μόχθο, σχεδιάζουν το μέλλον του κόσμου και δολοπλοκούν ώστε να διαιωνιστεί η κυριαρχία τους. Και δεν εργάζονται οι ίδιοι πάνω σ’ αυτό καθώς έχουν στην υπηρεσία τους μια στρατιά πανέξυπνων συμβούλων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι «γενίτσαροι», στρατολογημένοι από την τάξη των φτωχών. Τους πληρώνουν ακριβά για να εφευρίσκουν διαρκώς τρόπους για να κρατούν τους φτωχούς κολλημένους στη φτώχεια τους.
Οι φτωχοί, εργαζόμενοι ή μη, δεν έχουν μόνον τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν και τη συκοφάντηση εκ μέρους των πλουσίων. Τους θεωρούν ανίκανους και υπεύθυνους για τη φτώχεια τους[2]. Η τάξη των πλουσίων επιστρατεύει επιτελεία από «γενίτσαρους» επιστήμονες προκειμένου να αποδείξουν πως οι φτωχοί είναι άξιοι της μοίρας τους. Πως δεν είναι απλά «ελαττωματικοί καταναλωτές», αλλά τεμπέληδες, καθυστερημένοι και εκ φύσεως άχρηστοι για να εξελιχθούν. Προσπαθούν να μας πείσουν πως η φτώχεια είναι γενετικό ελάττωμα απ’ το οποίο δεν μπορεί εύκολα να απαλλαγεί κανείς, γι’ αυτό και θα πρέπει να αφεθεί στη μοίρα του. Τι υποκρισία!
Ένας τέτοιος ψευδο-επιστήμονας είναι και ο Τσαρλς Μάρει, ο οποίος υποστηρίζει πως η σύγχρονη κατώτερη τάξη στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ και στο Δυτικό κόσμο γενικότερα, προέκυψε από τα πολλά παιδιά που γεννούν οι ανύπαντρες μητέρες για να εισπράξουν τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας. Τα παιδιά αυτά, που μεγαλώνουν χωρίς τη φροντίδα του πατέρα, ονομάζονται περιφρονητικά «Τσαβ» (Chav), μια λέξη που προέρχεται από τη γλώσσα των τσιγγάνων, αλλά έχει περάσει στα αγγλικά λεξικά με τον ορισμό «νεαρός της εργατικής τάξης ντυμένος με αθλητικές φόρμες». Η λέξη απέκτησε τελευταία, ειδικά μετά την «τσαβική εξέγερση» του Αυγούστου του 2011 στις αγγλικές πόλεις, υποτιμητική σημασία, υποδηλώνοντας την ηλιθιότητα, την αντικοινωνική συμπεριφορά, τη βαρβαρότητα, τα φτηνά γούστα και τα αλλοπρόσαλλα μεθύσια[3].
Πέρα από τις ταξικές προκαταλήψεις των πλουσίων, που καλλιεργεί το φόβο και το μίσος για την «κτηνώδη εργατική τάξη», οι φτωχοί παραμένουν οι πραγματικοί ήρωες της ζωής, τα ηρωικά υποζύγια που υπομένουν αγόγγυστα το μαρτύριο της καθημερινής επιβίωσης έχοντας μάλιστα στην πλάτη τους την υποχρέωση να υπηρετούν και να θρέφουν την τάξη των πλουσίων. Οι φτωχοί ξέρουν το πραγματικό νόημα της ζωής, ενώ οι πλούσιοι πρέπει να το μαντεύουν. Γνωρίζουν για παράδειγμα πως το φαγητό είναι πιο σημαντικό κι από τον χρόνο, διότι αν δεν επιβιώσεις βραχυπρόθεσμα δεν έχεις μέλλον μακροπρόθεσμα. Δεν μπορείς να πετύχεις κανένα στόχο αν στο μεταξύ μείνεις από καύσιμα. Γνωρίζουν επίσης πως δεν υπάρχουν άγγελοι στα χαρακώματα. Στον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης μπορείς να χάσεις τα πάντα και ειδικά την αξιοπρέπεια σου. Για τους πλούσιους όλα αυτά είναι επιστημονική φαντασία, άλλος πλανήτης. Έτσι καλομαθημένοι που είναι δεν θα επιβίωναν ούτε μία μέρα στον κόσμο των φτωχών.
***
Τον 19ο και το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα υπήρχε ένας συνεχόμενος ταξικός πόλεμος από κάτω προς τα πάνω. Η εργατική και η μεσαία τάξη, δηλαδή το 99% του πληθυσμού, πίεζαν διαρκώς το 1% των ζάπλουτων και των αριστοκρατών διεκδικώντας την ανακατανομή του πλούτου και την παραχώρηση δικαιωμάτων και ελευθεριών, που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα. Όμως από την δεκαετία του 1980 ως τις μέρες μας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ένας ταξικός πόλεμος από πάνω προς τα κάτω. Πλέον το 1% των ζάπλουτων αντεπιτίθεται και πιέζει διαρκώς τις μάζες, τη μεσαία και την εργατική τάξη, ώστε να αποδεχθούν τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, την εγκατάλειψη των κεκτημένων δικαιωμάτων τους και τη σταδιακή αποδόμηση του Κράτους-Πρόνοιας. Ενώ οι ζάπλουτοι συνεχίζουν, εν μέσω κρίσης, να απολαμβάνουν την προνομιούχα θέση τους, οι φτωχοί γονατίζουν από όλο και μεγαλύτερα βάρη που μετατίθενται στις πλάτες τους. Το 2008 οι τραπεζίτες μετέφεραν τις ζημίες τους στα κράτη και κατ’ επέκταση στους φορολογούμενους. Στη συνέχεια τα επενδυτικά Funds και οι κερδοσκόποι ώθησαν τις κυβερνήσεις να πάρουν σκληρά μέτρα «δημοσιονομικής εξυγίανσης» σε βάρος των πολιτών τους. Νεοσυντηρητικοί πολιτικοί, όπως η Άγκελα Μέρκελ και το μπλοκ των Γερμανών τραπεζιτών και βιομηχάνων, ανάγκασαν τις υπερχρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης να δεχθούν σκληρά μέτρα λιτότητας, που αύξησαν τη φτώχεια κι εκτόξευσαν την ανεργία στα ύψη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο νεοσυντηρητικός Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον που απείλησε τους εξεγερμένους νέους των αγγλικών πόλεων με «αντεπίθεση» και εξοστρακισμό τους από τη βρετανική κοινωνία. Σε όλο το Δυτικό κόσμο η ταξική πίεση από πάνω προς τα κάτω αυξάνει και μαζί της αυξάνει και η «θερμοκρασία» των κοινωνιών. Το «σημείο βρασμού» της δεν είναι και τόσο μακριά…

[1] Howard Zinn, , Εκδόσεις ΑΙΩΡΑ, 2008 σελ. 642 «Χάρη στη μεταστροφή του φορολογικού συστήματος υπέρ των πλουσίων από το 1981 ως το 1990, το καθαρό εισόδημα του πλουσιοτέρου 1% αυξήθηκε κατά 87%. Την ίδια περίοδο το καθαρό εισόδημα του φτωχότερου 40% του πληθυσμού, είτε μειώθηκε κατά 5% (για εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα εισοδήματα), είτε αυξήθηκε λιγότερο από 8,6%».
[2] Howard Zinn, , Εκδόσεις ΑΙΩΡΑ, 2008 σελ. 643 «Οι θιασώτες της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και του Laissez-Faire πίστευαν πως οι φτωχοί ήταν άνθρωποι που δεν εργάζονταν και δεν παρήγαγαν και ότι κατά συνέπεια έφταιγαν οι ίδιοι για τη φτώχεια τους. Δεν λάμβαναν υπόψιν τους ότι οι γυναίκες που φρόντιζαν τα παιδιά τους ουσιαστικά δούλευαν πολύ σκληρά. Δεν αναρωτιόνταν για έπρεπε να τιμωρούνται, συχνά με θάνατο, μωρά που λόγω ηλικίας δεν ήταν ικανά να προσφέρουν εργασία, μόνο και μόνο επειδή μεγάλωναν σε φτωχές οικογένειες».
