29 Μαρ 2011

Σχέδιο τόνωσης της αγοράς και της ανάπτυξης

Διυπουργική πρωτοβουλία βελτίωσης του κλίματος στην αγορά και τόνωσης της ανάπτυξης αποφάσισε χθες η κυβέρνηση προγραμματίζοντας διαδοχικές ανακοινώσεις μέτρων.
  Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός θα ενταχθεί στο κείμενο του «Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου» των δημοσιονομικών μέτρων αξίας 22 δισ. ευρώ ως ένα αντιστάθμισμα στις περικοπές που θα γίνουν και θα κατανεμηθεί ανά τομέα: εργασίας, κοινωνικών παροχών, επενδύσεων, περιφερειακής ανάπτυξης τεχνολογίας κλπ.
Στόχος είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η βελτίωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται τους τελευταίους 3 μήνες στους δείκτες του ΙΟΒΕ και να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη ξεκινά. Όπως ανάφερε χθες ο Πρωθυπουργός πρέπει να διασφαλιστεί ότι  τα χειρότερα της ύφεσης τελείωσαν  και πλέον το βάθος της θα «ρηχαίνει» για να οδηγηθεί η χώρα σε θετικό ρυθμό στο τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2010 η  μείωση του ΑΕΠ  έφτασε στο 6,6%, ενώ για το σύνολο του φετινού έτους προβλέπεται ύφεση 3%.


Οι ανακοινώσεις ξεκινούν άμεσα:

* Τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και την Παρασκευή, προγραμματίζεται η ενεργοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου με την υπογραφή του τελευταίου Προεδρικού Διατάγματος που θα διανείμει φέτος 1,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 3 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές.

* Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αποφασίστηκε να εγκαινιάσει ο ίδιος μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Μ. Χρυσοχοΐδη στις 5 Απριλίου το Γενικό Εμπορικό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΓΕΜΗ) στο πλαίσιο για την one stop shop ίδρυση εταιρειών, ενώ εντός του μήνα προγραμματίζεται να παρουσιάσει ο ίδιος ανάλογη πρωτοβουλία του υπουργείου για την τόνωση της καινοτομίας.

* Παράλληλα το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης επιταχύνει τις πρωτοβουλίες του τομέα του.  Τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ, τα δάνεια και τις εγγυήσεις που θα δοθούν μέσω του ΕΤΕΑΝ και των ταμείων που θα επιβλέπει, τον Επενδυτικό νόμο, την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την τόνωση των εξαγωγών, την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την συγκράτηση των τιμών, την  νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

* Το υπουργείο Οικονομικών αποφασίστηκε να συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας, στέλνοντας επιστολές προς τις Τράπεζες οι οποίες θα πρέπει να λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις προκειμένου να μετάσχουν στο πακέτο των 30 δισ. ευρώ. Οι επιστολές θα σταλούν εντός της εβδομάδος.

* Δεν αποκλείσθηκε η αναστολή της εφαρμογής και του ενιαίου συντελεστή φορολογίας στο περέλαιο θέρμανσης και κίνησης που έχει προγραμματιστεί να επιβληθεί από το προσεχές φθινόπωρο ως μέτρο στήριξης των εισοδημάτων και της αγοράς, η οποία όπως ειπώθηκε ασθμαίνει από την μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

* Εκτιμήθηκε ότι κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση θα είναι η τουριστική σαιζόν. Προτάθηκαν πρωτοβουλίες ενίσχυσης της προσέλκυσης από το εξωτερικό, αλλά και η συμβολή των τοπικών αγορών στην προσπάθεια.

Η χθεσινή συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του νέου οργάνου  της Διυπουργικής Επιτροπής Ανάπτυξης η οποία θα συνεδριάζει πλέον σε τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο τον συντονισμό των πολιτικών ανάπτυξης. Θεωρείται σημείο - κλειδί για να πετύχει το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι αν δεν στηριχθεί το ΑΕΠ δεν μπορεί να πετύχει το κυβερνητικό πρόγραμμα, όχι μόνο γιατί βοηθά στα έσοδα, στην μείωση του ελλείμματος και του χρέους αλλά και διότι μόνο έτσι θα αναχαιτιστεί το κύμα ανέργων και κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Επίσης, αποφασίστηκε ο σαφής καθορισμός αρμοδιοτήτων ανά υπουργό ώστε να ελέγχεται η πρόοδος σε κάθε πεδίο θέτοντας ένα ευρύ πεδίο δράσης, όχι μόνο στην διανομή των κονδυλίων και των προγραμμάτων, αλλά και στην άμεση υλοποίηση πρωτοβουλιών που θα στηρίξουν την επιχειρηματική και την εξαγωγική δραστηριότητα.  Οι δράσεις θα ανακοινωθούν στις 15 Απριλίου μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More