6 Μαΐ 2011

Τρισέ: Προέχει η δημοσιονομική προσαρμογή

«Πιστεύουμε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να επιτελεστεί η (δημοσιονομική) προσαρμογή, σχέδιο υπάρχει και ζητούμε να υλοποιηθεί».
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.
«Η αναδιάρθρωση δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό όμως που είναι είναι η προώθηση του προγράμματος και η επίτευξη το ταχύτερο δυνατόν πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να αποκατασταθεί η σχέση της χώρας με τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές» τόνισε.
Εν τω μεταξύ, στην εναρκτήρια σχόλιά του στη σημερινή συνέντευξή Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρέλειψε τη φράση «ισχυρή επαγρύπνηση» υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει μάλλον αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, με μια τέτοια κίνηση να αναβάλλεται ενδεχομένως για τον Ιούλιο.
Η ΕΚΤ χρησιμοποιούσε στο παρελθόν τακτικά τη συγκεκριμένη φράση για να σηματοδοτήσει αύξηση των επιτοκίων τον αμέσως επόμενο μήνα. Ο Trichet ακολούθησε την τακτική αυτή και τον Μάρτιο, ένα μήνα πριν αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών.
«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις», αναφορικά με τη σταθερότητα τιμών, δήλωσε ο κ. Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1,25%.
Πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναλυτές εκτμούσαν πως εάν ο Τρισέ χρησιμοποιούσε την ίδια ορολογία με τον Απρίλιο, όταν δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα «παρακολουθεί πολύ στενά» τους ανοδικούς κινδύνους στη σταθερότητα τιμών, αυτό θα σήμαινε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Πηγή: Reuters

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More