30 Απρ 2011

Γυμναστήριο... the greek way

Οι άνθρωποι αρεσκόμαστε σε μαζικές αποφάσεις. Και φαίνεται, πως αυτή η ψυχολογία της μάζας, καθορίζει όχι μόνο τις αποφάσεις μας αλλά και τα… ταμεία διάφορων επιχειρήσεων, όπως είναι τα γυμναστήρια, που γνωρίζουν αναδουλειές ή… εποχές δόξας, ανάλογα με το μήνα, που αναγράφουν τα ημερολόγια!
Το πιο λογικό, που θα υπέθετε κάποιος είναι, πως μια επιχείρηση, όπως π.χ. το γυμναστήριο, όπου τα προγράμματα είναι ιδανικά τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους, θα σημείωναν αξιόλογο αριθμό εγγραφών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όμως, φαίνεται, πως ακόμη και η γυμναστική-ή αν θέλετε η απόφαση να ξεκινήσει κάποιος να αθλείται-έχει την εποχή της. Και φυσικά, αναφερόμαστε στη μαζικότητα εγγραφών, που γνωρίζουν τα γυμναστήρια κάποιες εποχές και στην αναδουλειά του υπόλοιπου χρόνου.
Οι δημοφιλείς εποχές
Η πιο «καυτή» περίοδος των γυμναστηρίων, δεν είναι ούτε η αρχή του έτους ούτε ο Σεπτέμβριος, που ξεκινά μια νέα σεζόν για τη ζωή μας. Αντίθετα, η εποχή, που οι κυλιόμενοι διάδρομοι γεμίζουν και τα βαράκια ανεβοκατεβαίνουν, είναι ακριβώς μετά το Πάσχα-καλή ώρα…
Μπορεί η εποχή να ηχεί περίεργα στα αυτιά μας, όμως έχει την εξήγησή της: Από τη μια, η υπερκατανάλωση φαγητού τις ημέρες του Πάσχα, που πάντα μας «χρεώνει» με μερικά περιττά κιλάκια και από την άλλη-και αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος-το καλοκαίρι, που έχει αρχίσει να διακρίνεται στον ορίζοντα…
Ο χειμώνας, με το τσουχτερό κρύο, τις βροχές και μερικές φορές και το χιόνι, μας αναγκάζει να ντυνόμαστε ζεστά, με πολλά-φαρδιά- ρούχα. Και έτσι, η «καλυμμένη» σιλουέτα μας, σπάνια μας απασχολεί. Όταν όμως περνά και το Πάσχα και τα ρούχα όπως και η διάθεση, γίνονται ανάλαφρα, η προοπτική της εμφάνισης σε παραλία, μας βάζει σε σκέψεις… Και εκεί, έρχεται η απόφαση της εγγραφής σε κάποιο γυμναστήριο ως «σανίδα σωτηρίας», ώστε να έχουμε έτοιμη τη δικαιολογία στον εαυτό μας-μα, πάω γυμναστήριο, άρα κάνω ότι μπορώ για τη σιλουέτα μου. Είναι όμως, πράγματι έτσι;
Το γυμναστήριο έχει… εποχή;
Μάλλον όχι, απαντούν οι γυμναστές και οι υπεύθυνοι γυμναστηρίων και σίγουρα έχουν δίκιο. Όσο καλό και αν είναι το γυμναστήριο, όσο αποτελεσματικά και αν είναι τα όργανα που διαθέτει, τα «θαύματα» που περιμένουμε είναι αδύνατον να συμβούν μέσα σε 2 μήνες…
Πόσο όμως, έχει συνδεθεί η καθημερινότητα του Έλληνα με την άθληση; Σχεδόν καθόλου, αναφέρουν οι μελετητές και παραθέτουν στοιχεία ερευνών, που αναφέρουν, πως μόνο το 3% των Ελλήνων αθλείται σε κάποιο γυμναστήριο. Καταλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά την τελευταία θέση στη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως λαός διατυμπανίζουμε, πως θεωρούμε τη γυμναστική «αγγαρεία» και όχι τρόπο ζωής, όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Έτσι, ακολουθώντας τον «ελληνικό» τρόπο ζωής σκεφτόμαστε, πως ίσως και την τελευταία στιγμή-2 μήνες πριν το καλοκαίρι-το γυμναστήριο θα κάνει το «θαύμα» του και εμείς θα εμφανιστούμε στην παραλία 10 κιλά λεπτότεροι, χωρίς ίχνος χαλάρωσης / κυτταρίτιδας και άλλων «δεινών»…
Οι γυμναστές μιλούν για ρεαλιστικούς στόχους και όχι για «θαύματα». Και έτσι, θεωρούν, πως ορατά αποτελέσματα μπορεί να δει κανείς όχι μέσα σε 2 μήνες αλλά σε μία σεζόν (π.χ. Σεπτέμβριος- Ιούνιος). Στο διάστημα αυτό, το σώμα μας θα έχει τη δυνατότητα, όχι μόνο να απολέσει έναν σημαντικό αριθμό περιττών κιλών αλλά κυρίως να ενδυναμώσει με ειδικά προγράμματα σύσφιξης που καταπολεμούν τη χαλάρωση στη ρίζα της. Έτσι, την επόμενη φορά, που θα πάρετε την απόφαση να γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο, κάντε το σωστά. Μην περιμένετε «θαύματα» αλλά προσανατολιστείτε σε ρεαλιστικούς και κυρίως εφικτούς στόχους. Και κυρίως, πάρτε την απόφαση, να μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια στον πρώτο κιόλας μήνα! Άλλωστε, τα σύγχρονα γυμναστήρια διαθέτουν πληθώρα προγραμμάτων, π.χ. tae bo, pilates, kick boxing, tai chi κ.α. που σίγουρα θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας αμείωτο…
Λιλή Καρακώστα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More