9 Σεπ 2013

Spiegel: Οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν και τα έξυπνα κινητά

Οι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αποκωδικοποιήσουν τα συστήματα κρυπτογράφησης στο Διαδίκτυο αλλά έχουν επίσης πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών όλων των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα του πρώην συμβούλου της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα  το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Οι πληροφορίες του Der Spiegel για την πρόσβαση των αμερικανικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας ακόμη και στα δεδομένα των λεγόμενων «smart phones» έρχονται στα χνάρια των δημοσιευμάτων για τα τη δυνατότα αποκωδικοποίησης των συστημάτων κρυπτογράφησης στο Διαδίκτυο.
Τα έγγραφα που δημοσιεύει το περιοδικό προέρχονται από την NSA και τη βρετανική ομόλογη υπηρεσία GCHQ και περιγράφουν τη λειτουργία ομάδων με αντικείμενο την παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας σε iPhone, BlackBerry και συσκευές Android.
Στόχος των ομάδων είναι οι επαφές, οι λίστες με τις τηλεφωνικές κλήσες, τα SMS, οι σημειώσεις και τα στοιχεία GPS.
To περιοδικό υποστηρίζει ότι τα στοιχεία αυτά δεν αποδεικνύουν ότι γίνονται μαζικές υποκλοπές αλλά ότι υπάρχουν τεχνικές για την παρακολούθηση συγκεκριμένων ατόμων.
Στο μεταξύ,  εκστρατεία για να «γραφτούν» από την αρχή τα μέτρα ασφάλειας στο Διαδίκτυο ζητούν ειδικοί, μετά τις αποκαλύψεις ότι οι αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μπορούν να σπάσουν τις περισσότερες κρυπτογραφήσεις.

Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και η αντίστοιχη βρετανική, η GCHQ, κατάφεραν να αποσπάσουν τα «κλειδιά» διαφόρων συστημάτων χάρη στους υπερυπολογιστές τους και χάρη στη συνεργασία των εταιρειών παροχής υπηρεσιών Internet . Μάλιστα η συνεργασία αυτή ορισμένες φορές επιτυγχάνεται ύστερα από δικαστικές εντολές.
Οι «πιο εντατικές προσπάθειες» της NSA στόχευαν στην κρυπτογράφηση τύπου Secure Sockets Layer, που προστατεύει χιλιάδες ιστότοπους που ξεκινούν με «https», με περιεχόμενο που περιλαμβάνει συνομιλίες, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, απόρρητους εμπορικούς, τραπεζικούς ή ακόμη και ιατρικούς φακέλους.
Ως εκ τούτου, είναι προφανές πως οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αναρίθμητα προσωπικά στοιχεία, από απλές ανταλλαγές email ως τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πάντως, ο Μπαράκ Ομπάμα  είχε διαβεβαιώσει προ ημερών ότι η NSA δεν είχε στο στόχαστρο απλούς πολίτες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More