[3] Owen Jones, , Λονδίνο 2011.

* Ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com) είναι συγγραφέας και δημιουργός του περιοδικού ΖΕΝΙΘ

Το πρόγραμμα των Εορτών Εξόδου 2016



Σάββατο 9 Απριλίου
8:00 μ.μ. ΤΟ ΘΕΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ – ο Μπάυρον και οι αγωνιστές του ’21
Έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Διάρκεια έκθεσης: 9 Απριλίου έως 8 Μαΐου
Κάθε μέρα (εκτός Δευτέρας και Τρίτης)
Πρωί 11:00 έως 1:00 • Απόγευμα 7:30 έως 9:30
Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»
Οργάνωση: Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»
Κυριακή 10 Απριλίου
8:00 μ.μ. Η επίδραση και ο απόηχος της Ελληνικής Επανάστασης στη Μουσική και το Λυρικό Θέατρο
• Εισαγωγή από τον Πρόεδρο της Ένωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος κ. Βαγγέλη Χατζησίμο.
• Ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με εκτενή αποσπάσματα από την όπερα ο «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ και έργων του Αντίοχου Ευαγγελάτου και Β. Randhartiger.
Συμμετέχουν οι μονωδοί: Σοφία Κυανίδου - Σοπράνο και Βαγγέλης Χατζησίμος - Τενόρος.
• Μουσική προετοιμασία και συνοδεία στο πιάνο: Μάριος Καζάς
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Πνευματικό, Κοινωνικό, Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
Δευτέρα 11 Απριλίου
8:00 μ.μ Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη
Θεατρική παράσταση με το έργο του Νκηφόρου Βρεττάκου από το Σύλλογο Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών «Ο ΛΥΣΙΠΠΟΣ».
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Πνευματικό, Κοινωνικό, Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
Τρίτη 12 Απριλίου
7:30 μ.μ. Η καθημερινότητα των παιδιών στο πολιορκημένο Μεσολόγγι
Εκπαιδευτική δράση για παιδιά του Δημοτικού.
Αίθουσα Πολυχώρου Πολιτισμού «Διονύσιος Σολωμός»
Οργάνωση: Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός»
8:30 μ.μ. Ο Ηρωισμός της Ελληνίδας στο Δημοτικό Τραγούδι
Ομιλία από την κ. Παρασκευή Μπάρλα – Παπαδοπούλου, Φιλόλογο.
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Λαογραφικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου
Τετάρτη 13 Απριλίου
8:00 μ.μ. Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης (1769 – 1835), η ύστατη προσπάθεια σωτηρίας του Μεσολογγίου
Ομιλία από τον κ. Ιωάννη Κατσαβό, υπαξ/κό του Πολεμικού Ναυτικού και Ιστορικό.
Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη, ΑΙΤΩΛΙΚΟ
Οργάνωση: Πνευματικό, Κοινωνικό, Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
8:30 μ.μ. Στο πέρασμα του χρόνου
Έκθεση φωτογραφίας της Φωτογραφικής Λέσχης Κέρκυρας (ΦΩΤΟ.ΛΕ.ΚΕ.).
Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη, ΑΙΤΩΛΙΚΟ
Συνδιοργάνωση: Φωτογραφικές Λέσχες Μεσολογγίου & Κέρκυρας
Πέμπτη 14 Απριλίου
8:00 μ.μ. Ομιλία από τον κ. Παναγιώτη Κοντό, τ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Δημοτικοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γυναικών Νεοχωρίου.
Δημοτικό κατάστημα Δημοτικής Ενότητας Οινιαδών
Οργάνωση: Σύλλογος Γυναικών Νεοχωρίου
Παρασκευή 15 Απριλίου
8:30 μ.μ. ΕΞΟΔΟΣ
Έκθεση Φωτογραφίας του κ. Νίκου Σιάμου.
Διάρκεια έκθεσης: 15 Απριλίου έως 15 Μαΐου
Πρωί 11:00 έως 1:00 • Απόγευμα 6:30 έως 9:30
Ραζη – Κότσικα 12, δίπλα στο Δημοτικό Ωδείο
Σάββατο 16 Απριλίου
7:00 μ.μ. Το Μεσολόγγι και οι Μεσολογγίτες κατά τις πολιορκίες, την έξοδο και την απελευθέρωση
Ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Καρκανιά μέλος του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής και αντιπρόεδρο του Συλλόγου «Αδελφότητας Απογόνων των Ελευθέρων Πολιορκημένων».
• Τραγουδώντας τη Μεγάλη Στιγμή Συναυλία από τη Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.
Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινοπουλιτών, ΑΘΗΝΑ
Οργάνωση: Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ»
8:00 μ.μ. Μεσολόγγι και Λόρδος Βύρων - Δ’ Διαδρομή
Εικαστική Έκθεση επωνύμων καλλιτεχνών της Πινακοθήκης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου με την γκαλερί «Αγκάθι».
Διάρκεια Έκθεσης: 16 Απριλίου έως 31 Ιουλίου
Σάββατο και Κυριακή, πρωί 11:00 έως 1:00
και καθημερινά κατόπιν συνεννόησης.
Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας «Χ. & Σ. Μοσχανδρέου»
Οργάνωση: Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας «Χ. & Σ. Μοσχανδρέου»
9:00 μ.μ. Ναυτικό του Μεσολογγίου 1700 – 1770. Αιώνας Δόξας & Ναυτικού Μεγαλείου
Συναυλία της φιλαρμονικής «Διονύσιος Σολωμός».
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός»
Κυριακή 17 Απριλίου
11:00 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης (οδός Αιόλου).
• Πανηγυρικός της Ημέρας από την κ. Σοφία Κ. Αθανασοπούλου, Πτυχιούχο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Πομπή προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων και τμήματος Αη–Συμιωτών καθώς και μελών του Συλλόγου Μεσολογγιτών Αττικής «Ο Άγιος Συμεών».
• Κατάθεση στεφάνων
• Ενός λεπτού σιγή
• Εθνικός Ύμνος
Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης – Μνημείο «Άγνωστου Στρατιώτη», ΑΘΗΝΑ
Οργάνωση: Σύλλογος Μεσολογγιτών Αττικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ»
7:30 μ.μ. Εκδήλωση με ομιλητή τον κ. Κώστα Ζουράρι, Πολιτειολόγο.
• Θα ακολουθήσει η χορωδία των εκπαιδευομένων νέων του Εργαστηρίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ».
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Αγωγής & Αποκαταστάσεως «ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ» Νομού Αιτωλοακαρνανίας
9:30 μ.μ. Το Δημοτικό Τραγούδι υμνεί την Έξοδο μέσα από τις φωνές των παιδιών
Μουσική εκδήλωση.
Ανεμόμυλος, λιμάνι
Οργάνωση: 2ο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Μουσικό Όμιλο «ΙΩΣΗΦ ΡΩΓΩΝ»
Δευτέρα 18 Απριλίου
8:00 μ.μ. Θαυμάζω ταῖς γυναῖκες μας και στ’ όνομά τους μνέω...
Μουσική παράσταση από τη χορωδία του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου,
Συμμετέχουν: Κώστας Μακεδόνας, Νίκος Ανδρουλάκης,
Σουσάννα Τρυφιάτη και η μικρή Διονυσία Ζευγίτη.
Αφήγηση: Μαρίνα Κασσαβέτη.
Στο ρόλο της Μεσολογγίτισσας η Ελευθερία Τσακανίκα.
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Πνευματικό, Κοινωνικό, Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
Τρίτη 19 Απριλίου
7:00 μ.μ. ΕΝ ΣΤΑΥΡΩ. Έκθεση Αγιογραφίας της Σχολής Βυζαντινής Αγιογραφίας
«ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Διάρκεια Έκθεσης: 19 έως 24 Απριλίου
Καθημερινά, πρωί 10:00 έως 1:00 – απόγευμα 6:00 έως 9:00
Παλαιό κτίριο Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης (πλησίον Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος)
Οργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
8:30 μ.μ. Η Έξοδος στο Δημοτικό Τραγούδι
Εκδήλωση του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.
