24 Νοε 2010

Το µυστικό του αρώµατος που άλλαξε τον κόσµο

Η Μέριλιν Μονρόε το είχε εκτινάξει στη σφαίρα του θρύλου, δηλώνοντας ότι κοιµάται µόνον µε το άρωµά της, το Chanel No. 5. Οι πωλήσεις του πιο γνωστού γυναικείου αρώµατος ξεπερνούν το µισό εκατοµµύριο µπουκάλια τον χρόνο. Ακόµη κι αν έχουν περάσει ενενήντα χρόνια από την κυκλοφορία του πιο κερδοφόρου προϊόντος του οίκου Σανέλ. Κάτι τρέχει µετη µυρωδιά του, κατέληξε η συγγραφέας Τίλαρ Τζ. Ματσέο, η οποία ακολούθησε τηνπορεία της Κοκό Σανέλ έως τη δηµιουργία του αρώµατος στο λιτό µπουκάλι. Ισχυρίζεται, λοιπόν, ότικατάφερε να αποκαλύψει το «Το µυστικό του Chanel No.

5» στο οµότιτλο βιβλίο της.


«Πολλά απ’ όσα έχουν ειπωθεί για την επιτυχία του ChanelNo. 5 και τη µεταµόρφωσήτου σε σηµείοαναφοράς κάθε λαµπερής κυρίας είναι µισές αλήθειες, αποτέλεσµα σύγχυσης ή κατασκευάσµατα της φαντασίας» γράφει η συγγραφέας και θαυµάστρια του Chanel No. 5 Eau Premiere. Θρυλική χαρακτηρίζεται η καµπάνια µε τη Μέριλιν και τις «δύο σταγόνες Chanel No. 5». Και εντυπωσιακή η πρόσφατη µε την ηθοποιό Νικόλ Κίντµαν. Στο βιβλίο γράφεται κανείς ότι το άρωµα ήταν ρωσικό (το 1917). Ηρθε στη Γαλλία ως δώρο στρατιωτών για τις συζύγους τους και «αναγεννήθηκε» από τον Ερνέστ Μπο το 1921 για τον οίκο Σανέλ ως Chanel No.


5. Λιγότερο από δύο δεκαετίες µετά,φήµες ήθελαν την Κοκό Σανέλ να σχετίζεται µε τους ναζί...


«Η απόφαση της Κοκό Σανέλ να πουλήσει το άρωµα στον στρατό των ΗΠΑ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου άλλαξε τα πάντα. Τη στιγµή που η Ευρώπη και η Αµερική δέχονταν πλήγµα, το Chanel No.


5 έγινε η ελπίδα για µια καλύτερη εποχή» λέει η συγγραφέας και καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας.


Στις σελίδες τουβιβλίου της ξετυλίγεται η ζωή της Κοκό Σανέλ και η ανατροφή της σε ορφανοτροφείο στη Γαλλία του 1895. «Τα... αρώµατα του χώρου όπου µεγάλωσε ήταν η αυστηρότητα, η πειθαρχία και η τάξη. Τα επόµενα χρόνια αυτά θα προσδιόριζαν ό,τι ωραίο για εκείνη» γράφει η Τίλαρ Τζ. Ματσέο. Οι αναµνήσεις αυτών των αρωµάτων, προσθέτει, ήταν ο λόγος που το άρωµα είχε νότες φρεσκάδας.


Ακόµη και η απώλεια του βρετανού αγαπηµένου της σε τροχαίο καθόρισε, κατά τη συγγραφέα, το Νο. 5. «Το άρωµα είχε να κάνει µε τον αισθησιασµό της σχέσης της, αλλά και µε τον τραγικό χαµό του Αρθουρ Σαπέλ», υποστηρίζει η βρετανή συγγραφέας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More