25 Οκτ 2010

Αστακός: Τα αίτια του ναυαγίου

Οι μόνοι που έδειξαν να ξαφνιάζονται από την απόσυρση των Αράβων στον Αστακό ήταν οι υπουργοί που χειρίζονταν την υπόθεση.
Η κυβέρνηση επένδυσε στον Αστακό πιο πολύ από τους Αραβες, παρ' ότι υπήρχαν σκιές απ' την αρχή.§Η «Κ.Ε.» με διαδοχικά ρεπορτάζ είχε επισημάνει τις αδυναμίες του εγχειρήματος.
Η κυβέρνηση επένδυσε στον Αστακό πιο πολύ από τους Αραβες, παρ' ότι υπήρχαν σκιές απ' την αρχή.§Η «Κ.Ε.» με διαδοχικά ρεπορτάζ είχε επισημάνει τις αδυναμίες του εγχειρήματος. Αιτία του ναυαγίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο πρόχειρος σχεδιασμός της επένδυσης, που αποκαλύφτηκε στην πορεία, και η ανυπαρξία δεσμευτικών συμφωνιών σε κρίσιμα θέματα, τα οποία είχε επισημάνει η «Κ. Ε.» σε προηγούμενα ρεπορτάζ, ενώ είχε αναφερθεί και στις «γκρίζες ζώνες του Αστακού» από τον περασμένο καλοκαίρι.
Παρά την επιμονή της κυβέρνησης να διαφημίζει την επένδυση, υπήρχε αμφισβήτηση για τη βιωσιμότητά της εξαρχής, ενώ ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ήταν και οι άνθρωποι της αγοράς.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, έδειχνε πολύ σίγουρη, παραβλέποντας τις αδυναμίες που παρουσίαζε το επενδυτικό σχέδιο, εκτιμώντας ότι το «όνομα Παπανδρέου» αρκούσε για να πείσει κάθε άραβα επενδυτή. Σήμερα μιλά για ιδιωτικό ντιλ, με το οποίο ισχυρίζεται ότι δεν είχε σχέση, παρ' ότι είναι γνωστή και η ανάμειξη συγκεκριμένων υπουργών αλλά και το ενδιαφέρον του αδερφού του πρωθυπουργού, Νίκου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η ελληνική πλευρά καταβάλλει εργώδεις προσπάθειες για να πείσει το Κατάρ να επιστρέψει στον Αστακό.
Ο υπουργός Επικρατείας μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του ενδιαφέροντος του Κατάρ επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη στους Αραβες, κατηγορώντας τους ως «ανεύθυνους επιχειρηματίες». Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την υλοποίηση της συμφωνίας του μνημονίου των «5 δισεκατομμυρίων δολαρίων» με το Κατάρ. Ο Χ. Παμπούκης την Παρασκευή είχε προγραμματισμένη συνάντηση με αξιωματούχο του Κατάρ για την υπόλοιπη ατζέντα. (Στο Κατάρ, πάντως, όλες οι επιχειρήσεις είναι κρατικές, δηλαδή ανήκουν στο εμιράτο. Επίσης, το μνημόνιο δεν είναι δεσμευτικό και τα 3,5 δισεκατομμύρια από τα 5 αφορούσαν τον Αστακό).
Η εταιρεία-μέλος της κοινοπραξίας με 33%, «Αστακός Energy hub Rosebud», διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Ιωάννης Αντωνιάδης- Σπορίδης (που συνεργάζεται και με τον επικοινωνιολόγο Γ. Σεφερτζή), επιρρίπτει την ευθύνη στο τρίτο μέλος της κοινοπραξίας, S&Κ (συμφερόντων του κατασκευαστικού κολοσσού της CCC, λιβανο-παλαιστινιακών συμφερόντων, με 33% - το άλλο 33% είχε το Κατάρ). Κατηγορεί την εταιρεία πως «δεν αντελήφθη ότι σε επενδύσεις αυτού του ύψους και σε έργα παρόμοια με αυτό του Αστακού, οι αναμενόμενες αποδόσεις είναι πάντα χαμηλού επιπέδου. Πολλώ δε μάλλον όταν διανύουμε μία περίοδο διεθνούς μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας».
Το ιστορικό και το παρασκήνιο
«Δεν έχουμε τα ίδια μέτρα και σταθμά για το τι σημαίνει αποδοτική επένδυση», σχολίαζαν ανεπισήμως στελέχη της αραβικής πλευράς. «Η Rosebud απασχολεί 25-30 άτομα, ενώ οι άλλες δύο έχουν χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο με δισεκατομμύρια ευρώ ετήσια έσοδα».
