26 Νοε 2010

Ψαλίδισμα μισθών και στον ιδιωτικό τομέα


Με την ανατροπή στην πυραμίδα των συλλογικών συμβάσεων.

Η τρόικα επέβαλε τους όρους της.


Σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.


Μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από το 2011, περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, μεταρρύθμιση-σοκ στον τομέα της υγείας που θα στοχεύει σε σταδιακές περικοπές δαπανών συνολικού ύψους άνω των 9 δισ. ευρώ τα προσεχή έτη, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο προανήγγειλαν χθες η κυβέρνηση και η τρόικα, εξειδικεύοντας τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας για το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο.


Στη Βουλή η εξειδίκευση της απόκλισης των επιχειρησιακών από τις κλαδικές συμβάσεις, όπως ανέφερε η Λούκα Κατσέλη.




Του Γιώργου Παλαιτσάκη


Μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από το 2011, περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, μεταρρύθμιση-σοκ στον τομέα της υγείας, που θα στοχεύει σε σταδιακές περικοπές δαπανών συνολικού ύψους άνω των 9 δισ. ευρώ τα προσεχή έτη, αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο προανήγγειλαν χθες η κυβέρνηση και η “τρόικα”, εξειδικεύοντας τα βασικότερα σημεία της συμφωνίας για το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Παράλληλα, επιβεβαίωσαν και επισήμως ότι εξετάζεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ, που θα λάβει η Ελλάδα μέχρι και τον Μάρτιο του 2013 από τον μηχανισμό οικονομικής στήριξης. Η διευκόλυνση αυτή προς τη χώρα μας μπορεί να λάβει ακόμη και τη μορφή της χορήγησης συμπληρωματικών δανείων.
Σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τις βασικές κατευθύνσεις, τους στόχους και τα μέτρα του νέου αναθεωρημένου μνημονίου:

1. Η δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών συμβάσεων εργασίας περιελήφθη στο επικαιροποιημένο μνημόνιο που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο και δεν αλλάζει ούτε και στο νέο μνημόνιο. Η δέσμευση θα τηρηθεί με την προώθηση και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στο τέλος Δεκεμβρίου. Αυτό που θα προστεθεί, με το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο, είναι ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα επιβάλλεται υπό ορισμένους “αναγκαίους περιορισμούς”, δηλαδή οι μισθοί των υπαλλήλων δεν θα μπορούν να υποχωρήσουν χαμηλότερα από τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Ουσιαστικά, μειώνεται σημαντικά η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων που συνήθως την ακολουθούν, με αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα στην πλειονότητα των εργοδοτών να επιβάλλουν μειώσεις μισθών στους εργαζομένους τους. Η δυνατότητα αυτή των εργοδοτών θα ενισχυθεί μάλιστα ακόμη περισσότερο, καθώς στο μνημόνιο προβλέπεται επιπλέον η σύνδεση των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης. Όπως διευκρίνισε μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, “επιχειρήσεις στις οποίες οι μισθοί δεν ευθυγραμμίζονται με την παραγωγικότητα, κλείνουν”.


2. Με στόχο τη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στον στενό δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ, οι προσλήψεις θα περιοριστούν δραστικά ή θα “παγώσουν”, ακόμη και στους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας. Ο κανόνας “μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις”, τον οποίο προβλέπει ήδη το μνημόνιο για το 2011, θα εφαρμοστεί χωρίς καμία εξαίρεση σε όλα τα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ΔΕΚΟ. Επιπλέον όμως στην έννοια των “προσλήψεων” θα συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι μετατάξεις προσωπικού από τις ΔΕΚΟ προς τον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κτλ.). Δεδομένου ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων από το δημόσιο θα φθάσει τις 40.000 στο τέλος του 2010, το ανώτατο όριο που θα ισχύσει το 2011 για τον αριθμό των προσλήψεων, με βάση τον κανόνα “1 προς 5”, θα είναι 8.000. Σ’ αυτόν τον αριθμό προσλήψεων θα συμπεριληφθούν και οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ προς το στενό δημόσιο τομέα, οι οποίες θα προκύψουν από τις επικείμενες αναδιαρθρώσεις. Έτσι το περιθώριο για κανονικές προσλήψεις νέων εργαζομένων θα περιορισθεί σημαντικά, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και να μηδενιστεί, με αποτέλεσμα οι προσλήψεις να “παγώσουν”!

