5 Οκτ 2011

Goldman Sachs: Προς ύφεση Γερμανία - Γαλλία

Goldman Sachs: Προς ύφεση Γερμανία - Γαλλία
Βουτιά στην ύφεση για Γερμανία και Γαλλία, και ακόμα βαθύτερη ύφεση στην Ευρωπεριφέρεια, βλέπει για τους επόμενους μήνες η Goldman Sachs, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία είναι στάσιμη και ο κίνδυνος συρρίκνωσης του αμερικανικού ΑΕΠ αυξάνεται.

Βουτιά στην ύφεση για Γερμανία και Γαλλία, και ακόμα βαθύτερη ύφεση στην Ευρωπεριφέρεια, βλέπει για τους επόμενους μήνες η Goldman Sachs, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία είναι στάσιμη και ο κίνδυνος συρρίκνωσης του αμερικανικού ΑΕΠ αυξάνεται. Εκτιμά, μάλιστα, πως έως το Δεκέμβριο, η ΕΚΤ θα προχωρήσει
κατά πάσα πιθανότητα στη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1%. Αυξημένο κίνδυνο για την Ευρώπη βλέπει και ο οίκος Standard & Poor΄s, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης, ενώ και αυτός προχωρεί σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, στο 1,1% το 2012 από 1,5% προηγουμένως.

Αναθεωρούν
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Ιαν Χάτζιους και Ντομινίκ Ουίλσον αναθεωρούν, επίσης, πτωτικά τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη σε 3,8% φέτος και 3,5% το 2012 από προηγούμενη εκτίμηση 3,9% και 4,2% αντιστοίχως. «Η περαιτέρω επιδείνωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη μας οδήγησε στις αναθεωρήσεις», εξηγούν οι οικονομολόγοι. Για την Ευρωζώνη προβλέπουν τώρα αναιμική ανάπτυξη, μόλις κατά 0,1% το 2012, από 1,3% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ύστερα από αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος.

Η Goldman βλέπει, επίσης, χαμηλότερη ισοτιμία για το ευρώ/δολάριο στα τέλη του 2011, στο 1,38 δολ. από 1,40 δολ. που εκτιμούσε αρχικά. Για την αμερικανική οικονομία προβλέπουν ανάπτυξη 1,7% φέτος και 1,4% το 2012, από 2% αρχικά, τοποθετώντας σε υψηλό ποσοστό, 40%, τις πιθανότητες για μια νέα ύφεση στις ΗΠΑ.
«Η διάχυση των επιπτώσεων από την Ευρωζώνη, κυρίως εξαιτίας των σφιχτότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών, είναι η βασική αιτία για την οποία οδηγηθήκαμε και στην πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών μας για τις ΗΠΑ», εξηγούν οι οικονομολόγοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More