27 Οκτ 2010

Εξοπλιστείτε εδώ και τώρα

Εν μέσω της δυσβάσταχτης οικονομικής κρίσης, του μνημονίου και των περικοπών στα λαϊκά εισοδήματα, που στερούν τη δυνατότητα σε πολλούς Έλληνες ακόμη και την ελπίδα επιβίωσης, τα γεράκια της διεθνούς πολεμικής βιομηχανίας βάλλουν κατά ριπάς, ελπίζοντας σε ελληνικές «business» δισεκατομμυρίων.
Η αρχή έγινε από την ευρωπαϊκή πολεμική βιομηχανία και τις πιέσεις Γάλλων και Γερμανών να συνεχίσουν τις προμήθειες οπλικών συστημάτων προς την Ελλάδα (η γνωστή υπόθεση με τις φρεγάτες), κάτι που επιβεβαίωσε με δημόσιες δηλώσεις του και ο επικεφαλής των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-μπετίτ.


Τη σκυτάλη των ασφυκτικών πιέσεων, έμμεσων και άμεσων, προς την Ελλάδα να προχωρήσει σε πολεμικές «business» παίρνουν οι Αμερικανοί, που ελπίζουν να έλθουν σε συμφωνία-μαμούθ με την ελληνική κυβέρνηση για την αναβάθμιση ενός σημαντικού τμήματος των αεροσκαφών F-16 που κατέχει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.


Η Lockheed Martin, ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας και της πολεμικής βιομηχανίας, που το 2009 ανακοίνωσε πωλήσεις προϊόντων ύψους 44,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων – που ισούται σχεδόν με το 1/3 του πακέτου στήριξης που έλαβε η Ελλάδα από την τρόικα των δανειστών - πιέζει την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία αναβάθμισης των 130 από τα 160 αεροσκάφη F-16 που έχει στη διάθεσή της η Πολεμική Αεροπορία.


Το κόστος της αναβάθμισης του καθενός από τα 130 αεροσκάφη ανέρχεται σε ένα ποσό περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Δηλαδή, το ελληνικό Δημόσιο μόνο για την αναβάθμιση των αεροσκαφών 4ης γενιάς θα κληθεί να σπαταλήσει 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια.


Ταυτόχρονα, η μεγάλη αμερικανική αεροναυπηγική και πολεμική βιομηχανία πιέζει την Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα για το αεροσκάφος 5ης γενιάς, το F-35 Lighting 2, που είναι ένα από τα υποψήφια για αγορά από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.


Το κόστος του συγκεκριμένου τύπου μαχητικού, το οποίο έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα αεροσκάφη της 4ης γενιάς, ανέρχεται σε περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια έκαστο.


Το πολύπλοκο της υπόθεση είναι ότι, την ώρα που η Ελλάδα πιέζεται να προχωρήσει στη συμμετοχή στο πρόγραμμα και στη εξαγορά αυτού του τύπου μαχητικού, η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει 100 μαχητικά και ήδη συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής του.


Η Lockheed Martin, επίσης, έχει καταθέσει πρόταση και στο Πολεμικό Ναυτικό για την εξαγορά του αεροσκάφους P-3 Orion, που χρησιμοποιείται για ανθρωπιστική βοήθεια, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και για τη συλλογή πληροφοριών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More