Πριν από μερικούς μήνες, οι Αραβες δήλωναν ότι δεν μπήκαν στην κοινοπραξία επειδή είδαν μια ευκαιρία να βγάλουν πολλά λεφτά, αλλά για να στηρίξουν τη χώρα, που τους το ζήτησε. Αυτό δεν σήμαινε, όμως, ότι ήταν διατεθειμένοι και να χάσουν χρήματα, έλεγαν. Ολα άρχισαν με πρωτοβουλία του επιχειρηματία Ι. Αντωνιάδη-Σπορίδη, που σχεδίασε την επένδυση και την παρουσίασε στο Κατάρ και στην CCC. Οι δύο μεγάλοι όμιλοι συμφώνησαν και έδωσαν το «πράσινο φως». Η συμμετοχή του γνωστού επικοινωνιολόγου Γιώργου Σεφερτζή (για χρόνια σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου) καθώς και το ενδιαφέρον του Νίκου Παπανδρέου αποτέλεσαν γι' αυτούς εγγυήσεις.
Ξεκαθάρισαν, ωστόσο, ότι θα έρχονταν μόνο εάν δεν υπήρχαν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία και αν αναλάμβανε η ελληνική πλευρά τη συντόμευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Τους διαβεβαίωσαν και για τα δύο και ξεκίνησε η σύσταση της κοινοπραξίας, στην οποία συμμετείχαν με 33% έκαστος: το Κατάρ, η CCC και η Rosebud του Ι. Αντωνιάδη-Σπορίδη. Η τελευταία δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο με κεφάλαιο 25.000 ευρώ, ως θυγατρική ομώνυμης εταιρείας με έδρα τη Γερμανία. (Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2126, 21/3/02, οι αρμόδιες αρχές είχαν αναγκαστεί να ανακαλέσουν την άδεια προηγούμενης εταιρείας του Ι. Αντωνιάδη-Σπορίδη, «FUTURE εισαγωγική-εξαγωγική Α.Ε.», γιατί δεν υπέβαλλε ισολογισμούς και δεν συμμορφωνόταν με την υποχρέωσή του να καλύψει το κατώτατο ύψος του ποσού που απαιτούνταν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου).
Τα προβλήματα άρχισαν όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την τιμή που θα αγόραζαν το καύσιμο LPG (για τη δημιουργία της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας) από το Κατάρ. Ο κ. Αντωνιάδης-Σπορίδης περίμενε -λένε από την αραβική πλευρά- να το πάρουν δωρεάν, ενώ το Κατάρ το έδινε στη διεθνή τιμή. Τελικά δέχθηκε να κάνει κάποια έκπτωση, αλλά και πάλι η CCC έκρινε ότι η επένδυση δεν θα ήταν αποδοτική.
Αλλο πρόβλημα ήταν ότι, ενώ σύμφωνα με το προσχέδιο της επένδυσης το παραγόμενο ρεύμα θα αγόραζε η Ιταλία, δεν παρουσιάστηκαν επίσημες συμφωνίες, παρά μόνο «μη δεσμευτική αλληλογραφία», όπως αναφέρουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Την ίδια στιγμή εκδηλωνόταν η κόντρα Παμπούκη-Κουβέλη για τον συντονισμό (ο πρωθυπουργός τον είχε αναθέσει στο δεύτερο που έχει στενή σχέση με τον αδερφό του, ο οποίος συνομιλούσε με τους Αραβες). Και οι δύο ωστόσο πίεζαν την Τίνα Μπιρμπίλη να συντομεύει τις διαδικασίες, παρ' ότι δεν είχε κατατεθεί από την κοινοπραξία ούτε καν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις επιφυλάξεις που εκείνη εξέφραζε.
Η απάντηση των Αράβων για το ναυάγιο της επένδυσης και τα κυβερνητικά βέλη ήταν «ουδέν σχόλιο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση, γνωρίζουν καλά τι έφταιξε.
Τα ερωτήματα της επένδυσης του Αστακού είχε αναδείξει προσωπικά στη Βουλή και επανειλημμένα ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας. Η Κίνηση Πολιτών του Αστακού, που αντιτάχθηκε στη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας από LPG, δηλώνει δικαιωμένη και σε σχετική ανακοίνωσή της μιλά για «μυστικοσυμβούλους, συγγενείς και επικοινωνιολόγους που επιστρατεύτηκαν για να βάψουν "πράσινη" μία μαύρη επένδυση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More