6 Μαρ 2012

Το τεστ Παπ χαρίζει ζωή

Το τεστ Παπ χαρίζει ζωήΑυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Η τακτική υποβολή σε τεστ Παπ αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με νέα μελέτη



Οι γυναίκες που υποβάλλονται τακτικά σε τεστ Παπ με στόχο την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης εάν όντως διαγνωσθούν με τη νόσο, σε σύγκριση με εκείνες που δεν υποβάλλονται συχνά στην εξέταση.
Αυτό δείχνει μια νέα σουηδική μελέτη ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλας η οποία βασίστηκε σε έλεγχο της πορείας 1.230 γυναικών που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από το 1999 ως το 2001. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις γυναίκες αυτές επί οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο.

Πραγματικά οφέλη
Οπως αναφέρουν στην on-line έκδοση της επιθεώρησης  «British Medical Journal», τα ποσοστά ίασης του καρκίνου μετά από διάγνωση μέσω τεστ Παπ ήταν της τάξεως του 92% σε σύγκριση με ποσοστό 66% σε ό,τι αφορούσε τη διάγνωση μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου.
«Η τακτική υποβολή σε τεστ Παπ δεν προλαμβάνει μόνο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ανιχνεύοντας τα πρόδρομα σημάδια του, αλλά αυξάνει επίσης τις πιθανότητες ίασης εάν ο καρκίνος εντοπιστεί κατά την εξέταση» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μπενγκτ Αντρέ από το Κέντρο Ερευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Ουψάλας και προσέθεσε: «Αποδεικνύεται ότι τα οφέλη του τεστ Παπ είναι πραγματικά».
Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι τα ποσοστά ίασης από τον καρκίνο ήταν υψηλότερα στις γυναίκες που υποβάλλονταν σε τεστ Παπ μέσα στα χρονικά όρια που ορίζουν οι συστάσεις του εθνικού προγράμματος ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στη Σουηδία  – κάθε τρία χρόνια για τις γυναίκες 23-50 ετών και κάθε πέντε χρόνια για τις γυναίκες 51-60 ετών – σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν ήταν τακτικές στο «ραντεβού» τους με το τεστ Παπ. Ηταν χαρακτηριστικό ότι από τις περίπου 400 γυναίκες που πέθαναν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 75% δεν είχε υποβληθεί σε Παπ μέσα στα χρονικά όρια που ορίζονταν από το εθνικό πρόγραμμα.
Σημαντική η έγκαιρη διάγνωση
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σημαντικό να εντοπίζεται εγκαίρως. Και αυτό διότι όταν δίνει συμπτώματα έχει ήδη κάνει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι γυναίκες που υποβάλλονται ετησίως σε τεστ Παπ έχουν πολλές πιθανότητες να προλάβουν τον καρκίνο ή να διαγνωσθούν με καρκίνο πολύ πρώιμου σταδίου που είναι πολύ ευκολότερο να θεραπευθεί.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο ο έλεγχος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πρέπει να ξεκινά μέσα στα τρία πρώτα χρόνια από τη στιγμή που η γυναίκα γίνεται σεξουαλικώς ενεργή, αλλά όχι μετά την ηλικία των 21 ετών. Η εξέταση πρέπει να διεξάγεται κάθε χρόνο. Όταν η γυναίκα είναι στην ηλικία των 30 ετών και έχει τρία φυσιολογικά τεστ Παπ στη σειρά, μπορεί να εξετάζεται κάθε τρία χρόνια. Εάν πάλι μετά την ηλικία των 70 ετών τα τεστ Παπ των τελευταίων 10 ετών ήταν φυσιολογικά καθώς και αν ήταν φυσιολογικά τρία τεστ Παπ στη σειρά, ορισμένες γυναίκες μπορούν να σταματούν να υποβάλλονται στη συγκεκριμένη εξέταση.
Πάντως, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, οι σεξουαλικώς ενεργές γυναίκες που έχουν διαφορετικούς ερωτικούς συντρόφους θα έπρεπε να υποβάλλονται ετησίως σε Παπ.
Υποβολή σε Παπ παρά τον εμβολιασμό
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για την πρόληψη του ιού HPV που θεωρείται ο κύριος «ένοχος» για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αυτά προστατεύουν τις γυναίκες από το 70% των καρκίνων του τραχήλου. Ωστόσο, κατά τον δρα Αντρέ ακόμη και οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε Παπ. «Τα εμβόλια δεν καλύπτουν όλα τα στελέχη του HPV και έτσι ο έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται. Παράλληλα μια γυναίκα μπορεί να έχει μολυνθεί με τον ιό προτού εμβολιαστεί και έτσι είναι απαραίτητο να συνεχίσει να ελέγχεται».
Ο ερευνητής προσέθεσε ότι πολλές γυναίκες δεν υποβάλλονται σε Παπ με τον φόβο ότι μπορεί να διαγνωσθούν με καρκίνο. «Πρέπει όμως να αντιληφθούν ότι ο έλεγχος μπορεί να σώσει τη ζωή τους».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More