26 Απρ 2011

Οι κρυμμένοι κίνδυνοι της υπνικής άπνοιας

Η ασυνήθιστα αργή και με διακοπές αναπνοή κατά τον ύπνο, είναι μια διαταραχή γνωστή ως υπνική άπνοια, η οποία δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα του ύπνου, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία. Η ζωή μας μπορεί να διατρέχει κίνδυνο όταν σημειώνεται έλλειψη ύπνου, ως αποτέλεσμα της υπνικής άπνοιας.
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Όταν ένας ασθενής πάσχει από άπνοια ύπνου, ο τρόπος αναπνοής του, επιτρέπει μόνο σε πολύ λίγο οξυγόνο να κυκλοφορεί στο σώμα του όταν κοιμάται. Αυτό δημιουργεί ένα εξαιρετικό άγχος και συμβάλλει στην υπέρταση. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (SNS) -το οποίο προετοιμάζει το σώμα για αυξημένες απαιτήσεις ετοιμότητας- αντεπιτίθεται, με την απελευθέρωση της ορμόνης νοραδρεναλίνη, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υψηλό επίπεδο στρες. Αυτή η ορμόνη ενισχύει την ενέργεια του σώματος, συσφίγγοντας τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνοντας έτσι την αρτηριακή πίεση.
Σε μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) σημείωσαν τέτοια δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν και είχαν δυσκολία στην αναπνοή μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα έχει λιγότερο χρόνο ξεκούρασης για να επανέλθει από τη δραστηριότητα SNS.
Καρδιακές παθήσεις
Οι στατιστικές αποκαλύπτουν ότι το 50% των ασθενών, υποφέρουν από καρδιακά επεισόδια μεταξύ 10 το βράδυ και 6 το πρωί. Όταν ένα άτομο δεν αναπνέει σωστά κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα επίπεδα οξυγόνου μειώνονται και του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται. Αυτό δημιουργεί μεγάλη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία συνήθως μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα σε όλα τα μέρη του σώματος. Η ένταση γίνεται αισθητή από την καρδιά και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, ακόμα και σε εγκεφαλικά επεισόδια.
Διαβήτης τύπου 2
Η σχέση μεταξύ υπνικής άπνοιας και διαβήτη τύπου 2 είναι εμφανής από το γεγονός ότι το 80% όσων πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, υποφέρουν επίσης από υπνική άπνοια. Μόνο όταν απολαμβάνουμε υγιή ύπνο μπορεί το σώμα μας να απορροφά ινσουλίνη. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, που οδηγεί σε διαβήτη.
Αύξηση σωματικού βάρους
Η υπνική άπνοια διαταράσσει τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και η γκρελίνη -μια ορμόνη που δημιουργεί επιθυμία για τους υδατάνθρακες και τα γλυκά- απελευθερώνεται στο σώμα. Αυτό επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου και δημιουργεί ανισορροπία στη δίαιτά του. Επειδή ένα άτομο που στερείται ποιοτικό ύπνο, δεν έχει ενέργεια για άσκηση και δραστηριότητα, συσσωρεύει τις επιπλέον θερμίδες ως λίπος στο σώμα του, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το σωματικό του βάρος.
Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠΝ)
Παρά το γεγονός ότι μια ομάδα ερευνητών στον Καναδά ερεύνησε τη σύνδεση μεταξύ υπνικής άπνοιας και λαρυγγοφαρυγγικής και γαστρικής παλινδρόμησης, δεν είναι σίγουρο αν η υπνική άπνοια οδηγεί σε αυτές τις ασθένειες του στομάχου ή το αντίστροφο. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η αργή αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλεί αλλαγές στην πίεση των αεραγωγών και οδηγεί σε παλινδρόμηση, ενώ κάποιοι άλλοι ερευνητές πιστεύουν ότι η παλινδρόμηση των οξέων μπορεί να προκαλέσει σπασμούς των φωνητικών χορδών, που μπορεί να οδηγήσει σε άπνοια ύπνου.
Άσθμα ενηλίκων
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από άσθμα, συχνά υποφέρουν και από διαταραχές του ύπνου και η άπνοια ύπνου μπορεί να είναι μία από αυτές. Μια μελέτη που έγινε σε νεαρές γυναίκες που πάσχουν από άσθμα, στο πανεπιστήμιο Cincinnati Children's medical Center, έδειξε ότι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άπνοια ύπνου. Αν και φαίνεται να μην υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών, οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα αναφέρουν συχνά υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία είναι ένα σύμπτωμα που συνδέεται με την υπνική άπνοια.
Τραυματισμοί από ατυχήματα
Ένας οδηγός που έχει στερηθεί ύπνο, συναντά δυσκολία στο να εντοπίζει τη θέση των άλλων οχημάτων στο δρόμο, έχει μειωμένα αντανακλαστικά και είναι πιθανό να προκαλέσει ατυχήματα. Ένα τέτοιο άτομο είναι επικίνδυνο να οδηγεί.
Η υπνική άπνοια, μια συνήθης διαταραχή του ύπνου, μπορεί λοιπόν να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και τη σωματική κατάσταση ενός ατόμου και μπορεί επίσης να του δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα. Δε θα πρέπει λοιπόν να παραβλέπεται, καθώς η έγκαιρη διάγνωσή της, μπορεί να θεραπεύσει ένα άτομο αποτελεσματικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More