15 Φεβ 2016

Η ΕΧΔ ετοιμάζεται να καταλάβει τη Γερμανία!


Η έκθεση του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη γι'αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Αποδεικνύει αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και καιρό, ότι ο οικονομικός πόλεμος δεν στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας και είναι κατά βάση ταξικός. Η Ελλάδα αποτελεί απλώς τον "μπούσουλα" με βάση τον οποίο, τα στελέχη της ΕΧΔ (Ευρωπαϊκή Χρηματοπιστωτική Δικτατορία) θέλουν να επιβάλουν το συγκεκριμένο "μοντέλο" σε όλη την Ευρωζώνη.

Από την Ελληνική έκδοση της Deutsche Welle :

Έκθεση του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιεί ότι, λόγω δημογραφικών εξελίξεων, το χρέος της Γερμανίας θα μπορούσε να πλησιάσει το 220% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο. Συνιστώνται άμεσα μέτρα.

Την έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, που συντάσσεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και επιγράφεται "Ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους" φέρνει στη δημοσιότητα η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt του Βερολίνου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, η έκθεση, η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, κάνει λόγο για "σημαντικούς κινδύνους", καθώς η δημογραφική γήρανση στη Γερμανία οδηγεί σε "μη βιώσιμη εξέλιξη του χρέους". Οι επιτελείς του υπουργείου δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να προχωρούν σε εκτιμήσεις με βάση διάφορα πιθανά σενάρια: στο αισιόδοξο σενάριο λοιπόν, υψηλότερα ποσοστα γεννήσεων σε συνδυασμό με διορθωτικά μέτρα θα αρκούσαν για να παραμείνει το γερμανικό χρέος στην περιοχή του 60% του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το σύμφωνο σταθερότητας. Στο απαισιόδοξο σενάριο όμως, το χρέος θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 220% του ΑΕΠ το έτος 2060, εάν διατηρηθεί η σημερινή σχέση εσόδων και δαπανών.

Ποιά είναι η λύση; Ένα προφανές αντίδοτο, εκτιμά η έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, θα ήταν να αυξάνονται τα γερμανικά πρωτογενή πλεονάσματα κάθε χρόνο κατά 1,2% του ΑΕΠ στο πιο αισιόδοξο σένάριο έως 3,8% στο πιο απαισιόδοξο. Αυτό σημαίνει ότι από το 2016 και μέχρι νεωτέρας, το γερμανικό δημόσιο θα πρέπει να περικόπτει τις δαπάνες του τουλάχιστον κατά 7 δις ευρώ ετησίως ή να αυξάνει αντιστοίχως τα έσοδά του. Μάλιστα, στο πλέον απαισιόδοξο σενάριο, η δημοσιονομική προσαρμογή θα έφτανε τα 23 δις ετησίως.

"Όταν ακούω ειδήσεις το πρωί, μου ανεβαίνει η πίεση, κι ακόμη δεν έχω πιει καφέ..." έλεγε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στα επίμονα αιτήματα συναδέλφων στο υπουργικό συμβούλιο για περισσότερα κονδύλια. Ως παράδειγμα αναφέρεται η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, η οποία λέγεται ότι είχε αρχικά συμφωνήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μία χρηματοδότηση 500 εκ. ευρώ για κοινωνικές κατοικίες, στη συνέχεια ζήτησε 1 δις και σήμερα βρίσκεται ήδη στο 1,2 δις. Μήπως λοιπόν το "καμπανάκι Σόιμπλε" είναι απλώς ένα πολιτικό τέχνασμα για να περιορίσει τις "ορέξεις" των συναδέλφων του;

Όχι, υποστηρίζει η Welt, καθώς, "σε συνεργασία με τον Μάρτιν Βέρντινγκ, καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπόσχουμ, οι επιτελείς του υπουργείου απλώς εφήρμοσαν τις ήδη δοκιμασμένες μεθόδους, υπολογίζοντας τί θα συμβεί, εφόσον συνεχιστεί αναλλοίωτη η σημερινή πολιτική". Επιπλέον δε, εκτιμά η Welt, στον μεσοπρόθεσμο υπολογισμό των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης οι προβλέψεις μάλλον υπεραισιόδοξες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Και αυτό, γιατί ο σχετικός υπολογισμός έχει ως αφετηρία την υπόθεση εργασίας (που όμως στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου αυτονόητη) ότι οι δαπάνες των ταμείων δεν πρόκειται να αυξηθούν σε ποσοστό υψηλότερο από την αντίστοιχη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Μία από τις προτάσεις που ξεχωρίζουν είναι η περαιτέρω παράταση του εργασιακού βίου. Με άλλα λόγια: η "σύνταξη στα 67" μάλλον δεν θα είναι και η τελευταία αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, συμπεραίνει η Welt...

