4 Οκτ 2013

Όχι διαδικασίες fast track για τη Χρυσή Αυγή




Βάλια Μπαζού
 
Μου έλεγε ένας φίλος ότι το πρόβλημα με την κυβέρνηση και στο θέμα τηςΧρυσής Αυγής είναι ότι ξύπνησε απότομα και έχοντας θεοποιήσει τις διαδικασίες fast track αποφάσισε κατά την προσφιλή της τακτική αντί να κάνει πολιτική να κάνει ρεσάλτο. Αντί να κινηθεί στρατηγικά αποφάσισε να «πουλήσει» επικοινωνία θεωρώντας για μια ακόμα φορά και τους μέσα και τους έξω αφελείς.
Και ρεσάλτο είναι η επιλογή της διαδικασίας fast track για την εξάρθρωση μιας δομημένης εγκληματικής οργάνωσης που δρα ανενόχλητη εδώ και τουλάχιστον δυο δεκαετίες, με ισχυρούς δεσμούς σε όλο το φάσμα του συστήματος, με ισχυρούς φίλους και συμπαθούντες ακόμα και στα όρια του  «πυρήνα» τουΜεγάρου Μαξίμου.
Έτσι αποφάσισε ότι μπορεί σε δυο μέρες να «καθαρίσει». Ότι μπορεί να τους τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί και να τελειώνει με ένα ναζιστικό μόρφωμα που εξέθρεψε με στοργή και προδέρ.
Αποφάσισε ότι μπορεί να «καθαρίσει» στο άψε σβήσε τα περιττώματα με την ίδια αλαζονεία που εδώ και χρόνια αντιμετώπιζε κάθε καταγγελία για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.
Και με την ίδια αλαζονεία έκανε και δεύτερες σκέψεις. Ζύγισε ερήμην τα οφέλη που θα αποκομίσει θεωρώντας ότι μηδενίζει το κοντέρ και οι δημοσκοπήσειςθα αρχίσουν να γράφουν από την αρχή.
Το περίεργο είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια διαδικασία στην οποία έχειαποτύχει παταγωδώς. Γιατί παταγωδώς έχει αποτύχει η διαδικασία fast track όπου δοκιμάστηκε και κυρίως στον τομέα της ανάπτυξης και της προσέλκυσηςεπενδύσεων. Μέσα σε μια νύχτα κάτω από το τελεσίγραφο των δανειστών – όπως και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής υπό την πίεση των Βρυξελλών-καταργήθηκαν διαδικασίες, καταργήθηκαν εθνικοί και ευρωπαϊκοί νόμοι και οι επενδυτές συνεχίζουν να μας κουνούν μαντήλι.
Για παράδειγμα, για να αδειοδοτηθεί μια επιχείρηση όπου γης, αρκεί πλέον μια υπεύθυνη δήλωση από τον ίδιο τον επενδυτή ότι πληροί τις προϋποθέσεις αδειοδότησης.  Και μάλιστα ο έλεγχος θα γίνεται δειγματοληπτικά και πάλι από ιδιώτες.
Κάπως έτσι και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής επιλέχθηκε η εξάρθρωσή της να γίνει με υπεύθυνη δήλωση των αρμοδίων υπουργών…
Και μάλλον το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση όπως δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα της αγοράς στο θέμα της ανάπτυξης, έτσι δεν αντιλαμβάνεται και τα μηνύματα της κοινωνίας στο θέμα της εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής.
Η αγορά – η υγιής έκφρασή της και όχι οι σαλταδόροι- δεν ζητούν συνθήκες «Μπανανίας» αλλά συνθήκες σταθερότητας και στρατηγικό σχεδιασμό.
Η κοινωνία δεν ζητά να «εξαφανιστεί» μέσα σε δυο μέρες η Χρυσή Αυγή. Δίνει χρόνο και ζητά να λειτουργήσει το Κράτος Δικαίου. Η κοινωνία δεν σκέφτεται με δημοσκοπήσεις. Ζητά να πέσουν οι μάσκες, να σταματήσουν οι επικίνδυνοι εναγκαλισμοί  και κυρίως να μην γίνουν λάθη ή «λάθη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More