1 Μαρ 2011

Πώς θα ελαττώσετε τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας;

Αν θέλετε να μειώσετε την κατανάλωση υδατανθράκων, δεν χρειάζεται να υποφέρετε. Υπάρχουν 7 απλοί τρόποι για να χαρείτε τους υδατάνθρακες με… μέτρο.

Χάρη στην δημοτικότητα των διαιτών χαμηλών υδατανθράκων πολλοί άρχισαν να σκέφτονται διπλά το αν θα πρέπει ή όχι να τους καταναλώσουν. Δεν είναι όμως όλοι οι υδατάνθρακες το ίδιο: οι «κακοί» υδατάνθρακες είναι το λευκό αλεύρι, η επεξεργασμένη ζάχαρη και το άσπρο ρύζι. Η επεξεργασία τους κάνει να χωνεύονται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα την άνοδο του ζαχάρου και με άμεση συνέπεια την αύξηση του βάρους και άλλα προβλήματα υγείας.
Πείτε «όχι» στο καλαθάκι με ψωμί
Στα περισσότερα εστιατόρια το πρώτο πράγμα που θα σας φέρει ο σερβιτόρος είναι ένα καλαθάκι με λευκό ψωμί. Αν δεν το έχετε μπροστά σας, δε θα το φάτε, αλλά εάν θέλετε να τσιμπήσετε κάτι με τη σαλάτα σας, ζητήστε να σας φέρουν μαύρο ψωμί ολικής αλέσεως.
Τυλίξτε το φαγητό σας με μαρούλι!
Αντικαταστήστε στα σάντουιτς σας τις πίτες και φέτες ψωμιού με φύλλα από μαρούλι! Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά δοκιμάστε κοτόπουλο με σάλτσα και τυρί cheddar για μια «μεξικάνικη» γεύση ή φιστίκια, φασόλια, γαρίδες και σάλτσα σόγιας για «κινέζικη» γεύση.
Αγοράστε τα σνακ σας σε… παιδικά μεγέθη
Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα πατατάκια και μπισκότα φτιάχνονται με επεξεργασμένο αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι και λάδι. Εάν δεν μπορείτε να τα κόψετε μαχαίρι, φροντίστε να παίρνετε τις μικρές, παιδικές, συσκευασίες και να περιορίζεστε σε ένα πακέτο την ημέρα.
Μπορεί να είμαστε μακαρονάδες, αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε...
Σχεδόν κανείς δεν θα έλεγε όχι σε ένα μεγάλο πιάτο μακαρόνια με σάλτσα ντομάτα. Μπορεί η σάλτσα να είναι ό, τι καλύτερο γευστικά, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για όσους έχουν ευαισθησία ή θέλουν να ελαττώσουν την κατανάλωση υδατανθράκων. Μια φορά στο τόσο, η σάλτσα δεν θα σας βλάψει , αλλά σίγουρα υπάρχουν πιο υγιείς λύσεις: προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και εν συνεχεία αντικαταστήστε τους υδατάνθρακες με καφέ ρύζι και κριθάρι.
Καταναλώστε τις πατάτες βραστές με την φλούδα τους
Αναφορικά με τις πατάτες δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγετε το επίπτωση τους στο ζάχαρο. Το πώς θα τις προετοιμάσετε όμως έχει ιδιαίτερη σημασία για να μετριάσετε την επίπτωση. Όταν τις βράσετε, να μην καθαρίζετε την φλούδα και προτιμήστε τις ποικιλίες από μικρές πατάτες αφού έχουν λιγότερους υδατάνθρακες από άλλες, μεγαλύτερες σε μέγεθος.
Pop corn, τέλος…
Το καλαμπόκι δεν είναι απαραίτητα κακή τροφή, αλλά είναι ένας υδατάνθρακας με λίγα θρεπτικά συστατικά και στα σινεμά συνήθως είναι «πνιγμένο» στο βούτυρο και αλάτι. Αν θέλετε κάποιο σνακ παρέα με μια ταινία, προτιμήστε μια μικρή σακούλα ξηρών καρπών ή φρούτα (αποξηραμένα και φρέσκα). Έτσι γλυτώνετε και τα παράπονα των άλλων θεατών από τον θόρυβο που προκαλούν τα κατά τα άλλα πεντανόστιμα pop corn..
Προσέξτε μην πεινάσετε!
Να τρώτε κάθε τρεις με πέντε ώρες την ημέρα, αλλά μέχρι να είστε ικανοποιημένοι και όχι μέχρι να νιώσετε δυσάρεστα από το πολύ φαγητό. Το σημαντικό είναι να μην φτάσετε στο στάδιο της πείνας. Έτσι και θα αποφύγετε την λαιμαργία, αλλά και το σώμα σας δεν θα χρειαστεί τους γρήγορους, «κακούς», ζαχαρούχους υδατάνθρακες για να ανταπεξέλθει στην άμεση ανάγκη για ενέργεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More