Συμμετέχουν: Ηλίας Αρκαδόπουλος - κλαρίνο, Ηλίας Μήτσης - τραγούδι, Βασίλης Σμάνης - λαούτο - τραγούδι, Μανώλης Κόττωρος - bιολί, Κώστας Μερετάκης - κρουστά.
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Πνευματικό, Κοινωνικό, Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
Τετάρτη 20 Απριλίου
7:30 μ.μ. Ημέρα μνήμης του Αρχηγού της Φρουράς των Μεσολογγιτών ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΡΑΖΗ–ΚΟΤΣΙΚΑ
• Βράβευση μαθητών του διαγωνισμού μελέτης για τον Αθανάσιο Ραζη-Κότσικα.
• Πομπή προς τον Κήπο των Ηρώων με αφετηρία το Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», με τη συμμετοχή της Μπάντας «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» και του Ομίλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «ΛΙΑΡΟΣ».
• Ανάγνωση της πρώτης βραβευμένης μελέτης.
• Απόδοση τιμών στο μνημείο του Αθανασίου Ραζη–Κότσικα στον Κήπο των Ηρώων.
Οργάνωση: Σύλλογος Φίλων της Μουσικής «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ»
Κέντρο Λόγου και Τέχνης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ»
Όμιλος Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού «Ο ΛΙΑΡΟΣ»
9:15 μ.μ. «Νά ζῇ τό Μεσολόγγι»
Δοξαστικό στην πόλη της Ελευθερίας και στους πρωταγωνιστές της.
Συμμετέχουν οι μαθητικές χορωδίες του 1ου Γυμνασίου και 1ου ΓΕΛ Μεσολογγίου και η χορωδία του Φιλοκαλλιτεχνικού Συλλόγου Μεσολογγίου.
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Δακαλάκης.
Καλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Βλαχογιάννης.
Πλατεία Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος
Οργάνωση: 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου «Παλαμαϊκή Σχολή»
Πέμπτη 21 Απριλίου
7:00 μ.μ. Εκδήλωση Μνήμης Ιωάννη Ιακώβου Μάγερ.
Έκθεση φωτογραφίας και λοιπών αντικειμένων.
Διάρκεια έκθεσης: 21 έως 28 Απριλίου
Καθημερινές, πρωί 10:00 έως 2:00
Αίθουσα εκδηλώσεων Ραδιοφωνικού Σταθμού (2ος όροφος)
Οργάνωση: Σύλλογος «Οι Φίλοι του Ραδιοφώνου» Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
8:00 μ.μ. Το Μεσολόγγι τιμά τους Αδελφοποιημένους Δήμους.
Δήμος Ανατολικής Μάνης.
Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αριστείδη Καβάγια.
• Καλοσώρισμα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο.
• Ομιλία του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου.
• Παρουσίαση χορογραφίας «Το Μοιρολόγι της Μαυρομιχάλαινας».
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Δήμος Ανατολικής Μάνης
Πνευματικό, Κοινωνικό, Αθλητικό Κέντρο Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
Παρασκευή 22 Απριλίου
• Γενικός σημαιοστολισμός της Ιεράς Πόλεως.
• Εορταστικές εκδηλώσεις στα Τ.Ε.Ι. – Λύκεια – Γυμνάσια και Δημοτικά
Σχολεία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
11:45 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο των Ηρώων από σπουδαστές
και μαθητές.
12:25 μ.μ. Άφιξη Ολυμπιακής φλόγας (οδός Ναυπάκτου).
Τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στον Κήπο των Ηρώων.
6:30 μ.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στον Κήπο των Ηρώων.
Κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, Συλλόγους, Οργανώσεις και Φορείς του Δήμου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
7:30 μ.μ. Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους Ελβετούς Φιλέλληνες
Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου τιμά την 190η επέτειο του θανάτου του Ιωάννη Ιακώβου Μάγερ στο Μεσολόγγι
• Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Νικόλαο Καραπάνο.
• Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Ελβετίας κ. Hans–Rudolf Hodel.
• Ομιλία με θέμα «Ι. Ι. Μάγερ και οι Ελβετοί Φιλέλληνες» από τον κ. Κώστα Καρκανιά, Διευθυντή του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».
• Απαγγελία αποσπασμάτων στα ελληνικά και στα γαλλικά του ποιήματος τουΕλβετού ποιητή Charles Didier «La ruine de Missolonghi», από μαθητές της σχολής ξένων γλωσσών της κας Πόλυ Αλετρά.
• Αποσπάσματα κλασσικής μουσικής από τον Ελβετό πιανίστα Julien Duchound.
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
9:30 μ.μ. Νυχτερινό Προσκύνημα στον Κήπο των Ηρώων, προετοιμάζοντας το δρώμενο της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.
Κήπος των Ηρώων
Σάββατο 23 Απριλίου
9:30 π.μ. Υποδοχή Εκπροσώπων ξένων κρατών και Εκπροσώπου της Κυβέρνησης στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης (πλατεία Μπότσαρη).
10:10 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων.
• Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους εκπροσώπους Ξένων Κρατών, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Τιμώμενη χώρα η Ελβετία.
10:30 π.μ. Καταθέσεις στεφάνων από Δημάρχους Ιστορικών Πόλεων, Συλλόγους, Φορείς και λοιπές Οργανώσεις εκτός Μεσολογγίου στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων.
11:00 π.μ. Εκκίνηση 34ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πατρών – Μεσολογγίου.
Οργάνωση: Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών
11:00 π.μ. Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου, του Ιερού Λαβάρου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών, από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
11:40 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού Φιλέλληνα ωάννη – Ιακώβου Μάγερ, τιμώντας την 190η επέτειο του θανάτου του.
• Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης,
Πρέσβη της Ελβετίας, Εκπρόσωπο του Δήμου του Schofflisdorf, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
12:00 μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος, τιμώντας την 192η επέτειο του θανάτου του.
• Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης,
Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
12:20 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών, τιμώντας την 190η επέτειο του μαρτυρικού και ηρωικού θανάτου του.
• Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
12:30 μ.μ. Εκκίνηση του 70ου ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ από το Ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Συμεών.
• Εκκίνηση του 1ου Παιδικού ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ από την Πύλη.
12:45 μ.μ. Εγκαίνια Μουσείου Οικογένειας ΤΡΙΚΟΥΠΗ. (ιδιαίτερο πρόγραμμα)
1:00 μ.μ. Τερματισμός στον Κήπο των Ηρώων των αθλητών που έλαβαν μέρος στον 1ο Παιδικό ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ και των αθλητών που έλαβαν μέρος στον 70ο ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ.
• Βράβευση νικητών-τριών του 1ου Παιδικού ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ.
1:30 μ.μ. Οι άμαχοι του Μεσολογγίου πρόσφυγες στον Κάλαμο. Απρίλιος - Οκτώβριος 1825 8η Συνάντηση της αδελφότητας των απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
• Ομιλία από τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, αναπληρωτή προϊστάμενο της υπηρεσίας νεοτέρων μνημείων, αρχιτέκτων - μηχανικός.
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
1:30 μ.μ. Γεύμα στους εκπροσώπους Ξένων Κρατών από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
6:00 μ.μ. Απονομή επάθλων στους νικητές του 34ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας.
Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας & Τέχνης
6:00 μ.μ. Η Λεωφόρος των Φιλαρμονικών
Εκκίνηση των φιλαρμονικών από την Πύλη, διέλευση από το κέντρο της πόλης και τερματισμός στο Μνημείο Ι.Ι. Μάγερ.
6:30 μ.μ. Μέγας Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.
6:45 μ.μ. Πέρας προσέλευσης Επισήμων.
7:30 μ.μ. Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
• Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, Βουλή των Ελλήνων, Πρεσβεία της Ελβετίας στην Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, Δικαστικό Σώμα, Ακαδημία Αθηνών, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Δήμο Ανατολικής Μάνης ως τιμώμενος αδελφοποιημένος Δήμος και Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
• Βράβευση των νικητών του 70ου Δρόμου Θυσίας.
