21 Μαΐ 2012

Το νυχτερινό τσιμπολόγημα οδηγεί σε παχυσαρκία

Το νυχτερινό τσιμπολόγημα οδηγεί σε παχυσαρκίαΑκόμη και αν καταναλώνεται ο ίδιος αριθμός θερμίδων μέσα στην ημέρα με κάποιον που δεν τρώει νύχτα
Οι νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο πιθανότατα συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, αναφέρουν αμερικανοί ειδικοί



Είναι γνωστό ότι οι λιπαρές τροφές μάς κάνουν να χάνουμε τη μάχη με τη… ζυγαριά. Νέα μελέτη δείχνει όμως ότι το πότε τρώμε είναι εξίσου σημαντικό με το τι τρώμε.

Νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο
Η κατανάλωση τροφής τη νύχτα, όταν χαζεύουμε στο Ιντερνετ ή βλέπουμε μια ταινία και τρέχουμε προς το…. ψυγείο, πιθανότατα συμβάλλει στα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές, μετά από πειράματα που διεξήγαγαν σε ποντίκια.

Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Σολκ για τις Βιολογικές Μελέτες στην Καλιφόρνια επέτρεψαν σε μια ομάδα ποντικών να καταναλώνει τροφή κατά τη διάρκεια αυστηρά ενός οκταώρου την ημέρα. Μια δεύτερη ομάδα ποντικιών μπορούσε να «τσιμπολογά» ό,τι ήθελε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.
Οπως προέκυψε, παρότι οι δύο ομάδες κατανάλωναν περίπου τον ίδιο αριθμό θερμίδων, τα πειραματόζωα που έτρωγαν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας δεν έγιναν παχύσαρκα.
Αποσυντονισμός του βιολογικού ρολογιού
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ποντίκια που έτρωγαν όποτε ήθελαν πήραν βάρος επειδή αποσυντόνισαν το βιολογικό ρολόι τους και πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Σατσιντανάντα Πάντα, ορισμένες ώρες της ημέρας το ήπαρ, το έντερο αλλά και οι μύες βρίσκονται σε «έξαρση» δραστηριότητας και αποτελεσματικότητας ενώ κάποιες άλλες ώρες «κοιμούνται». Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο ερευνητής «κάθε όργανο διαθέτει ένα ρολόι και αυτοί οι μεταβολικοί κύκλοι είναι πολύ σημαντικοί. Οταν τα ποντίκια ή οι άνθρωποι τρώνε τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας ‘τρελαίνουν’ τους μεταβολικούς τους κύκλους».
Στο τέλος της μελέτης τα ποντίκια που κατανάλωναν τροφή όλη την ημέρα αλλά και τη νύχτα εμφάνιζαν 70% περισσότερη αποθήκευση λίπους σε σύγκριση με όσα έτρωγαν σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.
Περιορισμός των ωρών κατανάλωσης τροφής
Ο δρ Πάντα τόνισε ότι τα μοτίβα διατροφής έχουν αλλάξει στη σύγχρονη εποχή καθώς πολλοί άνθρωποι λόγω του τρόπου ζωής τους μένουν ξύπνιοι πιο αργά τη νύχτα. Στη μελέτη της ομάδας του που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» αναφέρεται ότι ο περιορισμός των ωρών κατά τις οποίες γίνεται κατανάλωση τροφής μέσα στην ημέρα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο Ταμ Φράι από το Εθνικό Φόρουμ για την Παχυσαρκία της Βρετανίας υπογράμμισε ότι «το μοτίβο που πρέπει να ακολουθεί ο καθένας ήδη από την παιδική ηλικία πρέπει να αφορά τρία καθορισμένα γεύματα μέσα στην ημέρα. Οτιδήποτε διαταράσσει αυτό το πρόγραμμα δημιουργεί προβλήματα με τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More