16 Μαρ 2012

Μαθητές-αρσιβαρίστες!

Πόνους στην πλάτη των μαθητών προκαλεί η βαριά σχολική τσάντα
Βάρη που δεν θα κουβαλούσαν ούτε εργάτες μεταφέρουν καθημερινά οι μαθητές



Οι ασήκωτες σχολικές τσάντες «φορτώνουν» την πλάτη των μαθητών με προβλήματα, υποστηρίζουν ισπανοί επιστήμονες.
Μαθητές-αρσιβαρίστες!Οπως τονίζουν με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Disease in Childhood», οι περισσότεροι μαθητές κουβαλούν υπερβολικά βαριές σχολικές τσάντες. Κάτι τέτοιο, όπως είδαν μελετώντας συνολικά 1.403 παιδιά σχολικής ηλικίας (12-17 ετών), συνοδευόταν από έντονους πόνους στην πλάτη.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του Νοσοκομείου ντα Κόστα, στην Μπουρέλα και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Σον Ντουρέτα, στην Πάλμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το φορτίο που κουβαλούν οι μαθητές στην πλάτη τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού τους βάρους.
Σχολικά βάρη παιδεύουσι τέκνα
Ωστόσο, όπως είδαν παρακολουθώντας τις περιπτώσεις μαθητών από 11 σχολεία στη Βόρεια Ισπανία,σχεδόν τα 2/3 των μαθητών κουβαλούσαν καθημερινά τσάντες, των οποίων το βάρος ξεπερνούσε το 10% του σωματικού τους βάρους. Συγκεκριμένα το 92% των παιδιών κρατούσε σε καθημερινή βάση σχολική τσάντα με βάρος επτά κιλά κατά μέσο όρο.
Αναλύοντας το σχολικό «φορτίο» σε συνάρτηση με τα παράπονα των μαθητών για πόνους στην πλάτη, οι ερευνητές είδαν ότι οι ασήκωτες τσάντες ευθύνονταν για πόνους συνολικής διάρκειας 15 ημερών τον χρόνο.   
Θηλυκό «προνόμιο» οι έντονοι πόνοι
Οι μαθητές μοιράστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με το βάρος της τσάντας τους. Όσοι κουβαλούσαν τις βαρύτερες τσάντες είχαν κατά 50% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης πόνων στην πλάτη. Τα κορίτσια φάνηκε να αντιμετωπίζουν εντονότερους πόνους στην πλάτη, συγκριτικά με τα αγόρια, οι οποίοι μάλιστα αυξάνονταν με την ηλικία.
«Πολλά παιδιά μεταφέρουν υπερβολικά βάρη» υπογραμμίζουν οι ερευνητές. «Βάρη των οποίων η μεταφορά δεν επιτρέπεται ούτε σε εργάτες».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More