4 Οκτ 2010

Νέα μέτρα λιτότητας φέρνει η διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών

«Θηλιά» στο λαιμό του Υπουργείου Οικονομικών έχει αποδειχθεί η αδυναμία της δημόσιας διοίκησης να συλλέξει τα έσοδα από φόρους, προκαλώντας την ανησυχία των αγορών και των Ευρωπαίων εταίρων για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να πετύχει εν τέλει τους στόχους του Μνημονίου, χωρίς να λάβει νέα μέτρα αντιστάθμισης των αποκλίσεων.

Τα φορολογικά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα έσοδα, ενώ και το μέτρο της περαίωσης δε δίνει κανένα «μαξιλαράκι» ασφάλειας στο επιτελείο του ΥΠΟΙΚ ότι θα επιτευχθεί ο στόχος των 700 - 800 εκατ. ευρώ. Με δεδομένους τους δημοσιονομικούς στόχους και τη διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού όμως, εκείνο που κατά διαστήματα θα μεταβάλλεται θα είναι η φορολογική επιβάρυνση. Κάθε απόκλιση θα επισύρει νέες επιβαρύνσεις.



Σύμφωνα με πληροφορίες του “R”, στις αρχές Νοεμβρίου, αφού ξεκαθαρίσει η εικόνα στην οικονομία, αναμένονται αναπροσαρμογή των στόχων τόσο για φέτος όσο και για το 2011 και νέα αναπροσαρμογή του Μνημονίου, που θα περάσει προς επικύρωση από τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Δεκεμβρίου, μαζί με την ψηφοφορία για εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.


Την ίδια ώρα, περίπου μισό εκατομμύριο φορολογικές υποθέσεις εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, οι 445.000 φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται «σε αναμονή», προκαλούν εκτός από «έμφραγμα» στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και υστέρηση εσόδων στο Δημόσιο.


Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο φτάνουν στα διοικητικά δικαστήρια 120.000 νέες υποθέσεις ενώ κατά μέσο όρο απαιτούνται 11 με 13 χρόνια ώστε να εκκαθαριστεί μια φορολογική υπόθεση.


Η πρώτη καταγραφή εσόδων από την περαίωση στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να δείξει πώς θα εξελιχθεί η πορεία του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι η λήψη της επόμενης δόσης του δανείου τον Οκτώβριο και της τρίτης δόσης το Δεκέμβριο (από 9 δισ.) θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς η χώρα δεν έχει άλλους πόρους αφού δεν έχει πρόσβαση στις αγορές.


Για να αποφύγει την επιβολή επιπρόσθετων μέτρων τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση ήδη έχει στο νου της ακόμα και πλήρη περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, εάν παραστεί ανάγκη. Παράλληλα, προωθεί νέα περικοπή στην τοπική αυτοδιοίκηση μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Θεωρεί επίσης ότι η επίσπευση του ενιαίου μισθολογίου και του νέου φορολογικού νόμου θα φέρει επιπλέον έσοδα.


Το ζήτημα είναι να μην υποχρεώνεται διαρκώς να καταφεύγει η κυβέρνηση στη λήψη πρόσθετων μέτρων (όπως η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων), που επιτείνουν την ύφεση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More