4 Οκτ 2010

Τραπεζικός «δράκος» στην Αθήνα


Ο Πρωθυπουργός υποδέχεται τον κινέζο οµόλογό του Γουέν Τζιαµπάο το Σάββατο  στο Μέγαρο Μαξίµου. Τα αποτελέσµατα της επίσκεψης υπερέβησαν τις προσδοκίες  της ελληνικής πλευράς
Η εγκατάσταση ενός τραπεζικού κολοσσού, της China Development Βank, στην Αθήνα περιλαµβάνεται στο πακέτο προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης προς τον κινέζο Πρωθυπουργό µε στόχο την προώθηση επενδύσεων στη χώρα µας.
Η πρόταση για εγκατάσταση της China Development Βank (CDΒ) σύµφωνα µε πληροφορίες εξετάζεται θετικά από την κινεζική πλευρά ειδικά µετά το ξεµπλοκάρισµα του έργου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το Θριάσιο που επιτρέπει και σε τράπεζες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης να συµµετάσχουν στον διαγωνισµό. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η εµφάνιση της CDΒ στην Ελλάδα δυνητικά θα µπορούσε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού για τις επενδύσεις στη χώρα µας καθώς, όπως εξηγούσαν, ο κινεζικός όµιλος (µε πολλά κεφάλαια) θα µπορούσε να χρησιµοποιήσει ως έδρα του την Αθήνα για δραστηριότητες που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο φυλλάδιο µε τις προτάσεις της χώρας µας προς την Κίνα που ετοίµασε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παµπούκης, εµπεριέχονται ακόµη προτάσεις για επενδύσεις ενδεχοµένως στον Οργανισµό Λιµένος Θεσσαλονίκης, ένα λιµάνι στη Θράκη, τη διάθεση γης για αναπτυξιακά έργα στον τοµέα της ενέργειας, των υποδοµών και του τουρισµού.

Η ελληνική κυβέρνηση εµφανιζόταν χθες ιδιαίτερα ικανοποιηµένη από τα αποτελέσµατα της επίσκεψης της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα επαναλαµβάνοντας ότι η χώρα µας επενδύει στη στρατηγική συµµαχία µε την Κίνα. «Οι Κινέζοι παίζουν το χαρτί Ελλάδα και αυτό επηρεάζει πολύ τις διεθνείς αγορές», ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωµατούχοι τονίζοντας ότι η δηµόσια δήλωση του Γουέν Τζιαµπάο για αγορά ελληνικών οµολόγων είναι πολύ σηµαντική, έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σήµερα η Κίνα έχει στην κατοχή της ελληνικά οµόλογα ύψους 12 δισ. ευρώ.
Βεβαίως, για να πάνε όλα καλά κατά τη διήµερη επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα υπήρξε µεγάλη περίοδος προετοιµασίας.

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επισκέψεις ελλήνων αξιωµατούχων στο Πεκίνο και τη Σαγκάη (Θ
. Πάγκαλος, Λ. Κατσέλη, Π. Γερουλάνος) όπως επίσης και εντατικές συνοµιλίες του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παµπούκη µε τον κινέζο αντιπρόεδρο αλλά και τον επικεφαλής της Cosco κάπτεν Γουέι Τζιαφού. Τα «αγκάθια» όµως λίγες ηµέρες πριν από τον ερχοµό του κινέζου Πρωθυπουργού ήταν πολλά. Για την ακρίβεια, σύµφωνα µε πληροφορίες την περασµένη Δευτέρα η κυβέρνηση βρισκόταν στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης καθώς τα προβλήµατα που σχετίζονταν µε την Cosco και τη µη επιστροφή ΦΠΑ αλλά και µε το Θριάσιο, παρέµεναν άλυτα. Χρειάστηκαν παρεµβάσεις του κ. Παµπούκη προς το υπουργείο Οικονοµικών για να ξεπεραστεί ο σκόπελος του ΦΠΑ, κάτι που επιτεύχθηκε µόλις την Πέµπτη αλλά και συνεννοήσεις του υπουργού Επικρατείας µε τον κ. Ρέππα ούτως ώστε να τροποποιηθούν οι όροι του διαγωνισµού για το Θριάσιο που δεν επέτρεπαν τη συµµετοχή τραπεζών εκτός Ε.Ε.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να «κεφαλαιοποιήσει» τα κέδρη της κινεζικής επίσκεψης στην Αθήνα µε ταξίδι του υπουργού Επικρατείας στο Πεκίνο επικεφαλής αντιπροσωπείας ελλήνων επιχειρηµατιών τον ερχόµενο Φεβρουάριο ή Μάρτιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More