1 Ιουλ 2011

Τι λέει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Ολόκληρο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Στα 28 δισ. ευρώ ανέρχονται οι παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για το 2011 και όλα τα χρόνια εώς το 2015. Προβλέπονται μείωση δημοσίων υπαλλήλων, μείωση εξοπλιστικών δαπανών, διετής αναστολή "πόθεν έσχες". Με εφαρμοστικό νόμο θα εισαχθεί η έκτακτη εισφορά 3-7%

Το "πράσινο φως" άναψε το υπουργικό συμβούλιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση με πλήρη σύνθεση, ενώ, ήδη, κατατέθηκε στη Βουλή, ως σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών.
Το Πρόγραμμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 28 Ιουνίου.
Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να επιβληθεί επί των δηλωθέντων εισοδημάτων.


Όπως διευκρίνιζαν μέλη του οικονομικού επιτελείου, η σχετική ρύθμιση θα περιληφθεί στον εφαρμοστικό νόμο και αφού προηγηθεί διαβούλευση τόσο για τον συντελεστή -που σχεδιάζεται να κυμανθεί από 3% ως 7%- όσο και για το ύψος του εισοδήματος που θα υπολογίζεται -στον κατ΄αρχήν σχεδιασμό που υπάρχει, λέγεται ότι θα αφορά εισόδημα άνω των 8.000 ευρώ- καθώς για την έκταση της χρονικής εφαρμογής του.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 28 δισ. ευρώ για το 2011 και όλα τα χρόνια έως το 2015.
Το ποσό αυτό θα προέλθει κυρίως από τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης, τις μειώσεις των λειτουργικών δαπανών, τις καταργήσεις/συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσιου, την αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ, τη μείωση των αμυντικών δαπανών, τον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας και της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, τη μείωση κοινωνικών δαπανών, την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και άλλα μέτρα.

Τα μέτρα για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης κατανέμονται σε 800 εκατ. ευρώ το 2011, σε 660 εκατ. ευρώ το 2012, σε 398 εκατ. ευρώ το 2013, σε 246 εκατ. ευρώ το 2014 και σε 71 εκατ. ευρώ το 2015.
Περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των προσλήψεων με την εφαρμογή του κανόνα 1:10 φέτος και 1:5 το 2015, την αναστολή της χορήγησης μισθολογικής ωρίμανσης, την αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες, τη μείωση της δαπάνης για υπερωρίες, την περαιτέρω μείωση των αμοιβών για επιτροπές, τη μείωση των συμβασιούχων (κατά 50% το 2011 και κατά 10% κάθε επόμενο έτος), καθώς και την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και άδειας άνευ αποδοχών.

Οι λειτουργικές δαπάνες θα μειωθούν με την παρακράτηση 7% στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, την εφαρμογή πλατφόρμας ηλεκτρονικών προμηθειών, κ.λπ.

Η μείωση των επιχορηγήσεων σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης αφορά μόνον το 2011 (291 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, από την κατάργηση και τη συγχώνευση των φορέων του Δημοσίου προβλέπονται 200 εκατ. ευρώ φέτος, 89 εκατ. ευρώ το 2012, 102 εκατ. ευρώ το 2013, 70 εκατ. ευρώ το 2014 και 19 εκατ. ευρώ το 2015.

Η αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων των συγκοινωνιακών φορέων και άλλων ΔΕΚΟ, την αναδιάρθρωσή τους, την πώληση μη στρατηγικών δραστηριοτήτων, τη μείωση σε δαπάνες προσωπικού, την περικοπή του μισθολογικού κόστους, την πώληση παγίων και τη μείωση σε λειτουργικές δαπάνες και τις εξοικονομήσεις από καταργήσεις ή συγχωνεύσεις.

Στις αμυντικές δαπάνες, προβλέπονται εξοικονομήσεις από το εξοπλιστικό πρόγραμμα κατά 800 εκατ. ευρώ και πλέον, την περίοδο 2010-2015.

Στον τομέα της υγείας, αναμένεται να επιβληθεί ειδικό τέλος σε επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τον αντικαπνιστικό νόμο (40 εκατ. ευρώ εφέτος).
Θα αυξηθούν τα έσοδα των νοσοκομείων με (α) ειδική συμφωνία για παροχή υπηρεσιών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, (β) τη χρέωση των αλλοδαπών και (γ) τον περιορισμό των υπηρεσιών για ανασφάλιστους. Θα εφαρμοστεί νέος χάρτης υγείας. Θα λειτουργήσει κεντρικό σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία και θα γίνεται τιμολόγηση των ιατρικών πράξεων. Θα λειτουργήσει ο Εθνικός Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Για τον εξορθολογισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, προβλέπονται η επέκταση της λίστας φαρμάκων που δεν απαιτούν συνταγογράφηση, η νέα τιμολογιακή πολιτική για το φάρμακο, η εισαγωγή ασφαλιστικής λίστας στα φάρμακα και η επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τον έλεγχο των χειρόγραφων συνταγών.

Σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, ο στόχος είναι εισπράξεις ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ να εισπραχθούν έως το τέλος του 2012.

Ηδη, έχουν επιλεγεί σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων για ΔΕΠΑ ΕΑΣ, ΔΑΑ ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ Κοίτασμα Αερίου "Νότια Καβάλα", Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου και έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ Καζίνο, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Περιφερειακά Αεροδρόμια και Λιμάνια.

Ακόμα, δημιουργείται ειδικός φορέας, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, στον οποίο θα ενταχθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

Διαβάστε την Αιτιολογική Εκθεση του Μεσοπρόθεσμου
Διαβάστε το Σχέδιο Νόμου
Επιστολή στήριξης από Λοβέρδο
Σημειώνεται ότι επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία δηλώνει ότι συμφωνεί πλήρως με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, έστειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος απουσίαζε από τη σημερινή συνεδρίαση, καθώς βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εκπροσωπεί την χώρα στην παγκόσμια διάσκεψη υψηλού επιπέδου για το AIDS.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, η απουσία του αυτή δεν θα ήθελε να του αποκλείσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη της απόφασης για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More