10 Δεκ 2018

Τα αιτήματα των «Κίτρινων γιλέκων»: Σύνταξη στα 60, βασικός μισθός 1.300

Ο φόρος στα καύσιμα ήταν μόνο η αφορμή. Ριζική αλλαγή στα πάντα ζητούν τα «κίτρινα γιλέκα».


Reuters
Λίγες ώρες πριν το τηλεοπτικό διάγγελμα Μακρόν προς τον γαλλικό λαό, με την ελπίδα ότι οι ανακοινώσεις του θα κατευνάσουν τα πνεύματα, τα «κίτρινα γιλέκα» δεν αναμένουν μόνο μία απάντηση -ή οπισθοχώρηση- στο θέμα του φόρου στα καύσιμα.
Ένα έγγραφο τριών σελίδων που έχει μοιραστεί σε γαλλικά ΜΜΕ και Γάλλους βουλευτές, δείχνει ότι οι διαδηλωτές, ή τουλάχιστον μια ομάδα που τους εκπροσωπεί και υπογράφει το κείμενο ως «κίτρινα γιλέκα», έχουν αιτήματα σχετικά με την οικονομία, την κοινωνία, την εκπαίδευση, το μεταναστευτικό. Σε πολλά δε από αυτά, αναφέρουν και τις λύσεις. Για παράδειγμα, προκειμένου να ικανοποιηθεί η πρότασή τους για στήριξη των μικρών γαλλικών επιχειρήσεων, προτείνουν να σταματήσουν να κατασκευάζονται εμπορικά κέντρα. To δε αίτημα τους για τον κατώτατο μισθό είναι ότι πρέπει να ανέρχεται στα 1.300 ευρώ...
Ενδεικτικά, σταχυολογήσαμε κάποιες από τις  42 προτάσεις των «κίτρινων γιλέκων», πέραν από το βασικό αίτημα της κατάργησης του φόρου στα καύσιμα:
-Κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ και ανώτατος 15.000 ευρώ.
-Συνταξιοδότηση στα 60 έτη για όλους και στα 55 έτη για όσους κάνουν χειρωνακτική εργασία (πχ οικοδόμοι)
-Δωρεάν χώροι στάθμευσης στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.
-Να σταματήσουν να κατασκευάζονται μεγάλα εμπορικά κέντρα, ώστε να δουλέψουν οι μικρές επιχειρήσεις.
-Οι μεγάλες λιανικές επιχειρήσεις (google, amazon, carrefour) να πληρώνουν μεγάλο φόρο και οι μικρές μικρό.
- Ίδιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους
-Οι μισθοί όλων των Γάλλων, καθώς και οι συντάξεις και τα επιδόματα πρέπει να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τον πληθωρισμό.
-Να μπει τέλος στην πολιτική λιτότητας.
-Να αντιμετωπιστούν τα αίτια της αναγκαστικής μετανάστευσης. Οι αιτούντες άσυλο να αντιμετωπίζονται σωστά. Τους οφείλουμε στέγαση, σίτιση, εκπαίδευση. Συνεργασία με τον ΟΗΕ ώστε να ανοίξουν πολλοί χώροι φιλοξενίας μεταναστών σε πολλές χώρες ως την εξέταση της αίτησης ασύλου. Επιστροφή μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους αν απορριφθεί η αίτηση ασύλου.
-Να υλοποιηθεί μια πραγματική πολιτική ένταξης. Το να ζει κάποιος στη Γαλλία σημαίνει να γίνεται Γάλλος (μαθήματα γαλλικών, ιστορίας). Να δίνεται πιστοποιητικό στο τέλος των μαθημάτων.
-Όλα τα χρήματα που εισπράττονται από τα διόδια των δρόμων να χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση αυτοκινητοδρόμων και οδών στη Γαλλία και την οδική ασφάλεια.
-Δεδομένου ότι η τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί μετά την ιδιωτικοποίηση, θέλουμε να γίνουν ξανά δημόσια και οι τιμές να μειωθούν δραματικά.
-Μέγιστο 25 μαθητές ανά τάξη από το νηπιαγωγείο έως την 12η τάξη.
-Δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, όπου οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν πρόταση για νόμο. Αν το νομοσχέδιο λάβει 700.000 υπογραφές, πρέπει να συζητηθεί, να τροποποιηθεί από την Εθνοσυνέλευση, η οποία θα έχει την υποχρέωση (μέσα σε ενα χρόνο) να την υποβάλει σε ψηφοφορία στη βουλή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More