• Πανηγυρικός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κ. Νικόλαο Καραπάνο.
• Αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.
Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
10:30 μ.μ. Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων.
(Ιδιαίτερη Πρόσκληση)
Κυριακή 24 Απριλίου
6:30 π.μ. Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Ιεράς Πόλεως.
7:00 π.μ. Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
10:40 π.μ. Άφιξη και υποδοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
10:45 π.μ. Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.
11:00 π.μ. Εκκίνηση πομπής από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
• Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.
• Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
• Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.
• Το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» από την κα Βίβιαν Ντάγλας, υψίφωνο – ιατρό. Συμμετέχει η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
2:00 μ.μ. Επίσημο γεύμα από τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
(Ιδιαίτερη Πρόσκληση)
6:30 μ.μ. Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου, με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.
• Υποστολή της Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.
Όλες οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και την υποστήριξη του Πνευματικού Κοινωνικού Αθλητικού Κέντρου του Δήμου, της Δ.Κ.Ε.Κ.Α.Π. της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Ιερά Πόλις Μεσολογγίου
28 Μαρτίου 2016
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ

Και με τα “Greece Papers”, κύριε;…

Και με τα “Greece Papers”, κύριε;…
    Ανεξάρτητα από τα κίνητρα τέτοιων αποκαλύψεων, ανεξάρτητα από τον επιλεκτικό ενδεχομένως χαρακτήρα τους (ενδεικτικό για το  πώς αξιοποιούνται τέτοιες διαρροές στον ενδοϊμπεριαλιστικό πόλεμο ισχύος μεταξύ εκείνων που διαφεντεύουν τον πλανήτη), στην υπόθεση των «Panama Papers» υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη διάσταση:
    Προστίθενται νέα στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας ενός συστήματος που αποτελεί από τη φύση του «σκάνδαλο» παρότι οι απολογητές του προσπαθούν να διαχωρίσουν τα σκάνδαλα από το σύστημα.
    Το σύστημα – σκάνδαλο, που τα σκάνδαλά του είναι προέκταση της εκμετάλλευσης και της βρωμιάς που τα παράγει, έχει όνομα. Λέγεται «Καπιταλισμός».
    Οι προύχοντες, οι κουμανταδόροι του συστήματος, οι πολυεθνικές, τα μονοπώλια, οι τράπεζες και όλο το αρχιτεκτόνημα της καταπίεσης και της απάτης που οικοδομείται πέριξ αυτών, από την μια απομυζούν την υπεραξία που παράγεται από την εργασία των μισθωτών σκλάβων του πλανήτη κι από την άλλη φυγαδεύουν τα κέρδη που προέρχονται από τον σφετερισμό της δουλειάς των μισθωτών δούλων τους. «Καπιταλισμός – Μια ιστορία αγάπης» που θα έλεγε και ο Αμερικανός ντοκιμαντερίστας Μάικλ Μουρ…
    Η υπόθεση, λοιπόν, των «Panama Papers», που περιγράφει αυτή την υπέροχη ιστορία σε βάθος  40 ετών, που απλώνεται σε 200 χώρες, δεν έχει να κάνει με την λειτουργία μιας «κακής» εταιρείας,  της  Mossack Fonseca, που έστηνε offshore εταιρείες ανά τον κόσμο. Γιατί, όπως σωστά αναφέρει ο συνάδελφος Κώστας Εφήμερος σε σχετικό άρθρο του, η Mossack Fonseca, η τέταρτη μεγαλύτερη υπεράκτια δικηγορική εταιρεία διεθνώς, που ειδικεύεται στην φυγάδευση κεφαλαίων σε «φορολογικούς παραδείσους» μέσω της ίδρυσης 214.000 (!) offshore ανά τον κόσμο, δεν είναι ένα «κακό» γρανάζι του συστήματος. Είναι ένα (μόνο) από τα γρανάζια του «κακού» συστήματος.
    Το σκάνδαλο δεν είναι η Mossack Fonseca, το σκάνδαλο είναι το ίδιο το σύστημα. Και η συνωμοσία για την οποία μιλάμε δεν είναι άλλη από το πώς το 1% των κεφαλαιοκρατών, μια ευάριθμη κάστα που απαρτίζει την πολιτική και οικονομική «ελίτ» του πλανήτη εκμεταλλεύεται, κλέβει και λεηλατεί το 99% των ανθρώπων του πλανήτη.
  • Πώς αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός των 500 τραπεζικών ιδρυμάτων παγκοσμίως που φέρονται να διατηρούν διαύλους συνεργασίας με τη Mossack Fonseca, έχοντας ιδρύσει 15.600 εταιρείες-σφραγίδα για λογαριασμό πελατών τους (ανάμεσά τους από την ευυπόληπτη βρετανική HSBC με πάνω από 2.300 τέτοιες «εταιρείες», την ελβετική UBS με πάνω από 1.100 off shore μέχρι τις Credit Suisse, Deutsche Bank και Commerzbank);
  • Πως αλλιώς να ερμηνευτεί ότι στους μεγαλύτερους τροφοδότες αυτής της μπίζνας αναδεικνύονται το Λουξεμβούργο (του επί 18 χρόνια πρωθυπουργού του Γιούνκερ), η Ελβετία (το θησαυροφυλάκιο της Ευρώπης) και η Αγγλία (με το χρηματοπιστωτικό City του Λονδίνου) που σε συνεργασία με γαλλογερμανικές τράπεζες, τις οποίες ανακεφαλαιοποιούν με το αίμα εδώ και 5 χρόνια οι ευρωπαϊκοί λαοί, κατατάσσονται μέσω των «Panama Papers» στα μεγαλύτερα «πλυντήρια» χρήματος;
  • Και πως αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι στο σύστημα που λέγεται Καπιταλισμός, στο σύστημα δηλαδή της «ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων», όλα αυτά είναι απολύτως… νόμιμα, όπως πολύ σωστά διαπίστωσε ο κ.Ομπάμα;…
*** 
    Τέτοιες αποκαλύψεις αξιοποιούνται ώστε ορισμένοι όταν το δάκτυλο δείχνει το φεγγάρι, εκείνοι να δείχνουν στους λαούς το δάκτυλο ή τον… Παπασταύρου.
    Όμως η υπόθεση των offshore σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά εξαντλείται στον συνεργάτη του κ.Σαμαρά, για τον οποίο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ο Γεωργιάδης, επιθυμεί να του αφιερωθεί δρόμος με το όνομά του…
***
    Ας δούμε, λοιπόν, ένα μέρος μόνο του «δάσους»:
1)  Ως γνωστόν, μέσω των offshore δεν κάνουν τις συναλλαγές τους ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε μισθωτοί. Άλλοι τις κάνουν.
    Σύμφωνα με τις αναφορές από το λεγόμενο Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, αλλά και εκτιμήσεις των επιτελών του τμήματος Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ (εφημερίδα «Νέα», 11/5/2009), οι ελληνικών συμφερόντων offshore διακινούσαν ετησίως – προ κρίσης - περί τα 500 δισ. ευρώ!
    Ακούσατε ποτέ τίποτα περί εντοπισμού και φορολόγησής τους, από αυτούς που κόβουν μισθούς και συντάξεις;
***
2)  Σύμφωνα με τον κατάλογο που συνέταξε ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης»,  ο «χάρτης» φοροδιαφυγής στην Ελλάδα μέσω offshore εκτίνεται από τον Παναμά, τις Νήσους Μάρσαλ και τη Δυτική Σαμόα (!) μέχρι τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και τα νησιά Τερκς και Κέικος (!)…
    Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2014 μιλούσαν για περισσότερες από 23.000 τέτοιες υπεράκτιες εταιρείες που έχουν αναπτύξει κερδοσκοπική δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια (εφημερίδα «Τα Νέα», 29/11/2014), έχοντας αποκτήσει ελληνικό ΑΦΜ και νόμιμους εκπροσώπους στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως τα τέλη 2011.
