20 Φεβ 2016

Ο νέος ”Ψυχρός Πόλεμος”

Cold war Putin and Obama
Εντατικοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στα σύνορα Ρωσίας-Ευρώπης
Νίκος Μπιζάς*
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου στρατηγού Βλαντίμιρ Σαμάνοφ, ο Ρωσικός στρατός σκοπεύει να συνεχίσει να διεξάγει εκτεταμένες ασκήσεις σε πεδία βολής στα σύνορα της Ρωσίας με τις χώρες τις Βαλτικής[1]. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν μέσω στρατιωτικών ασκήσεων του σώματος αλεξιπτωτιστών στην περιφέρεια Πσκοφ, που συνορεύει με την Εσθονία και τη Λετονία.
Ο στρατηγός Σαμάνοφ δήλωσε ότι οι ασκήσεις αυτές σχετίζονται με την τεταμένη κατάσταση στα κράτη της Βαλτικής, η οποία κατά τον ίδιο δείχνει “τάσεις επιδείνωσης”. Ο στρατηγός ανέφερε ως παράδειγμα την παρουσία ταξιαρχίας Stryker του Αμερικανικού στρατού στη Λιθουανία, η οποία συμμετέχει σε κοινές ασκήσεις Αμερικάνικων και Λιθουανικών ενόπλων δυνάμεων.
Οι ασκήσεις του Ρώσικου στρατού συμπεριέλαβαν καταλήψεις αεροδρομίων, μαζικές προσγειώσεις αλεξιπτωτιστών και ασκήσεις βαθιάς διείσδυσης σε άγνωστο έδαφος.
H ένταση στο χώρο της Βαλτικής αποτελεί ήδη αντικείμενο συζητήσεων στο ΝΑΤΟ, και έρχεται ως αποτέλεσμα εντάσεων στο εσωτερικό της συμμαχίας που προέρχονται από την επιθυμία, αφενός, μελών της για ενίσχυση της ανατολικής της πτέρυγας, κι από το γενικότερο στόχο, αφετέρου, της αποφυγής κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία.
Οι χώρες της Βαλτικής, μαζί με την Πολωνία, έχουν δηλώσει πολλάκις την επιθυμία τους για μόνιμη εγκατάσταση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα εδάφη τους, η οποία πιστεύουν ότι είναι το μοναδικό αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέτρο κατά της Ρωσίας, αγνοώντας το σύμφωνο Ρωσίας-ΝΑΤΟ του 1997, σύμφωνα με το οποίο το ΝΑΤΟ δεσμεύεται να μην αναπτύξει επιπρόσθετες μόνιμες και “υπολογίσιμες” στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα του με τη Ρωσία[2].
To κείμενο του συμφώνου, ωστόσο, δεν απαγορεύει την ανάπτυξη μη υπολογίσιμων στρατιωτικών δυνάμεων – και το ΝΑΤΟ φαίνεται να εκμεταλλεύεται τη ρήτρα αυτή, αναπτύσσοντας 6 νέα κέντρα επιχειρήσεων (NFIU – Nato Force Integration Units) στην Βουλγαρία, την Εσθονία, την Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και την Ρουμανία, τα οποία αναμένεται να μπουν σε πλήρη λειτουργία τον Ιούλιο του 2016[3].
Η απόφαση για τη διεξαγωγή εκτεταμένων στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή της Βαλτικής, επομένως, στέλνει σαφές μήνυμα στις χώρες της Βαλτικής, και αποτελεί ένα ακόμα επεισόδιο στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ, που αναλυτές ήδη χαρακτηρίζουν ως ένα νέο “Ψυχρό Πόλεμο”.
*Ο Νίκος Μπιζάς είναι Διεθνολόγος και Πολιτικός Αναλυτής.
[1] http://tass.ru/armiya-i-opk/2683620
[2] http://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_25468.htm
[3] http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_127599.htm?selectedLocale=en

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More