5 Μαΐ 2011

Μετά το καλοκαίρι το ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές

Του Νεκτάριου Β. Νώτη

Ακόμα ένα φορολογικό μέτρο, που έχει προαναγγελθεί και αναμενόταν να ανακοινωθεί μαζί με τα υπόλοιπα, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να εγκρίνουν οι εμπειρογνώμονες των δανειστών μας, παραπέμπεται για μετά το καλοκαίρι. Πρόκειται για τις φοροαπαλλαγές, οι οποίες αναμένεται να καταργηθούν για σημαντικό αριθμό φορολογουμένων. Το υπουργείο οικονομικών έχει θέσει κατ΄ αρχήν το όριο ετήσιου εισοδήματος – άνω του οποίου θα χαθούν κρίσιμες φοροελαφρύνσεις - στα 60.000 ΕΥΡΩ, χωρίς αυτό να είναι και δεσμευτικό. Πότε, όμως, θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις, ώστε να γνωρίζουν και οι φορολογούμενοι το τι μέλλει γενέσθαι και να κάνουν τον προγραμματισμό τους;

Το οικονομικό επιτελείο επιλέγει για μια ακόμα φορά να αιφνιδιάσει τους πολίτες. Οι ανακοινώσεις για το ποιοι θα χάσουν ποιες φοροαπαλλαγές θα γίνουν τελικά το φθινόπωρο. Άλλωστε, υποστηρίζουν στην οδό Νίκης, οι αλλαγές αφορούν στα φετινά εισοδήματα, που θα δηλώσουμε την επόμενη χρονιά. Οπότε, συνεχίζουν, δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, και προτάσσουν ξανά το θέμα της διαβούλευσης. Η αλήθεια είναι ότι επιλέγουν να αναβάλουν τις όποιες ανακοινώσεις για να μην εγείρουν περαιτέρω αντιδράσεις, από αυτές που θα προκληθούν από τα υπόλοιπα μέτρα. Με αυτό τον τρόπο, όμως, κρατούν – για ακόμα μια φορά – σε ομηρία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις δαπάνες τους και το πώς θα κινηθούν φορολογικά.

Το γεγονός ότι το μέτρο της κατάργησης φοροαπαλλαγών είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα επιβεβαιώνεται από δύο γεγονότα:

Πρώτον, από τη δήλωση του γενικού γραμματέα του υπουργείου οικονομικών στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι δεν πρόκειται να κοπούν απαλλαγές, όπως αυτή των ιατρικών δαπανών, όχι λόγω του κοινωνικού τους χαρακτήρα, αλλά επειδή η κατάργησή τους θα σήμαινε ότι οι πολίτες δεν θα ζητούν αποδείξεις από το γιατρό τους. Το ίδιο θα συμβεί, όπως είπε ο Ηλίας Πλασκοβίτης, και με τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις, που συνδέονται με το κίνητρο των φορολογουμένων να ζητούν δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Δεύτερον, από την πρόθεση του υπουργείου οικονομικών να περικόψει σημαντικές φοροαπαλλαγές και από τις επιχειρήσεις, επειδή – πολύ απλά – αποστερούν έσοδα από το ελληνικό Δημόσιο. Δεν λαμβάνεται, δηλαδή, υπόψη πόσο οι ελαφρύνσεις αυτές μπορεί να βοηθούν στην επιβίωση των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, αλλά και πόσο η κατάργησή τους μπορεί να λειτουργήσει ακόμα πιο αποτρεπτικά για νέες ξένες επενδύσεις.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More