11 Ιουλ 2014

Το Ιερό του Θέρμου στην Αιτωλία



Ι. Α. ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Το Ιερό του Θέρμου στην Αιτωλία
Ιστορία - Μνημεία - Περιήγηση του χώρου
(Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αρ. 291) Αθήνα 2014

Ο Θέρμος είναι από τους αρχαιότερους και σημαντικότερους αρχαίους τόπους της Δυτικής Ελλάδας. Σε εύφορο υψίπεδο, ΒΑ της λίμνης Τριχωνίδας, ήταν ακμαίος οικισμός της Εποχής του Χαλκού, από τον 17ο αι. π.Χ. το αργότερο, ύστερα, μετά από την πτώση του Μυκηναϊκού κόσμου έδρα αρχηγική της περιοχής και από τον 8ο αι. π.Χ. ιερό του Απόλλωνος το οποίο εξελίχθηκε σε παναιτωλικό, έως ότου τον 4ο αι. π.Χ. έγινε η θρησκευτική και πολιτική έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Από τότε έως τους χρόνους της ρωμαϊκής κυριαρχίας ο Θέρμος είναι μία από τις κεντρικές σκηνές του δράματος του Ελληνισμού.
Το βιβλίο απαρτίζουν τρία κεφάλαια: 1. «Αιτωλία»: ιστορική επισκόπηση από τις μυθικές αρχές έως του χρόνους του Αυγούστου. 2. «Θέρμος, οι εποχές, τα μνημεία, η λατρεία»: ιστορική και μνημειακή εξέλιξη, περιγραφή της τελούμενης λατρείας και ανάλυση του εθνοτικού ρόλου που διαδραμάτισε ο Θέρμος στην Αιτωλία διαμέσου των αιώνων. 3. «Περίπατος στο ιερό και στην αγορά»: ο καθαυτό αρχαιολογικός οδηγός του χώρου.
Τα τρία μέρη αποτελούν ενιαία ιστορική – αρχαιολογική σύνθεση περί Αιτωλίας και Θέρμου, αλλά είναι και αυτοτελή ώστε να μπορεί να διαβασθούν και μεμονωμένα: κατά την περιήγηση του χώρου π.χ. είναι δυνατό να περιορισθεί ο επισκέπτης στο τρίτο μέρος.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται και όλα τα σημαντικά κινητά ευρήματα (έργα τέχνης) που εκτίθενται στο νέο Μουσείο του Θέρμου και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 
Το βιβλίο διατίθεται στα γραφεία της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 22, 106 72 Αθήνα, τηλ. 210 3647585, 210 3625531, πληροφορίες: κ. Χριστόφορος Σπυριδάκης, ώρες επικοινωνίας: καθημερινά 08:00-14:00) και σε κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών, Ιωαννίνων, Αγρινίου και Μεσολογγίου).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More