28 Φεβ 2011

Γιατί οι Γάλλοι δεν παχαίνουν;

Ζεστά, λαχταριστά κρουασάν, καλογεμισμένες μπαγκέτες, μοναδικά κρασιά και τυριά απαράμιλλης γεύσης. Αυτά και άλλα πολλά, συμπεριλαμβάνονται στη γαλλική κουζίνα και καταναλώνονται καθημερινά από εκατομμύρια Γάλλους, που όμως φαίνεται πως έχουν μαλώσει με τη ζυγαριά! Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ενδεχομένως να το είχατε παρατηρήσει σε κάποιο ταξίδι σας στο μαγευτικό Παρίσι. Σικάτες Γαλλίδες, απολάμβαναν με τις φίλες τους ένα πλήρες γεύμα σε κάποιο μπιστρό, την ίδια στιγμή που κομψοί Γάλλοι διαβάζουν τις εφημερίδες τους πίνοντας πάντα εκλεκτό, γαλλικό κρασί. Ίσως, πουθενά αλλού
στον κόσμο δεν θα γνωρίσετε πιο λεπτοκαμωμένους αλλά συνάμα πιο… χορτάτους ανθρώπους από ότι στη Γαλλία.
Μια αντίστοιχη παρατήρηση, έγινε και η αφορμή για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο βιβλίο. Η συγγραφέας, Mireille Guiliano, μια τυπική λεπτεπίλεπτη Γαλλίδα, πήγε για κάποιο χρονικό διάστημα στην Αμερική και επέστρεψε… 10 κιλά βαρύτερη! Μετά το πρώτο «σοκ» και αφού επανεκτίμησε με τη βοήθεια του γιατρού της, τις χάρες της γαλλικής κουζίνας, επέστρεψε στην κανονική σιλουέτα της και έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν» (εκδ. Λιβάνη), όπου εκεί αποκάλυψε τα καλά κρυμμένα «μυστικά» της γαλλικής κουζίνας.
Γαλλική ιεροτελεστία
Το πρώτο «μυστικό» κρύβεται στον τρόπο, με τον οποίο οι Γάλλοι γευματίζουν και δειπνούν. Μια όμορφη ιεροτελεστία, λαμβάνει χώρο καθημερινά γύρω από το τραπέζι, που στρώνεται με ιδιαίτερη προσοχή και στολίζεται με όμορφα και λειτουργικά σκεύη. Η ώρα του φαγητού είναι ιερή και δεν συνοδεύεται από διάβασμα εφημερίδας ή τον θόρυβο της τηλεόρασης. Συνήθως, οι Γάλλοι φροντίζουν να τρώνε μαζί με την οικογένειά τους ή με αγαπημένους φίλους, μετατρέποντας το φαγητό σε μοναδική ευκαιρία συνάθροισης.
Μετρήστε αλά γαλλικά!
Ένα, δύο, τρία… Τόσα είναι τα γεύματα που απολαμβάνουν καθημερινά οι Γάλλοι στο τραπέζι τους, χωρίς να παραλείπουν κανένα και κυρίως χωρίς να τα αντικαθιστούν με πρόχειρα σνακ στο γραφείο ή με παχυντικά delivery. Και φυσικά, οι ποσότητες που καταναλώνουν είναι ιδιαίτερα φυσιολογικές, αρκετές για να χορτάσουν (και όχι για να φάει όλη η οικογένεια και η μισή γειτονιά από ένα και μόνο πιάτο, όπως στην Ελλάδα…).
Ο ρόλος των ξηρών καρπών και της μουστάρδας
Κυριολεκτικά τους λατρεύουν και τους χρησιμοποιούν παντού. Στο φαγητό, στις σαλάτες, ως σνακ στη δουλειά, στα γλυκά και στα παγωτά. Μέσα από τους ξηρούς καρπούς λαμβάνουν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό τους ενώ παράλληλα διατηρούν τη νεότητά τους, χάρη στις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Ιδιαίτερη σημασία δίνουν και στα καρυκεύματα που τα χρησιμοποιούν για να νοστιμίσουν τα φαγητά τους καθώς και στις μουστάρδες που προσθέτουν γεύση χωρίς να παχαίνουν.
Αδυνάτισμα χωρίς προϊόντα light
Σπάνια θα βρείτε σε ένα τυπικό, γαλλικό, καλοστρωμένο τραπέζι, προϊόντα light. Οι Γάλλοι, αγαπούν τις γεμάτες γεύσεις και αντιπαθούν τα επεξεργασμένα τρόφιμα με τα χαμηλά λιπαρά. Λατρεύουν τους υδατάνθρακες και δεν αποχωρίζονται με τίποτα τις κλασσικές μπαγκέτες. Αγαπούν το νερό και πίνουν πολλά ποτήρια την ημέρα και έτσι αποφεύγουν τα «τσιμπολογήματα». Τέλος, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην απόλαυση που αποκομίζει κανείς από ένα όμορφα μαγειρεμένο φαγητό που τρώγεται με τη συνοδεία καλής παρέας και δεν πέφτουν στην «παγίδα» του καθημερινού ζυγίσματος.
Κρασί και σοκολάτα: τα μυστικά της σιλουέτας
Οι Γάλλοι λατρεύουν τη σοκολάτα. Υπολογίζεται πως καταναλώνουν πάνω από 5 κιλά σοκολάτας το χρόνο και μάλιστα χωρίς να έχουν καθόλου τύψεις, όταν έρθει η στιγμή της ζυγαριάς. Κάτι ανάλογο κάνουν και με το εκλεκτό γαλλικό κρασί που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι τους. Πέρα από την ισχυρή προστασία που παρέχει στην καρδιά, το κρασί, αποτελεί απαραίτητο συνοδευτικό κάθε γαλλικού γεύματος, χωρίς όμως η κατανάλωσή του να ξεπερνά τα όρια- 1 με 2 ποτηράκια αρκούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More