9 Ιουλ 2014

Διπλάσιοι οι άνεργοι στις ηλικίες 45 έως 65 ετών

Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββα Ρομπόλη, οι άνεργοι στις ηλικίες 45 έως 65 ετών είναι 359.000 άτομα, δηλαδή διπλάσιοι σε σχέση με τους νέους χωρίς εργασία, που ανέρχονται σε 178.000 άτομα
Kατά τη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος, με τίτλο «Γήρανση του Πληθυσμού: Ένταξη στην Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση», ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης παρουσίασε μελέτη του, σχετική με την Ανεργία.

Μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι για να πέσει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα (από το 28% στο 12%) απαιτείται να αυξηθεί το Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) κατά σχεδόν 48%.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι άνεργοι στις ηλικίες 45 έως 65 ετών έχουν διπλασιαστεί και στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι χαμηλών τυπικών προσόντων (όπως απόφοιτοι Λυκείου).
Προέβλεψε, παράλληλα, ότι «μέχρι το 2020 ούτε στην Ελλάδα η ανεργία θα πέσει κάτω του 20%, ούτε στην Ευρώπη κάτω από τα 20.000.000 πολίτες», προτείνοντας κοινή ευρωπαϊκή δράση κατά της ανεργίας στην Ευρώπη, η οποία να περιλαμβάνει αντικίνητρα στις απολύσεις των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας, κοινωνικό πλάνο στις επιχειρήσεις (προ των απολύσεων), αλλά και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της «οικονομίας των γκριζομάλληδων», ώστε να απορροφηθούν οι άνεργοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας».
Από την πλευρά του, ο αναλογιστής Βασίλης Μπέτσης ανέφερε, ότι κατά τα επόμενα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα θα απαιτεί σε ετήσια βάση επιπλέον των διατεθέντων, από 1 έως και 2, 65 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τα μισά εξ αυτών θα οφείλονται στην ανεργία.
Γήρανση του πληθυσμού – Προς αρνητικές ροές μετανάστευσης
Στην ίδια συζήτηση, ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Χρήστος Μπακαβός, εκτίμησε ότι χωρίς τη μετανάστευση δεν πρόκειται να αυξηθεί ο πληθυσμός.
Προέβλεψε, ωστόσο, ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αρνητικές ροές μετανάστευσης. Δηλαδή, φυγή γηγενών προς αναζήτηση εργασίας στην Ευρώπη, αλλά και επάνοδο στις ιδιαίτερες πατρίδες των αλλοδαπών λόγω κρίσης στην Ελλάδα.
«Μέχρι το 2049 οι 4 στους 10 πολίτες θα είναι άνω των 50 και μέχρι 64 ετών», είπε.
(Πηγές: ΕφΣυν, Βήμα)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More