5 Οκτ 2013

Στα χέρια των Κινέζων το αμερικανικό χρέος


Η Ουάσιγκτον ξαναζεί το δράμα του περασμένου Δεκεμβρίου που κατέληξε σε συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με τον πρόεδρο Ομπάμα νικητή στα σημεία. Ενα απ’ αυτά ήταν και η αύξηση του ορίου χρέους από τα 16,394 τρισ. δολάρια στα 16,699 τρισ. δολάρια.
Κοιτώντας τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών διαπιστώνει κανείς ότι το συνολικό χρέος έχει ήδη υπερβεί αυτό το ποσό και ανέρχεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 16,738 τρισ. δολαρίων. Η διαφορά των 39 δισ. είναι δημόσια χρεόγραφα που δεν προσμετρώνται στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων των τελευταίων μηνών για τη χρηματοδότηση του χρέους. Τώρα, όμως, τα πυρομαχικά τελειώνουν και οι αναλυτές αναρωτιούνται αν θα συμβεί το μοιραίο. Αυτή είναι η στιγμή που στο πλάνο μπαίνει η Κίνα, καθώς το μεγαλύτερο ποσό του χρέους βρίσκεται σε ξένα χέρια.
Μαζικές αποσύρσεις
Εως τον Ιούνιο, οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικά χρεόγραφα ήταν στο μεγαλύτερο κομμάτι τους -1,28 τρισ. δολάρια- ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Αντίστοιχα, η Ιαπωνία κρατούσε 1,1 τρισ. δολάρια. Τον μήνα αυτό, η είδηση ήταν πως οι κυβερνήσεις των δύο χωρών προχώρησαν σε πωλήσεις αυτών των τίτλων ύψους 40 δισ. δολαρίων μετά τις ενδείξεις (τότε) πως η Fed θα προχωρήσει σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική. Οι ξένοι επενδυτές ξεφορτώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα ομόλογα 66,9 δισ. δολαρίων, τα περισσότερα από τον Αύγουστο του 2007.
Αυτό που φοβίζει τους επιτελείς στην Ουάσιγκτον δεν είναι η απόσυρση, αλλά η μαζική απόσυρση των Κινέζων από τα αμερικανικά χρεόγραφα. Οι τελευταίοι θα είχαν κάθε λόγο να πουλήσουν ομόλογα των οποίων η αξία πέφτει λόγω της εκτύπωσης δολαρίων από τη Fed. Ομως, απ’ την άλλη, μια μαζική απόσυρση θα δημιουργούσε αναταραχή στις αγορές και, κυρίως, θα υπονόμευε τη δυνατότητα των Αμερικανών να αγοράζουν κινεζικά προϊόντα. Παρά τις σποραδικές δηλώσεις ανησυχίας των τελευταίων ετών από πλευράς Πεκίνου, κανείς δεν πιστεύει ότι η Κίνα θα προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση. Μέχρι νεωτέρας, καθώς το χρήμα έχει πολλά αφεντικά και ακόμη περισσότερα ονόματα.
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More