31 Μαΐ 2011

Πόσο «κοστίζει» ένα γεύμα μπάρμπεκιου; Περίπου 3.500 θερμίδες…

Μπριζόλα ή μπιφτέκι; Μήπως τελικά θέλεις και ένα λουκάνικο; Γιατί δεν δοκιμάζεις και λίγη τυρόπιτα, λίγη σπανακόπιτα και κάνα δυο κουταλιές από αυτό το υπέροχο ρύζι με κάρυ; Δοκίμασες αυτή την σαλάτα; Έχει απίστευτο ντρέσινγκ…
Σας θυμίζουν κάτι τα παραπάνω; Σίγουρα θα έχετε και εσείς λάβει μέρος σε παρόμοιους διαλόγους που εκτυλίσσονται πάνω από μια ψησταριά με κρέατα σε κάποια βεράντα της Αττικής ή σε κάποιον εξοχικό κήπο. Τα μπάρμπεκιου, αποτελούν την ιδανικότερη αφορμή για να μαζευτεί η παρέα τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες, να φάνε όλοι μαζί, να συζητήσουν και να διασκεδάσουν.
Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την επιστροφή στη φύση που όλοι μας έχουμε τόσο ανάγκη σε συνδυασμό με την καλή παρέα και το καλό φαγητό. Η «μόδα» του μπάρμπεκιου που μας ήρθε από την πάντα πρωτοπόρο Αμερική σε θέματα διατροφής φαίνεται πως εξαπλώθηκε για τα καλά και στα πατρώα εδάφη καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που το έχουν ήδη καθιερώσει ως τρόπο διασκέδασης και συνάντησης με συγγενείς και φίλους.
Και ερχόμαστε και στο «δια ταύτα». Και ο λόγος φυσικά για τον «λογαριασμό» που καλούμαστε να πληρώσουμε μετά από ένα μπάρμπεκιου που δεν είναι άλλος από το θερμιδικό φορτίο που μας αφήνει κάθε τέτοια συνάντηση.
Σχετική μελέτη που έγινε από την εταιρεία Βoots και το Πρόγραμμα Απώλειας Βάρους του αυστραλού φαρμακοποιού και επιχειρηματία Τόνι Φέργκιουσον (Τony Ferguson Weightloss Ρrogramme), έδειξε ότι οι Βρετανοί σε ένα μόνο γεύμα μπάρμπεκιου καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, με τους άνδρες συχνά να ξεπερνούν τις 3.500 θερμίδες και τις γυναίκες τις 2.500!
Μια συνήθης μερίδα μπάρμπεκιου, σύμφωνα με την έρευνα, περιλαμβάνει δύο λουκάνικα, ενάμισι μπέργκερ, δύο μπουτάκια κοτόπουλου, ενάμισι καλαμάκι με κρέας, ψάρι, ψητή πατάτα, πράσινη σαλάτα, σαλάτα ζυμαρικών, επιδόρπιο και-επειδή προσέχουμε και την σιλουέτα μας- μερικά φρούτα για να αποφύγουμε το γλυκό…
Φυσικά μιλάμε για 500 θερμίδες πάνω από την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα, ποσό που συσσωρεύεται όταν το μπάρμπεκιου αποτελεί αγαπημένη μας συνήθεια ή τρόπο διασκέδασης. Τόσο οι οικοδεσπότες όσο και οι καλεσμένοι νιώθουν υποχρεωμένοι να γεμίσουν το πιάτο τους με όλα τα αγαθά που υπάρχουν στο τραπέζι και φυσικά νιώθουν ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση το να… καθαρίσουν εντελώς τα πιάτα τους!
Στις παραπάνω καταχρήσεις θα πρέπει να προσθέσουμε τις μεγάλες ποσότητες μπαχαρικών και αλατιού που υπάρχουν στα ψητά κρεατικά, τα λιπαρά που… ξεχειλίζουν στο ντρέσινγκ της σαλάτας και στα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα κρασιά και πάει λέγοντας…
Υπάρχει λύση;
Το να αρνηθείτε τις προσκλήσεις για συμμετοχή σε ένα μπάρμπεκιου όταν ο καιρός είναι καλός και η παρέα ακόμη καλύτερη, σίγουρα δεν είναι λύση. Εναλλακτικά, φροντίστε να περάσετε όσο καλύτερα μπορείτε χωρίς να αγνοήσετε την παρέα αλλά φροντίζοντας παράλληλα να «σκανάρετε» οτιδήποτε βάζετε στο πιάτο σας.
Οι ειδικοί προτείνουν να απολαμβάνουμε τόσο την παρέα των φίλων μας όσο και τις νοστιμιές που έχουν ετοιμάσει για να μας ευχαριστήσουν αλλά πάντα με «μέτρο». Ιδανικά, μπορούμε να φάμε ένα ή δύο το πολύ είδη κρεατικών και να αφαιρέσουμε από αυτά το εμφανές λίπος και να τα συνοδεύσουμε με αρκετή σαλάτα χωρίς την προσθήκη ντρέσινγκ ή άλλων λιπαρών ουσιών.
Όσο για τα λαχταριστά συνοδευτικά (π.χ. πίτες, τηγανητές πατάτες κ.λπ), οι διαιτολόγοι αναφέρουν πως καλό θα είναι να τα… προσπεράσουμε καθώς κάθε μπουκιά μεταφράζεται σε δεκάδες θερμίδες που εύκολα προσλαμβάνουμε αλλά πολύ δύσκολα θα χάσουμε στην συνέχεια…
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More