    Μάθατε εσείς ποτέ κάτι για τα στοιχεία των πραγματικών τους ιδιοκτητών, των τραπεζικών λογαριασμών, των δραστηριοτήτων και της φορολόγησης των εν λόγω εταιρειών στην Ελλάδα του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων;
***
3)  Τις ημέρες του περασμένου Ιουλίου, όταν η χώρα βρισκόταν εν μέσω οικονομικής τρομοκρατίας και «capital controls» εκδόθηκε – και μάλιστα επί… «αριστερής» κυβερνήσεως - μια πολύ ενδιαφέρουσα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών,  η ΠΟΛ 1138/30-6-2015.
    Σύμφωνα με αυτήν οι αλλοδαπές εταιρείες που διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα μπορούν να εντάσσουν τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ή την ιδιόχρηση των ακινήτων αυτών σε ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς. Επίσης τους παρέχεται η δυνατότητα οι δαπάνες που εμφανίζουν για τα ακίνητα να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα με τελική συνέπεια οι εταιρείες αυτές, με την συγκεκριμένη χρήση του ακινήτου να μην  φορολογούνται (http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article-wide/227651/h-hora-hreokopei-kai-oi-offshore-vasilefoyn.html). Περίεργα πράγματα. Ε; 
***
    Ας έρθουμε τώρα σε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον, μιας και πρόκειται για επίσημα στοιχεία του ελληνικού κράτους, τα οποία κατ’ αντιστοιχία των «Panama Papers» θα μπορούσαμε να τα αποκαλέσουμε κι έτσι: «Greece Papers»…
    Το θέμα αποκαλύφθηκε τον Νοέμβρη του 2012 αλλά, όλως περιέργως… «χάθηκε». Ας το υπενθυμίσουμε:
    Οι offshore που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, ανέρχονται στις 21.065. Από αυτές οι 16.580 είναι ενεργές.
    Σύμφωνα με το έγγραφο, τα στοιχεία που προκύπτουν για τις offshore εταιρείες όσον αφορά στις δηλώσεις Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων, είναι τα εξής:
  • Το 2003 υποβλήθηκαν 383 δηλώσεις και ο φόρος ανήλθε σε 4,8 δισ. ευρώ.
  • Το 2004: δηλώσεις 411 - φόρος 3,6 δισ. ευρώ.
  • Το 2005: δηλώσεις 352 - φόρος 3 δισ. ευρώ.
  • Το 2006: δηλώσεις 311 - φόρος 3,1 δισ. ευρώ.
  • Το 2007: δηλώσεις 275 - φόρος 2,8 δισ. ευρώ.
  • Το 2008: δηλώσεις 239 - φόρος 3,4 δισ. ευρώ.
  • Το 2009: δηλώσεις 201 - φόρος 3,4 δισ. ευρώ.
  • Το 2010: δηλώσεις 1177 - φόρος 3,4 δισ. ευρώ.
  • Το 2011: δηλώσεις 998 - φόρος 0,9 δισ. ευρώ
  • Το 2012: δηλώσεις 965 - φόρος 0,3 δισ. ευρώ.
    Από τα καταπληκτικά αυτά στοιχεία εξάγονται τα εξής καταπληκτικότερα συμπεράσματα:
    Πρώτο, από τις offshore εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα, αυτό που συνέβη επί μια ολόκληρη δεκαετία είναι ότι δηλώσεις - ως υποχρεούνται - για τον προσδιορισμό του ειδικού φόρου επί των ακινήτων που διαθέτουν, κατέθεταν στην καλύτερη περίπτωση μόλις οι 7 (!) από τις 100 offshore και στη χειρότερη περίπτωση... η μία (!!!) από τις 100 offshore!
    Δεύτερον: Από το 2010, από την εποχή των Μνημονίων δηλαδή και μετά, παρότι ο αριθμός των δηλώσεων έχουν έως και πενταπλασιαστεί, ο φόρος που κλήθηκαν να πληρώσουν οι offshore μειώθηκε έως και... δέκα φορές!
    Στα θαυμάσια, επομένως, που  συμβαίνουν στην Ελλάδα, ας προσθέσουμε:
    α) Τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι και από το 99% (!) των offshore που λειτουργούν στην χώρα,
    β) ο φόρος που πληρώνουν (;) αυτές που τελικώς υποβάλλουν δηλώσεις μειώθηκε έως και 92%!
     Τούτα τα «ωραία» προέκυψαν μετά την τροποποίηση του νόμου 3091/2002 (με τον οποίο επιβλήθηκε ειδικός φόρος 3% επί της αξίας των ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) από το νόμο 3842/2010.
    Μια λεπτομέρεια:
    Αυτός ο τόσο φιλικός νόμος προς τις offshore δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 58, τεύχος Α, στις 23/4/2010. Ήταν την ίδια μέρα, στις 23/4/2010,  που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς Μνημονίων...

email: mpog@enikos.gr

7 Απρ 2016

Εξομολογήσεις ενός χειραγωγού εκλογών

Αντρές Σεπούλβεδα-Χουάν Χοσέ Ρεντόν
Το βασικό θέμα του «Bloomberg» την περασμένη Δευτέρα θα μπορούσε να είναι απόσπασμα κατασκοπευτικού μυθιστορήματος: ένας καλοπληρωμένος χάκερ στις διαταγές Βενεζουελάνου «δημοκράτη», αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ επί μια οκταετία, χρησιμοποιούσε τις τεχνολογικές γνώσεις του για να χειραγωγήσει προεκλογικές καμπάνιες της Λατινικής Αμερικής υπέρ των δεξιών υποψηφίων.
Ο πρώτος λέγεται Αντρές Σεπούλβεδα, 31χρονος Κολομβιανός, που στα 15 του ήρθε σε επαφή με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και έκτοτε παθιάστηκε και έθεσε το ταλέντο του στην υπηρεσία ισχυρών που όπως κι εκείνος απεχθάνονταν την όποια έκφρασης της Αριστεράς ή ακόμη και της πιο «πεφωτισμένης Δεξιάς».
Ο δεύτερος, μέντοράς του και με εφάμιλλο μίσος απέναντι σε κάθε προοδευτική προοπτική για τις χώρες της ηπείρου, είναι ο Χουάν Χοσέ Ρεντόν, πολιτικός σύμβουλος, που αφού απέτυχε με τις στρατηγικές παραπλάνησης που χρησιμοποιεί να οδηγήσει σε ήττα τον Ούγκο Τσάβες, τον κατήγγειλε για νοθεία και εγκατέλειψε τη χώρα ως «αντιστασιακός» το 2004.
Συναντήθηκαν το 2005 στα γραφεία του δεξιού Κολομβιανού τότε προέδρου Ουρίμπε.
Ο πιτσιρικάς, ως θαυμαστής του ανθρώπου που εξαπέλυσε έναν αιματηρό πόλεμο καταστολής, και ο σύμβουλος, ως επικεφαλής της επικοινωνιακής του ομάδας.
Εκθαμβος ο δεύτερος από τα προσόντα του χάκερ, τον προσέλαβε χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Ο Χουάν Χοσέ Ρεντόν, πολιτικός σύμβουλος Ο Χουάν Χοσέ Ρεντόν |
Η εταιρεία συμβούλων του Ρεντόν, με έδρα το Μαϊάμι, είχε ήδη από τότε δεχτεί καταγγελίες γιατί χρησιμοποιούσε βρόμικα κόλπα και ψευδείς φήμες για να επηρεάσει εκλογικά αποτελέσματα.
Με τον Σεπούλβεδα οι επικοινωνιακές παγίδες απογειώθηκαν, καθώς έστησε ολόκληρες ομάδες που συστηματικά κατασκόπευαν, έκλεβαν και δυσφήμιζαν αντιπάλους των δεξιών προεδρικών υποψηφίων σε λατινοαμερικανικές εκλογές.
