23 Νοε 2010

Πεθαίνουν μέσα σε τρία χρόνια από το χαμό του συντρόφου τους

Υπάρχουν βέβαια και οι “εύθυμοι” χήροι και χήρες, αλλά για τα ζευγάρια που αγαπιούνται υπάρχει το “φαινόμενο της χηρείας”, δηλαδή το διαπιστωμένο στατιστικά φαινόμενο άνθρωποι να πεθαίνουν λίγο καιρό αφού χάσουν το σύντροφό τους.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Σκοτία από το πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους, όπως αναφέρει το Βήμα, μελέτησε περισσότερα από 58.000 παντρεμένα ζευγάρια για ένα διάστημα 15 χρόνων.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Περίπου το 40% των ανδρών και το 26% των γυναικών – οι γυναίκες φαίνονται πιο “ανθεκτικες” – πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια από την απώλεια του συντρόφου τους. Περίπου 40 θάνατοι σημειώθηκαν σε λιγότερες από δέκα ημέρες από τον θάνατο του/της συζύγου και 12 την ίδια ημέρα.

Η μελέτη έλαβε υπόψη και άλλους παράγοντες που επισπεύδουν το θάνατο, όπως ο καρκίνος, η κατάχρηση αλκοόλ και καπνού και φυσικά ατυχήματα και εγκληματικές ενέργειες. Τα παραπάνω ποσοστά δεν αναφέρονται σε αυτά.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Πωλ Μπόιλ αναφέρει ότι “τα κοινωνικά φαινόμενα επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής” και ένα από αυτά – πολύ σημαντικό – είναι η απώλεια του συντρόφου της ζωής μας. “Πλέον έχουμε ισχυρά στοιχεία ότι το “φαινόμενο της χηρείας” υφίσταται” προσθέτει. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More