18 Αυγ 2010

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ!

Η δημιουργία χρονομηχανής που θα επιτρέπει το ταξίδι στο παρελθόν και συνεπώς την πρόκληση αλλαγών σε αυτό, δίχως ωστόσο να δημιουργούνται παράδοξα στο παρόν και το μέλλον, είναι εφικτή, όπως διατείνεται ομάδα κβαντικών φυσικών του πανεπιστημίου ΜΙΤ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Αξιοποιώντας το μυστηριώδες φαινόμενο του «κβαντικού εναγκαλισμού», οι κβαντομηχανικοί έχουν κατορθώσει έως σήμερα να τηλεμεταφέρουν κβαντικές καταστάσεις από το ένα μέρος στο άλλο και μάλιστα σε απόσταση χιλιομέτρων.

Ο καθηγητής Σιθ Λόιντ και οι συνεργάτες του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), σύμφωνα με την Telegraph, ευελπιστούν, αξιοποιώντας τη “μετα-επιλογή”, ένα άλλο κβαντικό φαινόμενο, να ταξιδέψουν ανάποδα στο χρόνο.

«Είναι δυνατό για τα σωματίδια

(και, θεωρητικά, για τους ανθρώπους) να ταξιδέψουν στο τούνελ του χρόνου, από το μέλλον προς το παρελθόν», σημείωσε ο Σιθ Λόιντ στο περιοδικό “Technology Review” (Τεχνολογική Επιθεώρηση). Οι ερευνητές του ΜΙΤ εκτιμούν πως σε περίπτωση που συνδυαστούν τα φαινόμενα του «κβαντικού εναγκαλισμού» και της «κβαντικής μετα-επιλογής», η τηλεμεταφορά στο παρελθόν είναι η εφικτή.

Σε αντίθεση με άλλες θεωρίες τηλεμεταφοράς στο χρόνο, η συγκεκριμένη κβαντική θεωρία αποφεύγει διλήμματα και παράδοξα που προκύπτουν από ένα τέτοιο ταξίδι στο χρόνο, όπως «αν φρόντισα ο μπαμπάς και η μαμά μου να μη συναντηθούν ποτέ στο παρελθόν, τότε εγώ πώς υπάρχω σήμερα;». Επίσης, σε αντίθεση με άλλες θεωρίες «επιστροφής στο μέλλον», η κβαντική χρονομηχανή δεν προϋποθέτει την κάμψη του χωροχρόνου.

Η ομάδα του ΜΙΤ παρουσίασε τη θεωρία με τίτλο «Η κβαντομηχανική του ταξιδιού στον χρόνο μέσω μετα-επιλεγμένης τηλεμεταφοράς» στο arxiv.org – Quantum Physics.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More