11 Ιαν 2012

Ασπιρίνη: Αμφισβητούνται τα οφέλη της στην πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου

 
Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης ειδικά από άτομα χωρίς καρδιακό ιστορικό μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας
Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης ειδικά από άτομα χωρίς καρδιακό ιστορικό μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας  
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αμφισβητεί τα οφέλη της καθημερινής λήψης ασπιρίνης για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα -η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί σε δείγμα ανθρώπων χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων- διαπίστωσε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν ωφελούνται από την ημερήσια λήψη ασπιρίνης, διότι προκύπτει αυξημένος κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας.


«Τα οφέλη της ασπιρίνης για τους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν κάποια καρδιακή πάθηση, την οποία να γνωρίζουν, είναι πολύ πιο περιορισμένα απ’ ό,τι θεωρούνταν παλαιότερα και στην ουσία η θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη εξαιτίας μεγάλης αιμορραγίας», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ράο Σεσασάϊ του
Πανεπιστημίου St George's, στο Λονδίνο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ ένας στους 120 που λάμβαναν ασπιρίνη επί περίπου έξι χρόνια απέφυγε τον κίνδυνο να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, ένας στους 73 υπέστη σοβαρή αιμορραγία κατά την ίδια περίοδο.


Τα πορίσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο
Archives of Internal Medicine, αναμένεται να προκαλέσουν εκ νέου διάλογο σχετικά με τα οφέλη από την λήψη ασπιρίνης, που σύμφωνα με τους ειδικούς ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης γαστρορραγίας για περίπου έναν στους 1.000 ασθενείς τον χρόνο.

Ο Δρ Σεσασάϊ υποστηρίζει ότι με αφορμή τα δικά του ευρήματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες για την λήψη ασπιρίνης από τους αρμόδιους ιατρικούς φορείς των ΗΠΑ και της Βρετανίας. «Αντί για γενικές συστάσεις», σημειώνει «η θεραπεία με ασπιρίνη θα πρέπει να γίνεται πιο επιλεκτικά και σε ατομικό επίπεδο».


Η ασπιρίνη, είναι ένα φθηνό φάρμακο χρησιμοποιείται κυρίως ως αναλγητικό και αντιπυρετικό. Το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και επομένως μπορεί να προστατεύσει κατά των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Συχνά συνταγογραφείται σε ανθρώπους που ήδη πάσχουν από καρδιοπάθεια και έχουν υποστεί ένα ή περισσότερα εμφράγματα.


Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 αποφάνθηκε ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης έχει σημαντική προστατευτική δράση έναντι του κινδύνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων γαστρεντερικών κακοηθειών.


Ο επιστήμονας ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο δήλωσε ότι ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει έναν μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας, αυτός ο κίνδυνος έχει αρχίσει να «μειώνεται» από τα οφέλη της στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο και έμφραγμα.


Πολλοί γιατροί συνταγογραφούν την ασπιρίνη ως μέτρο πρόληψης για ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως η υπέρταση ή η παχυσαρκία.

health.in.gr, ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More