5 Μαρ 2011

Δίκτυο απολύσεων εξαπλώνεται στις ΔΕΚΟ

Συγκεντρώσεις και απεργίες διαμαρτυρίας ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στην COSMOTE αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της διοίκησης του Ομίλου για μείωση του προσωπικού μέχρι και 120 άτομα. Είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας κατεβαίνουν μαζικά σε γενικές συνελεύσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις. Όπως είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με μαζικές υποχρεωτικές «αποχωρήσεις».

Οι σχεδιασμοί αυτοί ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα με τα μέτρα για την περικοπή αποδοχών, αύξηση του ωραρίου και εντατικοποίηση της εργασίας στο σύνολο ή σε τμήματα του Ομίλου. Οι μαζικές απολύσεις και οι συνολικότερες αλλαγές σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον ΟΤΕ, προαναγγέλλουν μια νέα άγρια επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας κατά των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ.

Ο στόχος των  απολύσεων στην πιο κερδοφόρα εταιρία του ομίλου αλλά και ολόκληρου του κλάδου κινητής τηλεφωνίας, δεν είναι άλλος παρά να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την κερδοφορία της εργοδοσίας, ενώ με πρόσχημα την κρίση η διοίκηση επιχειρεί να επιβάλει ταυτόχρονα μέτρα σκληρής λιτότητας και αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και για τους εργαζόμενους στον όμιλο.

Οι εξελίξεις στον ΟΤΕ είναι σίγουρα προάγγελος για όλες τις πρώην ΔΕΚΟ αφού ηδη με τις επιστολές του υπουργείου οικονομιών ζητάτε δραστική περικοπή του λειτουργικού κόστους με περιορισμό υπερωριών, προμηθειών και αποζημιώσεων για εκτός έδρας μετακινήσεις.

Την ίδια στιγμή, τα γεγονότα στον ΟΤΕ μαζί με τις αντίστοιχες μειώσεις αποδοχών και απολύσεις στον Ομιλο «Ιντρακόμ» και τις μειώσεις αποδοχών στη «WIND» δείχνουν ανάγλυφα την ευθεία επίθεση που εξαπολύουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου προκειμένου να ανακτήσουν ή να αυξήσουν όπως ισχυρίζονταν την κερδοφορία τους.

Σε συνάντηση του επιχειρησιακού σωματείου και διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας με τη διοίκηση της COSMOTE, η τελευταία ισχυρίστηκε πως οι 120 απολύσεις εντάσσονται στο πλαίσιο επιχειρηματικής απόφασης και τις εντάσσει στα προγράμματα της δήθεν «οικειοθελούς αποχώρησης». Σε ερωτήσεις συνδικαλιστών τι θα γίνει αν κανείς δε δηλώσει συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα, η εργοδοσία δεν έδωσε απάντηση. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αλλά, επιπλέον, επανέφερε το γνωστό εκβιαστικό δίλημμα «οικειοθελείς αποχωρήσεις» με μπόνους ή απολύσεις.

Τέλος άκαρπη ήταν η συνάντηση της διοίκησης της COSMOTE και των εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση με τη μεσολάβηση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Β.Κεγκέρογλου, για την ανάκληση των 120 απολύσεων. Στο μεταξύ, η ΟΜΕ - ΟΤΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 4 Μάρτη στον Όμιλο του ΟΤΕ, ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν με την σαρανταοκτάωρη που είχαν προκηρύξει.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More