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα επιδιωχθεί η μείωση του δημόσιου τομέα, τόνισε, εξάλλου, ότι δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, αφήνοντας ένα “παράθυρο” για μια τέτοια εξέλιξη στο μέλλον, όταν π.χ. θα διαπιστωθεί ότι ο αριθμός των μετατάξεων που πρέπει να γίνουν από τις ΔΕΚΟ προς τον στενό δημόσιο τομέα υπερβαίνει το όριο των επιτρεπόμενων προσλήψεων ή όταν έπειτα από καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών προκύψει πολύ μεγάλος αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού, που θα είναι αδύνατο να απορροφηθεί με μετατάξεις στον στενό δημόσιο τομέα. Επιπλέον, υπάρχει ήδη συμφωνία με την “τρόικα” για τη μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε πάνω από 25.000 απασχολούμενους υπ’ αυτό το καθεστώς, στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

3. Τα νέα μισθολόγια για τους 768.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του στενού δημόσιου τομέα, με τα οποία προβλέπεται να επέλθουν μειώσεις αποδοχών έως και 30% μέσω περικοπών και καταργήσεων επιδομάτων και λοιπών πρόσθετων αμοιβών, θα καταρτισθούν εντός του 2011 αλλά θα τεθούν, τελικά, σε ισχύ από το 2012. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αλλαγών στα μισθολόγια άλλαξε, καθώς η έναρξη ισχύος τους μετατέθηκε κατά τουλάχιστον 6 μήνες.


4. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα ξεκινήσει η κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου 2012-2014, που θα εξηγεί πώς θα μειωθεί το έλλειμμα από τα 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 στα 6,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014. Με το πλαίσιο αυτό θα εξειδικεύονται και τα “απροσδιόριστα δημοσιονομικά μέτρα” συνολικού ύψους 5% του ΑΕΠ ή 12 δισ. ευρώ που έχουν συμπεριληφθεί στο αρχικό μνημόνιο. Σχετικά με το θέμα αυτό, από την πλευρά της “τρόικας” διευκρινίστηκε χθες ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι διαρθρωτικά και να εστιάζονται στις περικοπές δαπανών στον τομέα της υγείας και στις ΔΕΚΟ, στην αύξηση της αποδοτικότητας του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού μέσω της πλήρους λειτουργίας της νέας αναμορφωμένης δομής της φορολογικής διοίκησης, η οποία θα προκύψει από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.


5. Μέσα στον Δεκέμβριο θα κατατεθούν δύο νομοσχέδια, ένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ένα από το υπουργείο Οικονομικών, με κοινό στόχο την αύξηση της είσπραξης εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης φορολογικών υποθέσεων, καθώς και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την επίλυση των φορολογικών διαφορών. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπει νέα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο.


6. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η κατάργηση 100 εφοριών και τον Ιανουάριο θα ακολουθήσει η συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.


7. Το πρώτο τρίμηνο του 2011 το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει το πλήρες σχέδιο για την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ από τις μισθολογικές και λειτουργικές δαπάνες των ΔΕΚΟ.


8. Από τον Δεκέμβριο του 2010 έως και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2011 θα έχουν τεθεί σε πλήρη ισχύ οι ρυθμίσεις για τη μείωση τιμών και την καθιέρωση λίστας στα φάρμακα, το νέο πλαίσιο προμηθειών υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία, την εφαρμογή διπλογραφικών συστημάτων, την εγκατάσταση εσωτερικών ελεγκτών και το νέο πλαίσιο προμηθειών για τον έλεγχο των δαπανών στα νοσοκομεία. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 θα συσταθεί ομάδα δράσης για τη συνολική αξιολόγηση του συστήματος υγείας.


9. Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.


10. Έως το τέλος του 2010 θα έχει ανακοινωθεί το σχέδιο δράσης της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.


11. Η αναδιάρθρωση της ΑΤΕ μέχρι το τέλος του έτους και ο λειτουργικός διαχωρισμός του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο α’ τρίμηνο του 2011.


12. Έως το δεύτερο τρίμηνο του 2011 θα έχει γίνει απογραφή της δημόσιας περιουσίας, ενώ στις δεσμεύσεις που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται η άντληση 7 δισ. ευρώ έως το 2013 (εκ των οποίων 1 δισ. το 2011) από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος αποπληρωμής των δανείων, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές από το 2011 και θα αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της.
Χρησιμοποιώντας όμως παρεμφερείς διατυπώσεις με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην “τρόικα” Π. Τόμσεν, είπε ότι στη διαδικασία αυτή μπορεί να υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις (στη βάση των προτάσεων που έβαλε στο τραπέζι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ), που θα διευκολύνουν την αποπληρωμή, δεδομένου ότι μετά το 2013 οι αποπληρωμές είναι πολύ μεγάλες.



Λούκα Κατσέλη: “Η κυβέρνηση δεν έχει διακοσμητικό ρόλο”. Αποδεικνύεται ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν έχει διακοσμητικό ρόλο, αλλά διαπραγματεύεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τόνισε χθες η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή. Η κ. Κατσέλη ανέφερε επίσης ότι το νέο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει η απόκλιση των επιχειρησιακών από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Επιπλέον, η υπουργός ανέφερε ότι στη διαπραγμάτευση η μάχη γίνεται για τις λέξεις, εξηγώντας ότι ενώ στο αρχικό κείμενο αναφερόταν ότι η απόκλιση από τις κλαδικές συμβάσεις θα γινόταν χωρίς περιορισμούς, κατάφερε να αναφέρεται τώρα ότι θα γίνεται χωρίς αναίτιους περιορισμούς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More