29 Μαΐ 2011

Ταχύτερο πωλητήριο για να εξευμενιστεί η οργή της τρόικας

Αντιμέτωπο με την οργή των δανειστών και τον κίνδυνο να μην δοθεί η επόμενη δόση, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύθηκε χθες για επιτάχυνση του πωλητηρίου εταιρειών και των ανακοινώσεων των ακινήτων προς αξιοποίηση. Οι δεσμεύσεις όμως  τελούν υπό την αίρεση των  πολιτικών εξελίξεων, αλλά και της διαπιστωμένης αδυναμίας υλοποίησης  των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Οι εξελίξεις υποκινήθηκαν από την  αδυναμία να βρεθούν τα μέτρα που θα κλείσουν έστω και τις φετινές «τρύπες» συνολικής αξίας  6,4 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα  αποτυπώθηκε  στην έκτακτη χθεσινή συνάντηση στη  Βουλή των υπουργών υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τους ζητήθηκε να προτείνουν νέα μέτρα, προκαλώντας την οργή πολλών εξ αυτών.

Λίγη ώρα πριν, στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών εξελισσόταν συνάντηση μεταξύ του Γ. Παπακωνσταντίνου, των επιτελών του και της τρόικας με το ίδιο ζήτημα. Η αδυναμία πειθούς αλλά και οι καταιγιστικές δηλώσεις των επιτηρητών (ΔΝΤ, Ολλανδικής κυβέρνησης) για τον ορατό κίνδυνο μη καταβολής  της επόμενης δόσεις στένεψαν και άλλο τα περιθώρια. 


Έτσι, σε μία προσπάθεια να πείσει την τρόικα για τις προθέσεις του, το υπουργείο προανήγγειλε την συνάντηση με την Deutsche Telekom, ενδεχομένως και το Σαββατοκύριακο,  για την πώληση τουλάχιστον του 10% του ΟΤΕ, ενώ στελέχη του, ανέφεραν εγχείρημα επιτάχυνσης όλων των αποκρατικοποιήσεων.

Πέρα από τον  ΟΤΕ –που έχει αναχθεί σε ορόσημο της κυβερνητικής βούλησης για αποκρατικοποιήσεις και στόχος είναι  η ανακοίνωση συμφωνίας εδώ και τώρα– η κυβέρνηση προωθεί την ανακοίνωση των διαγωνισμών για όλο το πρόγραμμα του 2011 μέσα στο καλοκαίρι.  Στην ατζέντα περιλαμβάνονται ήδη  το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο,  ο  ΟΛΠ και ο  ΟΛΘ,  η  ΕΥΑΘ, η  ΕΑΣ, τα Κρατικά Λαχεία,  η  ΔΕΠΑ,  η ΛΑΡΚΟ,  το Καζίνο της Πάρνηθας,  η ΟΔΙΕ,  η ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Το πακέτο αναμένεται να εμπλουτιστεί και με άλλες εταιρείες. Στο μέτωπο των ακινήτων ορόσημο είναι το Ελληνικό και οριστικοποιείται λίστα με το πρώτο πακέτο  της Ακίνητης Περιουσίας.

Μέγα ζήτημα είναι οι διασφαλίσεις για το  Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και η επιρροή που θα  έχει σε αυτό η τρόικα. Αν δηλαδή θα ακολουθηθεί το γερμανικό μοντέλο ανεξαρτησίας που επιμόνως ζητά ή θα επικρατήσει η κυβερνητική άποψη για έναν φορέα με την... τεχνική υποστήριξη της τρόικας. Εναλλακτικά προτείνεται  η εποπτεία του από την ΕΕ την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More