28 Μαρ 2011

Τι έτρωγε ο Αϊνστάιν;

Ο εγκέφαλος, αποτελεί τον «ελεγκτή» όλου του σώματος, καθώς αυτό δε μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια χωρίς την άδειά του. Είναι το πιο σημαντικό όργανο του σώματος που υποστηρίζει ή συντονίζει τις λειτουργίες άλλων οργάνων. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου ξεκινά από όταν το άτομο είναι έμβρυο και συνεχίζεται μέχρι την ηλικία των 2 ετών.
Οι διατροφικές απαιτήσεις για τη συντήρηση και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, είναι φυσικά ατέλειωτες, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται το δικό του «καύσιμο» και θρεπτικές ουσίες για να λειτουργεί σωστά.
Τέσσερα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου

1. Απαραίτητα λιπαρά οξέα: αυτά τα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου, καθώς δε βοηθούν μόνο στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, αλλά βελτιώνουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη της κατάθλιψης και τη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, προσδίδοντας θετική ενέργεια και ζωτικότητα στον εγκέφαλο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (άλφα λινολενικό οξύ ή ALA, εικοσαπεντανοϊκό οξύ ή ΕPA και δεκαεξαενοϊκό οξύ ή DHA), τα οποία ανήκουν στην ομάδα των απαραίτητων λιπαρών οξέων, είναι υπεύθυνα για την αποκατάσταση της μνήμης και τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Πηγές λιπαρών οξέων είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το λινέλαιο, το ιχθυέλαιο, το μουρουνέλαιο και τα ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί.
2.Βιταμίνη Β: αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος «Β», βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου.
- Η βιταμίνη B6 ή πυριδοξίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή διαφόρων νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η μελατονίνη. Ο ρόλος της στη θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης είναι ακόμα υπό έρευνα. Βρέθηκε ότι άτομα που έπασχαν από κατάθλιψη, αισθάνονταν καλύτερα μετά τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η πρόσληψη αυτής της βιταμίνης μπόρεσε να βελτιώσει τη μνήμη σε ορισμένα ηλικιωμένα άτομα. Η βιταμίνη B6, σε συνδυασμό με μαγνήσιο, συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του αυτισμού. Πηγές της είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η μπανάνα, τα εντόσθια, το γάλα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και των νευρικών κυττάρων, καθώς και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, το χοιρινό κρέας, τα αυγά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί.
3. Αντιοξειδωτικά: τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από την οξείδωση και βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Βοηθούν στην αναστροφή της απώλειας της μνήμης, βελτιώνοντας την ισορροπία και το συντονισμό. Ποσότητες αντιοξειδωτικών περιέχονται στα εσπεριδοειδή, το λεμόνι, τα σταφύλια, τα κεράσια, τις ντομάτες, την πιπεριά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μούρα, το γκρέιπφρουτ, το πράσινο τσάι, τα δαμάσκηνα, τους σπόρους λιναριού και τα αμύγδαλα.
4. Βιταμίνη Ε: η βιταμίνη Ε βοηθά στη διατήρηση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βρίσκεται σε αφθονία στους ξηρούς καρπούς και τους ελαιούχους σπόρους, όπως τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, το ηλιέλαιο, το λάδι κνήκου, το σιτέλαιο, τη ντομάτα, την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα, το μάνγκο, τα σπαράγγια, το μπρόκολο και την παπάγια.
Επομένως, υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα υπόλοιπα όργανα του σώματος είναι σε θέση να λειτουργούν σωστά μόνο εάν ο εγκέφαλος στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα γι’ αυτό. Η δραστηριότητα του εγκεφάλου μας είναι υπεύθυνη για τη νοημοσύνη και την οξύτητά μας και χωρίς τη σωστή λειτουργία του, θα ήμασταν ακριβώς όπως οποιοδήποτε άλλο πλάσμα που καταφέρνει να επιβιώσει!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More