Τα απλά του πακέτα ξεκινούσαν από 12.000 δολάρια τον μήνα, ενώ, έναντι 20.000 τον μήνα, οι πελάτες είχαν ευρεία γκάμα ψηφιακών υποκλοπών, επιθέσεων μέσω ψεύτικων πλην «αξιόπιστων» λογαριασμών κοινωνικών δικτύων, αποκωδικοποιήσεις μηνυμάτων των αντιπάλων τους κ.λπ.
Μια πιο διεισδυτική «παρέμβαση», όπως στην περίπτωση του Μεξικού και της εκστρατείας του νυν προέδρου Πένια Νιέτο, ήταν λίγο πιο δαπανηρή: 600.000 δολάρια.
Ξετυλίγοντας τον μίτο της υπόγειας δράσης του στο «Bloomberg», ο Σεπούλβεδα αποκάλυψε πως από το 2005 δούλεψε επηρεάζοντας εκλογικές αναμετρήσεις σε Νικαράγουα, Παναμά, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, Κολομβία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Βενεζουέλα και Γουατεμάλα.
Και αξίζει πραγματικά να διαβάσει κανείς το ρεπορτάζ του έγκριτου περιοδικού για να ανακαλύψει πώς και με ποιες τεχνικές σε καθεμία από αυτές τις χώρες, υπό την καθοδήγηση του Ρεντόν, νόθευε στην ουσία τα εκλογικά αποτελέσματα υπέρ των πιο δεξιών υποψηφίων, που άρχισαν ξαφνικά να κερδίζουν μαζικά.
Με τις κυβερνοεπιθέσεις που εξαπέλυε ο Σεπούλβεδα κατάφερνε συχνά να αναγκάσει υποψήφιους να εγκαταλείψουν την κούρσα ή να χάνουν προβάδισμα. Εφτιαξε -ανάμεσα στα άλλα- κι ένα ειδικό λογισμικό, το «Κλέφτης Κοινωνικών Δικτύων» για να διαχειρίζεται έναν εικονικό στρατό ψεύτικων λογαριασμών στο Twitter αλλά και το Facebook, που του επέτρεπε να αλλάζει τάχιστα ονόματα, προφίλ, φωτογραφίες και βιογραφικά των υποτιθέμενων χρηστών διαδίδοντας όποια κατηγορία, ψέμα ή βρομιά συνέβαλλε στην αποδυνάμωση του «αριστερού αντιπάλου», περιλαμβανομένων και φημολογιών περί νοθείας.
Οπως λέει: «Είναι πανεύκολο να χειραγωγήσεις την κοινή γνώμη. Οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο αυτά που πιστεύουν ότι είναι αυθόρμητες και ειλικρινείς αναρτήσεις πολιτών στο διαδίκτυο από τους επίσημους πολιτικούς. Ο κόσμος πιστεύει περισσότερο το ίντερνετ από την πραγματικότητα: μπορούσα να τους κάνω να πιστέψουν ό,τι ήθελα».
Δεν είχε επαφή με τα επιτελεία των εκστρατειών, δουλειά που είχε αναλάβει ο Ρεντόν. Δεν τους έβλεπαν ποτέ μαζί.
Επικοινωνούσαν με ασφαλή τηλέφωνα που αντικαθιστούσαν κάθε δίμηνο και ειδικά κωδικοποιημένα μηνύματα.
Μόλις μια καμπάνια τέλειωνε, ο Σεπούλβεδα κατέστρεφε σκληρούς δίσκους, διέγραφε αρχεία με ειδικά μη ανακτήσιμα λογισμικά, έκαιγε μικροτσιπ και εγκατέλειπε σέρβερ που νοίκιαζε ανώνυμα από την Ουκρανία ή τη Ρωσία, εξαφανίζοντας κάθε ίχνος της παρέμβασής του.
Ή σχεδόν κάθε ίχνος. Γιατί για λόγους ασφαλείας κράτησε κάποια αποδεικτικά για «ώρα ανάγκης».
Αυτή δεν άργησε να έρθει όταν στην πατρίδα του, την Κολομβία, αντί όπως έκανε το αφεντικό του να δουλέψει για την καμπάνια του Σάντος (πολύ προοδευτικός για τα γούστα του), για πρώτη φορά αυτονομήθηκε και τέθηκε στην υπηρεσία του Σουλουάγα, υποψήφιου του κόμματος του αγαπημένου του Ουρίμπε.
Ο ζήλος του να αποκαλύψει στοιχεία που είχε υποκλέψει τον έκανε να ξεχάσει τα μέτρα ασφαλείας και να παραστεί σε τηλεοπτική συνέντευξη μαζί με τον επικεφαλής της εκστρατείας του Σουλουάγα.

«Μέσα» με 4 κατηγορίες

Λίγες μέρες μετά ο Σεπούλβεδα συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου θα παραμείνει δέκα χρόνια καταδικασμένος για χρήση κακόβουλου λογισμικού, εγκληματική συνωμοσία, παραβίαση ιδιωτικών στοιχείων και κατασκοπεία στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών της Κολομβίας το 2014.
Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μετά από απόπειρες κατά της ζωής του μέσα στις φυλακές, μίλησε στο «Bloomberg» και παρέδωσε πειστήρια για τις εντολές που έπαιρνε από τον Ρεντόν -ευελπιστώντας πως η συνεργασία και οι αποκαλύψεις του θα μειώσουν την ποινή του.
«Το έκανα συνειδητά και έχοντας έναν καθαρό στόχο: να δώσω τέλος στις δικτατορίες και τις σοσιαλιστικές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής», εξομολογείται στο περιοδικό, επιβεβαιώνοντας τις επανειλημμένες καταγγελίες πολλών προοδευτικών ηγετών της Λατινικής Αμερικής για έξωθεν παρεμβάσεις πως υπάρχει ένας καλοστημένος μηχανισμός επηρεασμού και χειραγώγησης της έκβασης των εκλογών στη βάση ψεμάτων, δυσφήμισης και συκοφαντίας.
Οσο για τον Ρεντόν, τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη του Σεπούλβεδα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την καμπάνια του Σάντος έπειτα από κατηγορίες ότι δέχτηκε 12 εκατ. δολάρια από τους ναρκεμπόρους.
Κι όμως παραμένει ελεύθερος.
Συνεχίζει να παριστάνει τον βουδιστή, ντυμένος συχνά σαν σαμουράι, και να αυτοπαρουσιάζεται ως «ο πλέον καλοπληρωμένος, πιο περιζήτητος και αποτελεσματικός πολιτικός σύμβουλος».
Αρνείται κάθε ανάμειξη στη χειραγώγηση των εκλογών τόσων χωρών επιμένοντας πως απλώς είχε προσλάβει στην εταιρεία του τον Σεπούλβεδα για να σχεδιάζει ιστοσελίδες.
Τώρα φημολογείται πως δουλεύει για τον Ντόναλντ Τραμπ. Το αρνείται επίσης...

Τα εγκλήματα των Γερμανοτσολιάδων – Η “Χρυσή Αυγή” είναι απόγονοί τους

Ιλίσια, Απρίλης του ‘44. Ταγματασφαλίτης ποζάρει δίπλα σε απαγχονισμένο νεολαίο της ΕΠΟΝΙλίσια, Απρίλης του ‘44. Ταγματασφαλίτης ποζάρει δίπλα σε απαγχονισμένο νεολαίο της ΕΠΟΝ
Ο Δήμος Σταρένιος στην ταινία “Η Χαραυγή της Νίκης” έχει αποδώσει χαρακτηριστικά το ρόλο του προδότη – συνεργάτη των ναζί με τη γνωστή ατάκα: “Μας αγαπάνε οι Γερμανοί. Σαν φίλοι μας ήρθαν”. Δεν πρόκειται για καρικατούρα. Ο Ξενοφών Γιοσμάς, ένας από τους πιο γνωστούς ταγματασφαλίτες, στη δίκη του για την εμπλοκή στην υπόθεση Λαμπράκη δήλωνε: “Και αν συνεργάστηκα με τους Γερμανούς το έκανα για το καλό της πατρίδος… Τους Γερμανούς τους αγαπούσα και αυτοί με θεωρούσαν τον υπ’αριθμόν ένα τίμιον Έλληνα.”
