2 Ιουλ 2011

"Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΣ - Απ' την Πίζα στο Μεσολόγγι"


"Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΣ - Απ' την Πίζα στο Μεσολόγγι"
Το Κέντρο Λόγου & Τέχνης  "Διέξοδος"  στην  Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου στα πλαίσια των εκδοτικών του δραστηριοτήτων κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από την σειρά των ιστορικών εκδόσεών του  και σε επιμέλεια του συνεργάτη του Αλτάνιου Κλεισοβίτη, ένα καινούργιο βιβλίο - το 20ο - με τον τίτλο "Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΓΚΑΝΑΣ - Από την Πίζα στο Μεσολόγγι".
Πρόκειται για μια μονογραφία της Ακακίας Κορδόση  που αναφέρεται στον  Νικόλαο Μαγκανά, πρωτανιψιό του μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας Ιγνάτιου, που έζησε στο Μεσολόγγι τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια ( από το 1825 ως το 1870).
Στο  βιβλίο γίνεται μια καταγραφή των αγώνων του Ν.Μ για την εθνική αξιοπρέπεια και για την υγεία στο Μεσολόγγι. Για την προσφορά του σ΄αυτή από το πόστο του νομιάτρου, του γιατρού της Φρουράς και  διευθυντή του Λοιμοκαθαρτηρίου  που είχε την έδρα του στο λιμάνι του Αη Σώστη καθώς επίσης και  για την  αυτοθυσία του στην επιδημία της χολέρας του 1855 .
Τέλος αναφέρεται σε όλους τους απογόνους του μέχρι σήμερα.
 ***
Το βιβλίο, όπως και οι άλλες εκδόσεις της "Διεξόδου", διατίθεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη από τα βιβλιοπωλεία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, ΙΑΝΟΣ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ και ΕΣΤΙΑ, στην Πάτρα από τα βιβλιοπωλεία Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ και ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ και στο Μεσολόγγι απ΄ όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης καθώς και από το πωλητήριο του Μουσείου της "Διεξόδου".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More