1 Μαρ 2011

Ένα κρασάκι τη μέρα, τον καρδιολόγο κάνει πέρα…

Νέα έρευνα που εκδόθηκε στο British Medical Journal αποδεικνύει ότι ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία αλλά αντίθετα την ωφελεί και μάλιστα πολύ

Οι απόψεις για την επίδραση του αλκοόλ στην υγεία είναι πολλές και συχνά αντικρουόμενες. Μια έρευνα Καναδών επιστημόνων που διήρκησε 30 χρόνια και δημοσιεύθηκε πρόσφατα απέδειξε ότι όσοι πίνουν με μέτρο είχαν 14-25% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιοπάθειες συγκριτικά με όσους δεν έχουν πιεί ποτέ αλκοόλ. Σε άλλη δημοσίευση της ίδιας έρευνας Καναδών επιστημόνων, υπήρχαν ενδείξεις ότι το αλκοόλ αύξησε την «καλή» χοληστερίνη.
Η έρευνα έδειξε ότι το ρίσκο για θανάσιμη ασθένεια ήταν χαμηλότερο σε αυτούς που καταναλώνουν 2.5 έως 14.9 γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως, σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου. Ένα ποτήρι των 250ml μπύρας περιέχει περίπου 8 γραμμάρια αλκοόλ. Μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ όμως έχει την αντίθετη δράση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για καρδιοπάθειες και ασθένειες.
Η δεύτερη έρευνα των επιστημόνων απέδειξε ότι η κατανάλωση 15 γραμμαρίων αλκοόλ για γυναίκες και 30 γραμμαρίων από άνδρες αυξάνει τα επίπεδα καλής χοληστερίνης, αντιπονεκτίνης και απολιποπρωτεΐνης, τα οποία συνδέονται με την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Η ομάδα ερευνητών θεωρεί ότι ίσως να είναι καιρός να αλλάξει η πολιτική των κυβερνήσεων αναφορικά με το αλκοόλ και να προωθεί την κατανάλωση του με μέτρο, σύνεση και λογική. Ωστόσο, τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει με αφορμή την έρευνα αυτή να ενθαρρυνθεί η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More