Τα πάνω-κάτω στη λειτουργία του φορο*ελεγκτικού μηχανισμού φέρνουν οι συστάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ
Στην καθιέρωση αυστηρού συστήματος αξιολόγησης του έργου των εφοριών με δρακόντειες ποινές, που θα φθάνουν μέχρι και την απόλυση επίορκων εφοριακών, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με πυξίδα τις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ για την ανασυγκρότηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Παράλληλα, σχεδιάζονται νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια και τεκμήρια για τον έλεγχο των μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών, ίδρυση φορολογικών δικαστηρίων για την ταχύτερη εκδίκαση και διεκπεραίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, αυτόματη επιβολή φόρου για όσους δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και σαρωτικές διοικητικές αλλαγές με κατάργηση εκατοντάδων εφοριών και τελωνείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχετικό πόρισμα επισημαίνεται ότι, χωρίς τη ριζική αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, οι στόχοι για την ενίσχυση των εσόδων το 2011 και το χτύπημα της φοροδιαφυγής θα πέσουν στο κενό, διαπιστώνονται σοβαρές αδυναμίες, ελλείψεις και κενά στη λειτουργία των εφοριών και προτείνεται μεταξύ άλλων:
Χτύπημα των εστιών κακοδιαχείρισης και διαφθοράς με την επιβολή αυστηρών πειθαρχικών ποινών οι οποίες θα ξεκινούν από μεταθέσεις, καθαιρέσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές αμοιβών και θα φθάνουν στην απόλυση υπαλλήλων οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις υπόγειων συναλλαγών, δωροδοκιών και άλλων παραπτωμάτων. Επισημαίνεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο οποίος στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική επεσήμανε ότι μία από τις πληγές του φορολογικού συστήματος είναι η ήπια μεταχείριση διεφθαρμένων εφοριακών.
Καθιέρωση νέου κώδικα αξιολόγησης του προσωπικού με αντικειμενικά κριτήρια.
Εφαρμογή νέου συστήματος κριτηρίων για τις προσλήψεις και τις προαγωγές.
Κατάργηση εκατοντάδων εφοριών και τελωνείων και αντικατάσταση των υπολοίπων από τα Τοπικά Οικονομικά Κέντρα. Το ελεγκτικό έργο από τις 300 εφορίες και τα 130 τελωνεία θα μεταφερθεί σε 13 Περιφερειακά Κέντρα που μεταξύ των άλλων θα διενεργούν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, θα εκκαθαρίζουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και θα βεβαιώνουν και θα εισπράττουν τα έσοδα. Επίσης Περιφερειακά Κέντρα θα ελέγχουν τους εφοριακούς και τελωνειακούς της περιφέρειάς τους και θα επιλύουν τις διοικητικές και φορολογικές διαφορές.
Αμεση ίδρυση εξειδικευμένων φορολογικών δικαστηρίων ή εναλλακτικά διορισμό επαρκούς αριθμού ειδικευμένων δικαστών στα διοικητικά δικαστήρια που θα επιλαμβάνονται τις φορολογικές υποθέσεις.
Επιτάχυνση των διαδικασιών διοικητικής προσφυγής στη Γενική Γραμματεία φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων για την επίλυση των διαφορών και την επιβολή προστίμων.
Υλοποίηση του σχεδίου δράσης από εξειδικευμένες ομάδες για το χτύπημα της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο των φορολογουμένων με υψηλά εισοδήματα, καθώς και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Στον τομέα των ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος ή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος οι εμπειρογνώμονες συστήνουν την πλήρη αξιοποίηση όλων των έμμεσων μεθόδων και εργαλείων ελέγχου της πραγματικής εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων και αντιπαραβολής των στοιχείων με εκείνα των φορολογικών δηλώσεων.
Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στους μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες και θα γίνουν με βάση νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια και τεκμήρια, ενώ οι αρχές θα αξιοποιούν και όλες τις πληροφορίες και καταγγελίες πολιτών για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr
«Τα Εν Τοις Σπηλαίοις Ευρισκόμενα Ορθόδοξα Αιτωλοακαρνανικά Προσκυνήματα».
-
Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ., παρουσιάζεται στην Ιερά Πόλη
Μεσολογγίου, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας
(πρώην Νομαρχί...
Πριν από 1 ώρα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου