7 Μαΐ 2011

Σεξ, καφές και ... εγκεφαλικά

Αμφιλεγόμενη έρευνα εντοπίζει οκτώ παράγοντες εγκεφαλικής αιμορραγίας
Αν και αναφέρεται πρώτος στη λίστα ο καφές φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας μόλις κατά 1,7%.
Λονδίνο 
Σεξ, καφές και ... εγκεφαλικάΟ καφές το σεξ και το φύσηγμα της μύτης αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Το ίδιο ισχύει, αν πιστέψουμε τη σχετική έρευνα, για τα αναψυκτικά τύπου κόλα αλλά και για την έντονη άσκηση.
Σε μια μελέτη η οποία ήδη έχει προκαλέσει σχόλια και αντιδράσεις ερευνητές του Ιατρικού Kέντρου του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης υποστηρίζουν ότι εντόπισαν οκτώ παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.
Ολοι τους αποτελούν φυσιολογικές ή καθημερινές συνήθειες και η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke», έχει τύχει ιδιαίτερα επιφυλακτικής υποδοχής από τους ειδικούς. Η βρετανική Εταιρεία Εγκεφαλικών Επεισοδίων ανακοίνωσε ότι το ζήτημα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης ώστε να διαπιστωθεί αν οι συγκεκριμένοι παράγοντες αποτελούν πράγματι αιτία για τις εγκεφαλικές αιμορραγίες.
Μεμονωμένη και μικρή μελέτη
Οι ερευνητές μελέτησαν 250 ασθενείς επί τρία χρόνια προκειμένου να εντοπίσουν παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτούν εγκεφαλικές αιμορραγίες. Αυτές προκαλούνται όταν ένα ανεύρυσμα (διαστολή του αγγείου η οποία προκαλείται λόγω λέπτυνσης των τοιχωμάτων του) υφίσταται ρήξη και μπορούν να οδηγήσουν σε εγκεφαλικές βλάβες ή και θάνατο.
Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ ευθυνόταν για περίπου μια στις δέκα ρήξεις ανευρύσματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα τους. Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος που διέτρεχαν όσοι έπιναν  καφέ να υποστούν πράγματι εγκεφαλική αιμορραγία ήταν μόλις κατά 1,7%  μεγαλύτερος από εκείνον που αντιμετώπιζαν όσοι δεν κατανάλωναν καφεΐνη.
Το να σε ξαφνιάζουν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο περισσότερο από 23 φορές, αλλά ήταν υπεύθυνο μόλις για το 2,7% των περιπτώσεων.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι ένας στους 50 ανθρώπους έχει ανεύρυσμα στον εγκέφαλο, ωστόσο ελάχιστα από αυτά τα ανευρίσματα υφίστανται ρήξη.
Η Μονίκ Βλακ, νευρολόγος και κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο BBC: «Ολοι οι παράγοντες που εντοπίστηκαν προκαλούν μια ξαφνική και σύντομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός το οποίο φαίνεται να αποτελεί μια κοινή αιτία της ρήξης ανευρύσματος».
«Η ξαφνική άνοδος της αρτηριακής πίεσης μπορεί πράγματι να αυξήσει την πιθανότητα ρήξης ανευρύσματος» τόνισε από την πλευρά της η Σαρλίν Αχμέντ, εκπρόσωπος της βρετανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών Επεισοδίων, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας. «Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσουμε αν οι παράγοντες που εντοπίζει η μελέτη σχετίζονται πράγματι με την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς θα μπορούσαν απλώς να αποδοθούν σε σύμπτωση».

Οι οκτώ παράγοντες που εντοπίστηκαν:
Κατανάλωση καφέ 10,6%
Εντονη άσκηση 7,9%
Φύσηγμα μύτης  5,4%
Σεξ 4,3%
Σφίξιμο στην τουαλέτα 3,6%
Κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα 3,5%
Ξάφνιασμα 2,7%
Θυμός 1,3%
http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=399310

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More