26 Απρ 2011

Ποιοι είναι οι 10 λόγοι για να επενδύσετε στη γυμναστική;

Το καλλίγραμμο σώμα και η όμορφη σιλουέτα που όλοι επιθυμούμε δεν πρόκειται να έρθει με προσευχές και τάματα. Χρειάζεται προσπάθεια, κόπος και αφοσίωση. Επειδή, όμως, στη διαδρομή μπορεί να συναντήσετε πολλά προσκόμματα, προκειμένου να μείνετε προσηλωμένοι στο στόχο σας και να μην απογοητεύεστε και τα παρατάτε, κρατήστε στο βάθος του μυαλού σας την παρακάτω λίστα με τα οφέλη της γυμναστικής, έτσι ώστε να παίρνετε κουράγιο όταν το χρειάζεστε και να προχωράτε κάνοντας βήματα μπροστά κι όχι πίσω.
Με τη γυμναστική…
…Αποκτάτε αυτοπεποίθηση: Μετά από κάποια ώρα έντονης γυμναστικής, τους περισσότερους
ανθρώπους γεμίζει ένα αίσθημα επιτυχίας, ενώ πολλοί νιώθουν ότι ξεπερνώντας όρια και εμπόδια, φτάνουν σταδιακά στο στόχο τους. Αυτό το συναίσθημα ενισχύει την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε γενικά, όχι μόνο στη γυμναστική.
…Διατηρήστε σε φόρμα: Η τακτική άσκηση, όπως είναι γνωστό, θα σας εξασφαλίσει μια ελκυστική σιλουέτα. Όταν γίνεται σε συστηματική βάση, δεν θα σας βοηθήσει μόνο να χάσετε βάρος, αλλά θα τονώσει γενικότερα τη φυσική σας κατάσταση, έτσι ώστε να πραγματοποιείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως π.χ. να κουβαλάτε τα ψώνια ή να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού, χωρίς να κουράζεστε.
…Αποτελείτε σωστό πρότυπο: Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, όλοι μας είμαστε πρότυπο για κάποιον άλλον άνθρωπο στη ζωή μας. Είναι καλύτερα να αποτελείτε ένα πρότυπο που να ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να γυμνάζεται και να τρέφεται σωστά, έτσι ώστε να μεταδώσετε αυτές τις αρχές και σε κάποιον άλλο.
…Διεγείρετε τον εγκέφαλό σας: Η τακτική άσκηση αυξάνει τη ροή του οξυγόνου στα εγκεφαλικά κύτταρα. Καθώς το οξυγόνο «ρέει» στον εγκέφαλο και τους μυς, αυξάνεται η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε, να διαχειριζόμαστε το άγχος μας και κατ’ επέκταση να ζούμε καλύτερα και πιο ποιοτικά.
…Αυξάνετε την ενέργειά σας: Νιώθετε κουρασμένοι και ληθαργικοί; Ασκηθείτε! Με τη γυμναστική το οξυγόνο μεταφέρεται ακόμη και στα πιο μακρινά σημεία του σώματος κι όσο περισσότερο οξυγόνο μεταφέρεται παντού, τόσο περισσότερη ενέργεια αισθανόμαστε. Συγκεκριμένα, σε έρευνα του American Heart Association, βρέθηκε ότι οι γυναίκες που περπατούσαν έντονα 10 λεπτά καθημερινά για μία εβδομάδα, σημείωσαν υψηλότερα επίπεδα ενέργειας σε σχέση με αυτές που δεν είχαν καμία φυσική δραστηριότητα μέσα στην εβδομάδα.
…Κοινωνικοποιήστε: Στο γυμναστήριο πιθανότατα θα γνωρίσετε και άλλους ανθρώπους με τους οποίους ενδεχομένως να έχετε κοινούς στόχους όσον αφορά τη φυσική σας κατάσταση και να κανονίζετε μαζί την προπόνησή σας ή ένα ομαδικό παιχνίδι εκτός γυμναστηρίου. Τα ομαδικά παιχνίδια ή προπονήσεις, επίσης, τονώνουν το αίσθημα του συναγωνισμού και της ομαδικής προσπάθειας για έναν κοινό στόχο. Αυτό σας βοηθά να αναπτύσσετε σχέσεις με άλλους ανθρώπους με κοινό ενδιαφέρον την άθληση.
…Κοιμάστε καλύτερα: Όταν κάνετε γυμναστική απελευθερώνεται μια πληθώρα ορμονών, οι οποίες σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να βελτιώσετε τον ύπνο σας. Καλύτερα, όμως, να αποφύγετε την άσκηση αργά το βράδυ, καθώς το σώμα χρειάζεται χρόνο να ηρεμήσει πριν πέσετε για ύπνο.
…Βελτιώνετε τη διάθεσή σας: Με την άσκηση το σώμα μας απελευθερώνει ορμόνες… ευτυχίας, τις γνωστές ενδορφίνες, οι οποίες αυτόματα σας βγάζουν από τη μίζερη διάθεση και μειώνουν το στρες ή τη μελαγχολία που μπορεί να αισθάνεστε. Εμπιστευτείτε τη γυμναστική, κάθε φορά που νιώθετε τη διάθεσή σας «πεσμένη».
…Αποφεύγετε τις ασθένειες: Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι γυμνάζονται έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, σε σχέση με αυτούς που ζουν καθιστική ζωή. Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση, όταν γίνεται συστηματικά, δυναμώνει την καρδιά και ρίχνει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας την πιθανότητα καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικού. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι με τη γυμναστική ελαττώνεται επίσης ο κίνδυνος προσβολής από ασθένειες όπως διαβήτης, οστεοπόρωση, καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου.
…Αποκτάτε καλύτερη ισορροπία και στάση σώματος: Σαν παιδιά, οι περισσότερες δραστηριότητές μας απαιτούσαν να συντονίζουμε τις κινήσεις μας και να διατηρούμε την ισορροπία μας. Μεγαλώνοντας, όμως, εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες, καθώς όλα αυτά γίνονται αυτόματα κατά μία έννοια. Η άσκηση, όμως, μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη ευθυγράμμιση, συντονισμό κινήσεων, στάση σώματος και ισορροπία, έτσι ώστε να αποφεύγουμε τις κακές στάσεις σώματος που μας επιβαρύνουν και μας δυσκολεύουν σε βάθος χρόνου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More