2 Ιουν 2011

Τα νέα φορο-εισπρακτικά μέτρα

Τα νέα φορο-εισπρακτικά μέτραΤο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήρθε σε συμφωνία με την Τρόικα να μην κοπεί το αφορολόγητο από τους συνταξιούχους, ενώ είναι πολύ πιθανόν το αφορολόγητο των 6.000 ευρώ να ισχύσει για ελεύθερους επαγγελματίες και των 8.000 ευρώ για μισθωτούς από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα



Η σημαντική μείωση του αφορολογήτου στα επίπεδα των 6.000 ευρώ, η μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά αλλά και το γερό ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών είναι ορισμένα από τα φορο-εισπρακτικά μέτρα που θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή από την κυβέρνηση προκειμένου να εισπράξει το Δημόσιο πρόσθετα έσοδα 4,15%. Αυτό για να μην κινδυνεύσει η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 7,5% στον εφετινό προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήρθε σε συμφωνία με την Τρόικα να μην κοπεί το αφορολόγητο από τους συνταξιούχους, ενώ είναι πολύ πιθανόν το αφορολόγητο των 6.000 ευρώ να ισχύσει για ελεύθερους επαγγελματίες και των 8.000 ευρώ για μισθωτούς από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Μεγάλες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων καθώς ετοιμάζεται νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας από 10% έως 20% ανάλογα τον κυβισμό του οχήματος.

Ορισμένα από τα μέτρα θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα για να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη συνέχεια από τη Βουλή και άλλα όπως η κατάργηση ή μείωση φοροαπαλλαγών αργότερα, καθώς η όποια ωφέλεια προκύψει για τα έσοδα από το συγκεκριμένο μέτρο θα φανεί με την εκκαθαριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν το 2012 (εισοδήματα 2011).

Εξίσου, επιβαρυντικό μέτρο για τις τσέπες των πολιτών είναι η κατάργηση ή μείωση ορισμένων φοροαπαλλαγών. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε ότι δεν μπορεί να δηλώνουν οι φορολογούμενοι ετησίως 98 δισ. ευρώ εισοδήματα και να φορολογούνται μόνο για τα 30 δισ. ευρώ. Η διαφορά αυτή οφείλεται και στην ύπαρξη ευνοϊκών διατάξεων για έκπτωση ποσών από το εισόδημα ή το φόρο από τόκους στεγαστικών δανείων, τόκους α΄ κατοικίας, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο κύριας κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα φροντιστηρίων, αφορολόγητο λόγω αγοράς, γονικής παροχής, κληρονομιάς Α΄ κατοικίας κτλ. Είναι προφανές ότι ο περιορισμός ή η κατάργηση των παραπάνω φοροαπαλλαγών θα επιφέρει πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις που αν συνδυαστούν με τα υπόλοιπα φοροεισπρακτικά μέτρα τότε οι απώλειες σε ένα νοικοκυριό ξεπερνούν τους δύο μισθούς ετησίως.

Σε ό,τι αφορά την μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε πρώτη φάση να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό στις υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.) ενώ δεν αποκλείεται στη συνέχεια να ακολουθήσουν τον αυξημένο συντελεστή και προϊόντα πρώτη ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα αν τα έσοδα του κράτους συνεχίσουν να βρίσκονται κάτω από τη βάση.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο Οικονομικών θα περιληφθούν διατάξεις όπου θα αλλάξει η δομή του φόρου στα καπνικά προϊόντα, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα αναψυκτικά από εφέτος και όχι από το 2012 όπως αρχικώς είχε προγραμματιστεί, ενώ Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά και στο φυσικό αέριο επιβαρύνοντας χιλιάδες νοικοκυριά που το χρησιμοποιούν. Στα τσιγάρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές που θα ισχύσουν θα έχουν στόχο να μειωθεί η μεγάλη διαφορά που υφίσταται μεταξύ των τιμών των λεγόμενων φθηνών και ακριβών τσιγάρων. Αυτό για να καταφέρει το Δημόσιο να εισπράξει επιπλέον έσοδα. Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση της φορολογίας στα σκάφη αναψυχής, τα πολυτελή οχήματα και τα ακριβά ακίνητα.

Τα νέα φορολογικά μέτρα «φωτιά» για 8.500.000 φορολογούμενους
- Μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23%. Σε πρώτη φάση αφορά υπηρεσίες εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, ταβέρνες κτλ.)
- Μείωση φοροαπαλλαγών και χορήγηση με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 6.000 ή 8.000 ευρώ. Εξαιρούνται οι συνταξιούχοι
- Αλλαγές στον υπολογισμό του ποσού των αποδείξεων για τη διατήρηση του νέου αφορολογήτου
- Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Φυσικό Αέριο
- Επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αναψυκτικά
- Αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας όλων το ΙΧ και μοτοσικλετών από 10% έως 20%.
- Αλλαγές στη φορολογία των τσιγάρων
- Επιβολή ειδικού προστίμου για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων
- Αύξηση φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή οχήματα, ακριβά ακίνητα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More