8 Φεβ 2015

Η ΡΩΣΙΑ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ 3-4 ΤΡΙΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ



H Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου αποφάσισε να συστήσει ομάδα εργασίας, η οποία θα κάνει νέο υπολογισμό για τις καταστροφές που προκάλεσε η Γερμανία στην ΕΣΣΔ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προηγουμένως, στον ρωσικό Τύπο είχε εμφανιστεί η πληροφορία ότι η Ρωσία θα απαιτήσει από τη Γερμανία αποζημιώσεις, οι οποίες μπορεί να φτάσουν περίπου τα 3-4 τρις. ευρώ.
Η πρωτοβουλία σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Izvestia είναι μια άμεση απάντηση στις εμπορικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Ωστόσο, όπως ανέφερε στη RBTH ένας από τους εμπνευστές της ιδέας, το μέλος του κόμματος LDPR (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας), Μιχαήλ Ντεγκταριόφ, «το αν θα απαιτηθούν αποζημιώσεις ή όχι, θα το αποφασίσουν ο αρχηγός της χώρας και το υπουργείο Εξωτερικών», ενώ από την πλευρά τους, οι βουλευτές θέλουν να κάνουν μια αληθινή εκτίμηση των καταστροφών, την οποία -όπως υποστηρίζουν- δεν έχει πραγματοποιήσει κανείς έως τώρα. Στην ερώτηση της RBTH, τι ήταν αυτό που ώθησε τους βουλευτές να θυμηθούν ύστερα από 70 χρόνια την «οφειλή» της Γερμανίας προς τη Ρωσία, ο Ντεγκταριόφ ανέφερε πως «τίποτε δεν έχει ξεχαστεί» (σ.σ. από τις θυσίες του ρωσικού λαού), και ότι η νέα γενιά των ρώσων πολιτικών «έχει εντελώς διαφορετικές αξίες».
Είναι γεγονός, ότι σύμφωνα με τη Συμφωνία της Γιάλτας, η Σοβιετική Ένωση είχε λάβει επανορθώσεις από τη Γερμανία «και αυτό το γνωρίζει ο κάθε μαθητής σχολείου», υπενθυμίζει ο επικεφαλής του Ιδρύματος αποτελεσματικής πολιτικής, Γκλεμπ Παβλόφσκι. Επρόκειτο για παραδόσεις σε είδος, και όχι χρηματικές, και αυτές συλλέγονταν από τα κατοχικά στρατεύματα όχι μόνο στη σοβιετική ζώνη, αλλά και σε περιοχές της Δυτικής κατοχής, ανέφερε στη RBTH ο πολιτικός επιστήμων.
ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ
Σχετικά πρόσφατα αναφέρθηκε σε ανεξόφλητο γερμανικό χρέος και η Ελλάδα, με ειδική εμπιστευτική έκθεση και υπολογισμό που έκαναν οι αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες. Αφορούσε το δάνειο 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων (Reichsmark), το οποίο πήρε το Γ΄ Ράιχ για την κάλυψη των εξόδων την περίοδο της κατοχής. «Και οι δυο αυτές περιπτώσεις, της Ελλάδας και της Ρωσίας, αποτελούν μια διαμαρτυρία για ό,τι έκανε η Γερμανία», λέει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου πολιτικών εμπειρογνωμόνων, Γεβγκένι Μίντσενκο. Και μιλώντας στη RBTH, πρόσθεσε: «Οι Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από τη γερμανική ηγεμονία και την πολιτική απέναντί τους, θεωρούν ότι όλη αυτή η οικονομική βοήθεια της ΕΕ στην πραγματικότητα είχε σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε μια υποδούλωση χρέους και να της αφαιρέσει την ανεξαρτησία». Η ρωσική αντίδραση συνδέεται «με τη σκλήρυνση της στάσης της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία».
Ο κοντινός στο περιβάλλον του Κρεμλίνου πολιτικός αναλυτής, διευθυντής του Ινστιτούτου πολιτικών ερευνών, Σεργκέι Μάρκοφ, θεωρεί κι αυτός ότι «πρόκειται για μια απάντηση στην εξαιρετικά επιθετική πολιτική της Γερμανίας. Η Άνγκελα Μέρκελ έθεσε υπό αμφισβήτηση την πολιτική φιλίας με τη Ρωσία, την οποία η Γερμανία ακολουθούσε εδώ και δεκαετίες», λέει. Ειδικότερα, ως εχθρική προς τη Ρωσία χειρονομία της Μέρκελ εκλαμβάνεται η δήλωση της καγκελάριου «για πιθανότητα πολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία», όταν «η Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια στις χώρες της Βαλτικής σε περίπτωση που αυτές γίνουν στόχος επίθεσης από τη Ρωσία», εξηγεί ο ίδιος. Η ρητορική της Μέρκελ έγινε τόσο σκληρή, ώστε «ακόμη και από το βήμα της Μπούντεσταγκ την κατηγορούν για υποστήριξη των νεοναζί στην Ουκρανία», επεσήμανε.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Υπενθυμίζουμε πως το 1953, με πρωτοβουλία των 3ων μεγάλων συμμάχων, (ΗΠΑ – ΕΣΣΔ – Γαλλία), αποφασίστηκε να «παγώσουν» τα χρέη της Γερμανίας για ανθρωπιστικούς λόγους και γιατί χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να ανακάμψει η οικονομία της.
Στη συμφωνία αυτή, συμμετείχε και η Ελλάδα, αφού η Γερμανία, είχε απέναντι στη χώρα μας ένα τεράστιο χρέος από τις καταστροφές που είχε προξενήσει κατά την διάρκεια της κατοχής.
Το 1990-91, έγινε, μετά την ένωση της Γερμανίας, εκ νέου, σύσκεψη των συμμάχων και αποφασίστηκε ότι όποιος, σύμμαχος, έχει απαιτήσεις από τη Γερμανία, θα πρέπει να το κάνει, εντός μιας πενταετίας. Η Ελλάδα με διπλωματική ρήμα, το 1995, δήλωσε ότι προτίθεται να διεκδικήσει, εν καιρώ, τις αποζημιώσεις. Το ίδιο έκαναν και άλλα κράτη, μεταξύ αυτών και η Ρωσία.
Το ποσό, που οφείλει η Γερμανία στη Ρωσία, ανέρχεται, περίπου στα 4 τρισεκατομμύρια. Το δε ποσό, της Ελλάδος, ΜΟΝΟ για αποζημιώσεις, (χωρίς το Δάνειο και τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς) ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε πάνω από 165 δις!
Αξίζει επίσης να επισημανθεί, ότι για την ένωσή της η Γερμανία, χρησιμοποίησε κοινοτικά κονδύλια, περίπου 60 δις. ecu, και άλλα τόσα, χρειάστηκε για τη πλήρη ένταξη της Ανατολικής Γερμανίας, που προς το παρόν παραμένουν ΔΑΝΕΙΚΑ και ...αγύριστα.
Ωστόσο η ίδια η Γερμανία στο πρώτο μνημόνιο, απαίτησε να υπάρχει όρος (άρθρο 7 του 1ου μνημονίου) ότι τα χρήματα που δανείζεται η Ελλάδα, δεν μπορεί να τα συμψηφίσει, με τυχόν χρέη ή απαιτήσεις από τους δανειστές!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More