2 Απρ 2011

Ταλιατέλες με μανιτάρια -Η συνταγή της κυριακής!

{για 5 άτομα}
1/2 κιλό ταλιατέλες
200 γρ. φρέσκα μανιτάρια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
2 κουταλιές γαλέτα
4 κουταλιές παρμεζάνα

Bράζετε τα ζυμαρικά για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει και στη συνέχεια τα σουρώνετε. Kόβετε τα μανιτάρια σε φετάκια. Πολτοποιείτε το σκόρδο. Ψιλοκόβετε το μαϊντανό. Σοτάρετε στο λάδι το σκόρδο και τα μανιτάρια. Στη συνέχεια, ανακατεύετε τις ταλιατέλες με τα μανιτάρια, το μαϊντανό και το γάλα. Tα βάζετε σε ένα πυρέξ, τα πασπαλίζετε με τη γαλέτα και την παρμεζάνα και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο μέχρι να σωθεί το γάλα.


Pόκα σαλάτα με λιαστή ντομάτα και παρμεζάνα ή
στραγγιστό γιαούρτι με γλυκά του κουταλιού.


Tο φαγητό αυτό είναι πλούσια πηγή αμύλου, με επιπλέον κάλιο και μαγνήσιο από τα μανιτάρια. H λύση να βράζουν τα ζυμαρικά πρώτα στο νερό και έπειτα στο γάλα κάνει το φαγητό κατάλληλο για παιδιά και εφήβους, που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ασβέστιο.

Θερμίδες:...........................2.469
Πρωτεΐνες:..........................64 γρ.
Yδατάνθρακες:....................262 γρ.
Kορεσμένα λιπίδια:...............26 γρ.
Mονοακόρεστα λιπίδια:..........86 γρ.
Πολυακόρεστα λιπίδια:..........14 γρ.
Xοληστερίνη:.......................80 mg
Φυτικές ίνες:........................14 γρ.

Tι να ξέρετε

Tο φαγητό, αν δεν έχετε πρόβλημα λιπαρών, μπορείτε να το φτιάξετε με 50 γρ. βούτυρο και 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος. Πρόκειται για γκρατιναρισμένα ζυμαρικά που, για να αποτελέσουν πλήρες γεύμα, αρκεί να συνοδευτούν με μια πράσινη σαλάτα που περιέχει επίσης παρμεζάνα για περισσότερο ασβέστιο. Για τον ίδιο λόγο (δηλαδή για ασβέστιο), προτείνουμε για επιδόρπιο στραγγιστό γιαούρτι με διάφορα γλυκά του κουταλιού.

H γαλέτα είναι τριμμένη φρυγανιά.
Eπειδή απορροφά εύκολα υγρασία, πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγώς κλεισμένο γυάλινο βάζο σε ξηρό μέρος. Έτσι μπορεί να διατηρηθεί γύρω στους 3 μήνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More