Είναι φανερό ότι οι Γερμανικές πολιτικές μαριονέτες βρίσκονται για άλλη μια φορά υπό την ομηρία της τραπεζικής ολιγαρχίας και του μεγάλου κεφαλαίου. Περιμένουν από στιγμή σε στιγμή να σκάσει η βόμβα της Deutsche Bank και προετοιμάζουν τη Γερμανική κοινή γνώμη για σαρωτικά μέτρα παρόμοια με αυτά που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα. Προκειμένου να σωθούν οι Γαλλο-Γερμανικές τράπεζες και να διεξάγουν το νεοφιλελεύθερο πείραμα που περιλαμβάνει τις νέες συνθήκες, επέβαλλαν στην Ελλάδα μια καταστροφική συνταγή. Την ίδια συνταγή ετοιμάζονται τώρα να την εφαρμόσουν και στην ίδια τη Γερμανία.

Το τέρας της ευρωζώνης αποδεικνύεται ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας. Οι γραφειοφασίστες των Βρυξελλών και το διευθυντήριο του Βερολίνου θα κάνουν τα πάντα για να το κρατήσουν ζωντανό, ακόμα και αν χρειαστεί να θυσιάσουν τη Γερμανική μεσαία τάξη. Πρόσφατα, έχουν στείλει προειδοποιητικές βολές σε Πορτογαλία-Ισπανία, φοβούμενοι πιθανό εκτροχιασμό των σχεδιασμών τους. Το αν θα το καταφέρουν, ή, αν τελικά θα διαλυθεί η ευρωζώνη βίαια, χωρίς να ξέρει κανείς τι θα φέρει η επόμενη μέρα, μένει να το δούμε.

Πάντως, τα επιτελεία ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και μόνο η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι απροετοίμαστη (δυστυχώς), χωρίς εναλλακτικό σχέδιο εθνικού νομίσματος, προκειμένου να κρατηθεί η οικονομία ζωντανή. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα γίνει για άλλη μια φορά, ο συνήθης αποδιοπομπαίος τράγος.

Έχει ήδη επισημανθεί σε παλαιότερα άρθρα:

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να συνηθίζουν σε ποσοστά ανεργίας της τάξης του 30% με βάση το Ελληνικό πείραμα. Όταν αυτά τα μέτρα πάνε στη Γερμανία, ο Σόιμπλε θα έχει την τέλεια δικαιολογία για τους θυμωμένους Γερμανούς: φταίνε οι Έλληνες και ο Ευρωπαϊκός νότος που αρνήθηκαν να κάνουν τις "μεταρρυθμίσεις" γρήγορα.


Ο Ολλανδός υπουργός και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλούμ, δήλωσε πρόσφατα ότι και η Γερμανία πρέπει να προχωρήσει σε "μεταρρυθμίσεις", φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία (!) και απηύθυνε χαρακτηριστική προειδοποίηση στο Βερολίνο “να μην επαναπαύεται στις δάφνες του”. [...] Οι δηλώσεις έρχονται τη στιγμή που η Γερμανική οικονομία εκπέμπει σήμα κινδύνου και νέοι τριγμοί ταλανίζουν την, ούτως ή άλλως, εύθραυστη ευρωζώνη.


Οι οικονομικοί φασίστες θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν ζωντανό το "μοντέλο" τους. Ένα μοντέλο που διατηρεί την χρηματιστηριακή οικονομία της φούσκας και φτωχοποιεί συστηματικά τη μεσαία τάξη. Διότι αυτό το έκτρωμα δεν μπορεί να συνυπάρξει με μια ευημερία για τους πολλούς.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More