11 Μαρ 2012

Η οικονομία «βάλτωσε» τον... Κάμπο

Η οικονομία «βάλτωσε» τον... Κάμπο Καταργούνται μέτρα που παρουσίαζαν από την αρχή της εφαρμογής προβλήματα, ενώ προκειμένου να κα- λυφθούν οι υποχρεώσεις κάποιων μέτρων και δράσεων, γίνεται ανακατανομή πόρων.
Της Μαρίας Γιουρουκέλη
Η κρίση «τρώει» τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Η δυσκολία εκ μέρους της χώρας στην εξασφάλιση της εθνικής συμμετοχής οδηγεί σε μειώσεις και των κοινοτικών κονδυλίων με αποτέλεσμα να μείνει από... καύσιμα η αγροτική οικονομία, που θα μπορούσε να κινήσει ολόκληρη την ελληνική οικονομία.
Πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής»
Έτσι, σε πρώτη φάση σημαντική ανακατανομή πόρων και επιβράδυνση της υλοποίησης των αγροτικών προγραμμάτων επιφυλάσσει η αναθεώρηση του επιχειρησιακού

προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013» με βάση τη μειωμένη εθνική συμμετοχή στο 5%. Παρότι, αρχικά εκφραζόταν ικανοποίηση για τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, διαπιστώνεται τώρα ότι αυτό δεν σήμαινε και περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη.Αντιθέτως, τα συνολικά διαθέσιμα ποσά μειώνονται κατά 567 εκατ. ευρώ, αφού η Ελλάδα παραδέχεται πλέον ότι δεν είναι σε θέση να βρει εγκαίρως κονδύλια.
Γίνεται, έτσι μια προσπάθεια προσαρμογής των μέτρων και δράσεων στα νέα δεδομένα, με σκεπτικό όμως όχι και τόσο... αναπτυξιακό και με το επιχείρημα ότι οι αγρότες δεν μπορούν να επενδύσουν λόγω οικονομικής κρίσης και προβλημάτων ρευστότητας, αν και αρχικά υπήρξε μεγάλη προσέλευση σε ορισμένες προκηρύξεις.
Στο κείμενο αναθεώρησης του προγράμματος, που τέθηκε για διαβούλευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους ενδιαφερόμενους φορείς των αγροτών αναφέρεται χαρακτηριστικά: «δεδομένου του δυσμενούς οικονομικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα, η πρόθεση υλοποίησης επενδύσεων έχει περιοριστεί», με αποτέλεσμα να είναι θεμιτή η μείωση της δημόσιας δαπάνης σε κάποιους άξονες. Παράλληλα, καταργούνται μέτρα που παρουσίαζαν από την αρχή της εφαρμογής προβλήματα, ενώ προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις (πληρωμές, νομικές δεσμεύσεις, εντάξεις και προκηρύξεις) κάποιων μέτρων και δράσεων, γίνεται ανακατανομή πόρων.
Για παράδειγμα, μειώνονται τα κονδύλια για τα Σχέδια Βελτίωσης κατά περίπου 198 εκατ. ευρώ και για τη βιολογική γεωργία κατά 100 εκατ. ευρώ. Βέβαια η διαδικασία της αναθεώρησης βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ μόλις ολοκληρωθεί θα πρέπει ο σχετικός φάκελος να αποσταλεί για έγκριση στην Κομισιόν, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων.
Όσον αφορά τα μέτρα και τις δράσεις που έχουν ήδη προκηρυχθεί (Σχέδια Βελτίωσης, Εμπορία και Μεταποίηση, Leader και ΟΠΑΑΧ), λαμβάνοντας υπόψη τη διαδικασία αξιολόγησης, το υπουργείο αναφέρει ότι «οι προκηρύξεις που δημοσιεύτηκαν δέχθηκαν σημαντικό αριθμό αιτήσεων αλλά μεγάλο ποσοστό αυτών δεν θα προχωρήσουν σε υλοποίηση, καθώς λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος έχουν αποθαρρυνθεί οι εν δυνάμει επενδυτές».
Εμπλοκή και από τις τράπεζες
Επιπλέον, δεδομένου ότι οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές στη δανειοδότηση έχει περιοριστεί σημαντικά η δανειοληπτική ικανότητα των υποψηφίων επενδυτών. Συνεπώς, οι προτεινόμενοι πόροι (σε όρους κοινοτικής συμμετοχής) στα συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις έχουν προσαρμοστεί σύμφωνα με τις υποβληθείσες αιτήσεις και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

Καταργούνται προγράμματα
«Για να εξοικονομηθούν πόροι για την κάλυψη των υφιστάμενων υποχρεώσεων του προγράμματος το οποίο έχει ενεργοποιηθεί κατά 94%, έχει ενταχθεί το 74% της δημοσίας δαπάνης, με νομικές δεσμεύσεις 49,6% και έχει πληρωθεί το 35% αυτής, με την απορρόφηση να ανέρχεται σε 43,5%, πρέπει να καταργηθούν μέτρα και δράσεις, τα οποία δεν έχουν ενεργοποιηθεί και δεν έχουν δημιουργήσει ανειλημμένες υποχρεώσεις και των οποίων η κατάργηση δεν ανατρέπει τους στόχους του προγράμματος», υποστηρίζει το υπουργείο. Πρόκειται για:

  • «Έργα Δασικής Αναψυχής σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις».
  • Η Δράση θα καταργηθεί λόγω της μείωσης της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος και της μη ύπαρξης νομικών δεσμεύσεων στη Δράση αυτή.
  • «Αγροτικός εξηλεκτρισμός»: Δικαιούχοι είναι οι περιφερειακές υπηρεσίες της χώρας. Ωστόσο, μετά την ψήφιση του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», προέκυψε σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση της Δράσης λόγω των αλλαγών με την κατάργηση των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων και την αναδιάρθρωση των Περιφερειών σε ό,τι αφορά στη στελέχωση και στις αρμοδιότητές τους. Επιπλέον, τα χρονικά περιθώρια του προγράμματος δεν επαρκούν για την υλοποίηση της Δράσης αυτής.
Μικρές οι ζημιές
«Αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού, που ζημιώθηκε από φυσικές καταστροφές και εισαγωγή των κατάλληλων Δράσεων πρόληψης». Το μέτρο αυτό αποσκοπούσε στην αποκατάσταση ζημιών φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που είχαν προκληθεί από φυσικές καταστροφές από τις οποίες δεν είχε παρέλθει περίοδος τριών ετών. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν παρουσιάστηκε ανάγκη κάλυψης τέτοιου είδους δαπανών, κρίνεται σκόπιμο το μέτρο να καταργηθεί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More