8 Φεβ 2015

Τα e-τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο γρίπης και πνευμονίας;

Μελέτη σε ποντίκια έδειξε ότι αφήνουν τους πνεύμονες ευάλωτους στις λοιμώξεις - υπάρχουν όμως και ενστάσεις
Νέα μελέτη που διεξήχθη σε ποντίκια αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο καθιστά τους πνεύμονες ευάλωτους στις λοιμώξεις
Τα e-τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο γρίπης και πνευμονίας;


 
Ουάσινγκτον 
Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να «ρίξει» τις άμυνες του οργανισμού ενάντια στην πνευμονία και στη γρίπη, σύμφωνα με νέα μελέτη η οποία ρίχνει και πάλι λάδι στη φωτιά σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του ατμίσματος.
Επιβάρυνση του ανοσοποιητικού συστήματος των πνευμόνων
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ αναφέρουν ότι ο ατμός που παράγεται από τις συσκευές ατμίσματος μπορεί να επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα των πνευμόνων αφήνοντάς το ευάλωτο στις λοιμώξεις από επιβλαβείς ιούς και βακτήρια.
Οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια στον ατμό ηλεκτρονικών τσιγάρων δύο φορές την ημέρα επί δύο εβδομάδες – σε επίπεδα ατμού αντίστοιχα με εκείνα που θα εισέπνεε ένα άτομο που κάνει τακτική χρήση e-τσιγάρου. Στη συνέχεια εισήγαγαν στον οργανισμό ορισμένων ποντικιών ιό της γρίπης και στον οργανισμό άλλων πειραματοζώων βακτήρια του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας.
Σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στον ατμό εμφάνιζαν αδυναμία στο να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις και ορισμένα εξ αυτών πέθαναν. Ο καθηγητής Σίαμ Μπισβάλ, κύριος συγγραφέας της μελέτης, ανέφερε ότι τα ευρήματα μαρτυρούν πως «τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι αβλαβή σε ό,τι αφορά την επίδραση στους πνεύμονες» και προσέθεσε ότι απαιτούνται τώρα μελέτες σε ανθρώπους, και κυρίως σε άτομα με κοινά προβλήματα των πνευμόνων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) η οποία πλήττει συχνά καπνιστές και πρώην καπνιστές – τους κύριους χρήστες e-τσιγάρων.
Η διαμάχη καλά κρατεί
Η διαμάχη σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα καλά κρατεί. Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι οι συσκευές αυτές βοηθούν πραγματικά τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, ενώ οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι παρά τα σημεία αβεβαιότητας σχετικά με την επίδρασή του e-τσιγάρου στην υγεία, είναι λιγότερο βλαβερές από το κανονικό τσιγάρο.
Υπάρχουν όμως και ενστάσεις. Κάποιοι ειδικοί εκφράζουν ανησυχία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις μελλοντικές γενιές, κυρίως επειδή στοιχεία μαρτυρούν πως είναι άκρως δημοφιλή σε νεαρά άτομα που δεν έχουν ξανακαπνίσει. Και σε αυτό όμως υπάρχει αντίλογος, καθώς στοιχεία άλλων ερευνών δείχνουν πως οι νεαροί οι οποίοι χρησιμοποιούν e-τσιγάρο είναι κατά κύριο λόγο καπνιστές και βρίσκουν έναν σύμμαχο για τη διακοπή της βλαβερής τους συνήθειας.
Πολύ λιγότερες τοξίνες από το κανονικό τσιγάρο
Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS ONE» έδειξε επίσης ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν τοξίνες (οξειδωτικές ρίζες) που καταστρέφουν το DNA. Ωστόσο τα επίπεδά τους ήταν μόλις στο 1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του κανονικού τσιγάρου. «Παρατηρήσαμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυξάνουν την τάση για λοιμώξεις του αναπνευστικού σε μοντέλα ποντικού» σημείωσε ο καθηγητής Μπισβάλ και προσέθεσε ότι «τα ευρήματα αυτά δείχνουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα σε άτομα υψηλού κινδύνου όπως οι ασθενείς με ΧΑΠ οι οποίοι έχουν αλλάξει το τσιγάρο με ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και σε νέους χρήστες e-τσιγάρου που πιθανώς δεν έχουν καπνίσει ποτέ στο παρελθόν».
Μικρότερες βλάβες στους πνεύμονες
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Τζον Μπρίτον, διευθυντής του Βρετανικού Κέντρου Μελετών για τον Ελεγχο του Καπνού τόνισε ότι το σημαντικότερο όλων είναι πως η βλάβη που προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στους πνεύμονες είναι σε κάθε περίπτωση μικρότερη από αυτή που προκαλεί το κανονικό τσιγάρο. «Ο πνεύμονας είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο και έτσι, κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα πίστευε ότι το να εισπνέει κάποιος ζεστό ατμό πολλές φορές την ημέρα θα ήταν απολύτως αβλαβές. Αυτό όμως που έχει σημασία στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι μια σύγκριση της επίδρασης του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το μη κάπνισμα αλλά σε σύγκριση με τον καπνό του τσιγάρου». Ο καθηγητής κατέληξε λέγοντας ότι «η βλάβη στους πνεύμονες θα είναι σίγουρα μικρότερη με το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σύγκριση με το κανονικό τσιγάρο και όποιος καπνιστής δεν μπορεί να κόψει το κάπνισμα και δεν βρίσκει αποτελεσματικά τα φαρμακευτικά προϊόντα υποκατάστασης, θα έκανε καλά να δοκιμάσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο»
 http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=674330

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More