Ο Γιοσμάς που έχει μείνει στην ιστορία με το γερμανικό χαϊδευτικό του, “Φον Γιοσμάς” έχοντας “υπηρετήσει” σε διάφορες ομάδες συνεργατών, όπως στον “Εθνικό Ελληνικό Στρατό” και ως ανθυπολοχαγός στο τάγμα του Γεωργίου Πούλου, έφυγε μαζί με τους Γερμανούς στην απελευθέρωση, έμεινε για ένα διάστημα στη Βιέννη και επέστρεψε στην Ελλάδα το ‘47. Ενώ είχε καταδικαστεί σε θάνατο ως προδότης, πήρε χάρη από τον βασιλιά Παύλο και βγήκε από τη φυλακή μόλις το ’51.
Στη δεκαετία του ’60 με τον “Σύνδεσμο Αγωνιστών και Θυμάτων Εθνικής Αντιστάσεως Βορείου Ελλάδος» τροφοδοτούσε με τραμπούκους τον παρακρατικό μηχανισμό. Η συμμορία στηνόταν στρατολογώντας κοινωνικά απόβλητα και συναντιόταν στην ταβέρνα με το ταιριαστό όνομα: “Τα έξι γουρουνάκια”. Τα μέλη του Συνδέσμου πήγαιναν με περιβραχιόνια σε συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις ενώ το ’63 επιστρατεύτηκαν από τη Χωροφυλακή για να “προστατέψουν” τον ντε Γκολ στη διάρκεια επίσκεψής του. Ο Κοτζαμάνης, ένας από τους δύο που έκαναν την δολοφονική επίθεση στον βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη, το Μάη της ίδιας χρονιάς, ήταν μέλος του “Συνδέσμου”.
Είναι λοιπόν πολύ δύσκολο το μασκάρεμα που προσπαθούν να κάνουν οι φασίστες σήμερα όταν θέλουν να ψαρέψουν στα θολά νερά παίζοντας τους “αντιμνημονιακούς”, “πατριώτες” με δόσεις “αντίστασης στη γερμανική κατοχή”. Οι Χρυσαυγίτες δηλώνουν χωρίς ντροπή ότι “Τα τάγματα ασφαλείας ήταν ελληνικά στρατεύματα Εθνικιστών, που πολέμησαν εναντίον των κομμουνιστών. Οι Χίτες επίσης, όντας Εθνικιστές έκαναν αντικομμουνιστικό αγώνα.”
Είναι οι πολιτικοί απόγονοι και υπερασπιστές των Γερμανοτσολιάδων, των ταγμάτων ασφαλείας και των υπόλοιπων ανάλογων οργανώσεων που συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους ναζί στη διάρκεια της κατοχής και πρωτοστάτησαν στα εγκλήματά τους. Οι φασιστικές συμμορίες επιβίωσαν στις επόμενες δεκαετίες μετά τον εμφύλιο επειδή άλλαξαν αφεντικό, από τους ναζί πουλήθηκαν στους Άγγλους και στη συνέχεια στις κυβερνήσεις που ήθελαν να τσακίσουν το εργατικό κίνημα και την Αριστερά.
Τα Τάγματα Ασφαλείας άρχισαν να σχηματίζονται το 1943 από την κατοχική κυβέρνηση Ράλλη. Οι Γερμανοί χρειάζονταν ένοπλα σώματα για να τους βοηθήσουν στην καταστολή της Αντίστασης. Η δύναμη του κινήματος όμως ήταν τέτοια που δεν εμπιστεύονταν ούτε ότι η Χωροφυλακή είναι “καθαρή από κομμουνιστές”. Έτσι ο Ράλλης εξόπλισε τους Εύζωνες, τους τσολιάδες των Ανακτόρων, που μέχρι τότε ήταν άοπλοι και τους παραχώρησε στους ναζί για να αναλάβουν τη βρόμικη δουλειά.
Συμμορίες
Ο χαρακτηρισμός “γερμανοτσολιάδες” είναι λοιπόν απολύτως λογικός. Παράλληλα, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, είχαν αρχίσει να στήνονται άλλες συμμορίες που χτυπούσαν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, κάποιες φορές με πρωτοβουλία των τοπικών κατακτητών, άλλες με πρωτοβουλία Ελλήνων της “καλής κοινωνίας” που χρειάζονταν κάποιους για να προστατέψουν την περιουσία τους και τα χωράφια τους.
Ο Διονύσιος Παπαδόγκονας (πατέρας του μετέπειτα βουλευτή και Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας) ανέλαβε να ενοποιήσει αυτά τα σώματα δωσίλογων, κάτι που έγινε την Άνοιξη του ’44. Συνέχισαν να υπάρχουν ομάδες που δεν μπήκαν σε απόλυτο έλεγχο, όπως για παράδειγμα, το τάγμα του συνταγματάρχη Πούλου στη Βόρεια Ελλάδα, που είχε προσχωρήσει ανοιχτά στο ναζισμό, φορώντας αγκυλωτούς σταυρούς και καταγγέλλοντας ακόμη και τις κατοχικές κυβερνήσεις ως όργανα “μασώνων και εβραίων”.
Όμως, μικρή απόσταση τους χώριζε από τους Ταγματασφαλίτες του Παπαδόγκονα. Γερμανικά άρβυλα φορούσαν όλοι, είτε με φουστανέλα, είτε με χιτώνιο του ελληνικού στρατού ή της Βέρμαχτ. Όταν έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ τον Ιούλη του ’44, ο Παπαδόγκονας τού έστειλε μήνυμα συμπαράστασης που τελείωνε με τη φράση “Κύριε, διαφύλασσε τον Χίτλερ”, ενώ σύμφωνα με την Καθημερινή της εποχής υπήρξε και απάντηση: “Ο Φύρερ εκφράζει τας ευχαριστίας του προς τον κ. Παπαδόγκονα και τους εθελοντάς του”.
Οι ταγματασφαλίτες ήταν πλήρως ενσωματωμένοι στα γερμανικά στρατεύματα. Ο Γιούργκεν Στρόοπ και ο Βάλτερ Σιμάνα, τοπάρχες των SS και της γερμανικής αστυνομίας ήταν αυτοί που έδιναν τις διαταγές κινήσεων και τις άδειες οπλοφορίας. Στους πίνακες της Βέρμαχτ που μετράνε τους νεκρούς, οι ταγματασφαλίτες αθροίζονται μαζί με τους ναζί. Αντίστοιχα, στις αναφορές τους, οι ταγματασφαλίτες μετρούσαν τους Γερμανούς ως “δικούς τους”. Τον Ιούνη του ’44, ο συνταγματάρχης Χρήστος Γερακίνης στην Ευβοια αναφέρει: “Εκ των ημετέρων, εις Γερμανός βαρέως τραυματίας”.
Τα “ευζωνικά τάγματα” στην Αθήνα διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στα μπλόκα στις γειτονιές. Στην Κοκκινιά, την Καλογρέζα, τα Λιόσια, το Βύρωνα, τα Παλιά Σφαγεία (Κουκάκι), την Καλλιθέα και σε άλλες περιπτώσεις, ήταν οι ταγματασφαλίτες που διαλέγουν ποιοι θα εκτελεστούν, ποιοι θα σταλούν για καταναγκαστική εργασία στη Γερμανία και ποιοι θα αφεθούν ελεύθεροι. Πολλές φορές, το προσωπικό μίσος ξεπερνάει ακόμα και τις στοχεύσεις των ναζί. Στην Κοκκινιά οι ταγματασφαλίτες προσπάθησαν να ξανασυλλάβουν ανθρώπους που οι Γερμανοί είχαν αφήσει ελεύθερους.
