5 Οκτ 2010

Δαπάνες-ρεκόρ 110 δισ. στο νέο προϋπολογισμό

Του Μ. Χριστοδούλου

Έσοδα 55 δισ. ευρώ χρειάζεται ο νέος προϋπολογισμός, ενώ οι δαπάνες αγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς ο προϋπολογισμός ξεκινά με έλλειμμα 55 δισ. ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στο συνολικό ύψος των δανειακών αναγκών που έχει για το 2011 το ελληνικό δημόσιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων του χρόνου φτάνουν τα 43 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος από τα 55 δισ. ευρώ θα λάβει η κυβέρνηση από τον μηχανισμό της ευρωβοήθειας (ΔΝΤ και Ευρωζώνη), ήτοι 40 δισ. ευρώ· τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις εντόκων γραμματίων από την εσωτερική αγορά.

Το μάθημα που έχει πάρει η κυβέρνηση από τις δημοπρασίες αυτών των τίτλων είναι ότι για να καλυφθούν οι επόμενες, θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να πληρώσει αλμυρά επιτόκια δανεισμού. Ήδη, σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα σήμερα η «Ι» και κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή, οι δαπάνες για την αποπληρωμή τόκων του Δημοσίου προβλέπεται να φτάσουν τα 15,7 δισ. ευρώ από 13,2 δισ. φέτος. Δηλαδή θα είναι αυξημένες κατά 2,5 δισ. ευρώ ή 18,94% συγκριτικά με φέτος.

Το 2011 αναμένεται να είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την οικονομία και τα ελληνικά νοικοκυριά. Η ύφεση, αν και κάπως περιορισμένη σε σχέση με φέτος (-1,65% έναντι 2,6% που προβλέπει το μνημόνιο) θα συνεχίσει να προσβάλλει όλους τους παραγωγικούς κλάδους δημιουργώντας έτσι νέες στρατιές ανέργων.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει για το 2011 νέα απογείωση της ανεργίας στο 14,8% από 11,9% φέτος. Βασικό μέλημα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη νέα χρονιά παραμένει η περαιτέρω προσαρμογή του ελλείμματος στα επίπεδα του 7,2% από τη ζώνη του 7,9% που υπολογίζεται ότι θα κλείσει φέτος σύμφωνα με το αναθεωρημένο ΑΕΠ (236,9 δισ. ευρώ).

Ο στόχος αυτός προβλέπεται στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που έκλεισε η κυβέρνηση με την τρόικα. Οι αξιωματούχοι του κλιμακίου στην τελευταία επίσκεψή τους στην Αθήνα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες, προκειμένου το έλλειμμα να κατέβει στο 7% από την περιοχή του 7,6% που προβλέπει για το 2011 το μνημόνιο.

Τελικά κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν σε έλλειμμα 7,2% το επόμενο έτος. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να «ρίξει στη μάχη» το μέτρο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Παράλληλα δρομολογεί την εξοικονόμηση πόρων 1,7 δισ. ευρώ από τις κρατικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το προσχέδιο τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού εκτιμώνται στα 54,86 δισ. ευρώ από 52,5 δισ.

ευρώ που υπολογίζονται φέτος (αύξηση 4,5%).

Τι προβλέπει η φορολογική «σοδειά»


Η νέα φορολογική «σοδειά» θα προέλθει:

* Από την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Ο προϋπολογισμός προσβλέπει σε πρόσθετα έσοδα που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ. Ποσό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ έχει ήδη «κόψει» από το σκέλος των δαπανών η κυβέρνηση, το οποίο θα μοιραστεί ως επίδομα θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους.

* Από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα. Η αναπροσαρμογή που σε μεσοσταθμικά επίπεδα θα είναι 25% με 30% (σε κάποιες περιοχές της χώρας οι αυξήσεις στις τιμές θα φτάσουν ακόμη και το 60%-70%) θα προκαλέσει πλήθος νέων ανατιμήσεων σε μια σειρά από φόρους, όπως είναι ο φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και οι φόροι δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών. Την ανιούσα θα πάρουν επίσης και τα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα. Ο προϋπολογισμός προβλέπει έσοδα 400 εκατ. ευρώ από τους φόρους στα ακίνητα.

* Από την αύξηση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από το 11% στο 13% για την πλειοψηφία των προϊόντων και υπηρεσιών. Το μέτρο θα συμπληρώσει η μετάταξη ορισμένων προϊόντων από το 11% στο 23%.

* Από την φορολόγηση των αυθαιρέτων κτισμάτων που θα φέρει στα κρατικά ταμεία 800 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 0,4% του ΑΕΠ.

* Από το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων που θα τονώσει κατά 500 εκατ.

ευρώ τα φορολογικά έσοδα.

* Από την ενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης στους ελεύθερους επαγγελματίες που υπολογίζεται ότι θα φέρουν πρόσθετους φόρους 400 εκατ.

ευρώ.

* Από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Αναμένονται έσοδα ύψους 600 εκατ. ευρώ.

* Από τις νέες άδειες τυχερών παιγνίων (500 εκατ. ευρώ).

* Από τη φορολόγηση των ακριβών αυτοκινήτων (150 εκατ. ευρώ).

Για το 2011 το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει το σύνολο των κρατικών δαπανών να μην υπερβεί τα 65,9 δισ. ευρώ από 67,6 δισ. ευρώ φέτος (2,5%). Κατά 800 εκατ. ευρώ ψαλιδίζονται οι πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες για το επόμενος έτος περιορίζονται στα 51,9 δισ. ευρώ από 52,7 δισ. ευρώ (μείωση 1,52%).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More