Στην ύπαιθρο, τα Τάγματα συμμετείχαν στις σφαγές και στις πυρπολήσεις ολόκληρων χωριών. Στο Χορτιάτη το Σεπτέμβρη του ’44, δολοφόνησαν 146 ανθρώπους, από τους οποίους 128 γυναίκες και παιδιά. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο Φριτς Σούμπερτ, που και στη Βόρεια Ελλάδα και στην Κρήτη έστησε γύρω του αιμοβόρα τάγματα ασφαλείας. Μια περιγραφή από το Χορτιάτη λέει: “Περισσότερα από 80 γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν από το καφενείο του Μπαντάτσιου στον φούρνο του Στ. Γκουραμάνη για να καούν ζωντανά. Οταν το πλήθος έφτασε στο φούρνο, ο Σούμπερτ – κατ” άλλους ο υπασπιστής του Γ. Καπετανάκης – φώναξε έξαλλος: «Φωτιά, φωτιά. Κλείστε τους και μην αφήνετε κανένα να φύγει. Θα τους κάψουμε όλους!» Απ” έξω τοποθετήθηκαν φρουροί με την εντολή να σκοτώσουν όποιον τολμούσε να ξεμυτίσει απ” τον φούρνο.
Επειδή όμως, το οίκημα ήταν κατάμεστο από κόσμο και οι έγκλειστοι συνωστίζονταν πίσω από τις πόρτες και τα παράθυρα, οι Σουμπερτίτες, για να μειώσουν την πίεση, τοποθέτησαν ένα πολυβόλο και απ” τό μικρό παράθυρο της μπροστινής πόρτας άρχισαν να πυροβολούν, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολλά γυναικόπαιδα. Έπειτα έριξαν ξερά χόρτα πάνω στα σώματα των νεκρών και των τραυματιών και με ένα φλογοβόλο πιστόλι έβαλαν φωτιά.”
Βασανιστήρια
Στα “κατορθώματα” των Σουμπερτιτών στην Κρήτη περιλαμβάνονται αναρίθμητα βασανιστήρια, κακοποιήσεις, εμπρησμοί και εκτελέσεις. Ένα από τα εγκλήματα που καταγράφονται είναι κατά του βοσκού Ι. Ξυλούρη ή Ξυλουρογιάννη που τον έδεσαν με τρίχινο σχοινί από τον λαιμό σε ένα γάιδαρο και ενώ τον τραβούσαν του έβγαλαν τα μάτια.
Τους Έλληνες που στρατολογούσε ο Σούμπερτ (ντόπιους γερμανόφιλους, δωσίλογους, αλλά και βαρυποινίτες από τις φυλακές της Κρήτης) τους περνούσε από τελετουργικά μύησης, από αυτά που κάνουν ακόμα οι Χρυσαυγίτες. Ο ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ έχει καταγράψει: “Οι νεοσύλλεκτοι μεταφέρθηκαν στην Νέα Καλλικράτεια και το απόγευμα της ίδιας μέρας φόρεσαν ιταλικές στολές αφού πρώτα υποχρεώθηκαν να πλυθούν στη θάλασσα. Το βράδυ σε μια νεκροκεφαλή ζωγραφισμένη επάνω σε κράνος, που ο Σούμπερτ φύλαγε στην περιβόητη βαλίτσα του, έδωσαν τον όρκο του ταγματασφαλίτη που κατέληγε με τη φράση «ελευθερία ή θάνατος».”
Οι ταγματασφαλίτες είχαν μια διαφορά σε σχέση με τους ναζί. Οι γερμανοί διοικητές είχαν να διαχειριστούν μια χώρα υπό κατοχή, ενώ οι συνεργάτες τους σκέφτονταν ήδη την επόμενη μέρα. Γι” αυτό και ο έλεγχός τους και η καταστολή τους πήγαινε σε μεγαλύτερο βάθος μέσα τις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ένα μέλος τοπικού θεατρικού ομίλου στον Πύργο, μετά την είσοδο των ταγματασφαλιτών στην πόλη, “διέλυσαν όλους τους συλλόγους της πόλης και σταμάτησε κάθε πολιτιστική κίνηση… Τα πάντα νεκρώθηκαν. Αρχίζει μια νέα Κατοχή, χειρότερη από τη Γερμανική”. Ενώ και στην Εύβοια, οι ταγματασφαλίτες προχωρούσαν σε επανειλημμένο κάψιμο ιδιωτικών βιβλιοθηκών.
Από την Εύβοια υπάρχει και η μαρτυρία για την είσοδο των ταγμάτων στο χωριό Στρόπωνες, όπου έπιασαν την εβραία δασκάλα του χωριού “την παλούκωσαν όπως οι Τούρκοι το Διάκο, αφού την ατίμασαν και τη βασάνιζαν όλη μέρα”. Το αποτέλεσμα συνήθως ήταν από όπου περνούσαν οι ταγματασφαλίτες, το ΕΑΜ να καταφέρνει να κερδίζει ακόμη περισσότερο κόσμο που μισούσε τους συνεργάτες των ναζί.
Το φθινόπωρο του ’44, ο ΕΛΑΣ αναλαμβάνει πλέον να αφοπλίσει τους Ταγματασφαλίτες και να καθαρίσει τις περιοχές απο την τρομοκρατία τους. Τις περισσότερες φορές αυτό έγινε αναίμακτα. Κάποιες φορές, ο κόσμος αυθόρμητα ήταν που λιντσάρισε τους ταγματασφαλίτες, ακόμα και όταν το τοπικό ΕΑΜ-ΕΛΑΣ προσπαθούσε να κρατήσει τα προσχήματα. Αυτό έγινε στις κεντρικές πλατείες της Πύλου και της Καλαμάτας. Αλλού χρειάστηκε ο ΕΛΑΣ να τους συντρίψει στρατιωτικά: στον Πύργο, την Καλαμάτα, το Μελιγαλά, τον Αχλαδόκαμπο, τους Γαργαλιάνους και αλλού.
Οι Ταγματασφαλίτες θα ήταν μια άθλια λεπτομέρεια της ιστορίας. Οι περισσότεροι, με το στίγμα του προδότη και του εγκληματία, θα αναγκάζονταν να κρυφτούν ή να αυτοκτονήσουν. Όμως, το νέο καθεστώς που στηνόταν στα τέλη του ’44, δεν είχε άλλο ντόπιο ένοπλο σώμα να στηριχτεί πάνω του. Η κυβέρνηση Παπανδρέου βάζει τουλάχιστον χίλιους ταγματασφαλίτες να πολεμήσουν ως συντεταγμένη μονάδα στη μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του ’44. Ταγματασφαλίτες επανδρώνουν και τα καινούργια Τάγματα Εθνοφυλακής.
Οι γερμανοτσολιάδες γίνανε σε μια νύχτα βρετανοτσολιάδες. Αρκετοί μπήκαν στο στράτευμα, στους Ευέλπιδες και έγιναν αξιωματικοί καριέρας. Ο υποδιοικητής των ταγματασφαλιτών της Χαλκίδας, Χρήστος Γερακίνης, έγινε υποδιοικητής της Σχολής Ευελπίδων λίγο μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας.
Το κράτος τούς είχε ανάγκη και τους προστάτεψε, αθωώνοντάς τους στις δίκες των δωσιλόγων που ακολούθησαν. Γιατί, όπως δήλωνε ένας επώνυμος εθνικόφρονας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, υπερασπιζόμενος έναν ταγματασφαλίτη στο δικαστήριο: “Αν δεν ήταν αυτός κύριε πρόεδρε, ούτε εσείς θα ήσασταν στην έδρα που κατέχετε, ούτε εγώ μάρτυς”.
Οι ταγματασφαλίτες υπηρέτησαν τους ναζί ως γερμανοτσολιάδες και βοήθησαν στη διάσωση όλου του σάπιου παλιού καθεστώτος μετά την Απελευθέρωση. Είναι πρόκληση οι πολιτικοί τους απόγονοι να τολμάνε ακόμη και να εμφανίζονται δημοσίως, πόσο μάλλον να το παίζουν “αντιστασιακοί”.
• Πολλά από τα στοιχεία αυτού του κειμένου προέρχονται από το βιβλίο “Η αυτολογοκριμένη μνήμη. Τα τάγματα ασφαλείας και η μεταπολεμική εθνικοφροσύνη” του Τάσου Κωστόπουλου, εκδ. Φιλίστωρ.
Πηγη:http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More