8 Οκτ 2011

Ανατροπές σε εργασιακό – ασφαλιστικό

Της Ρούλας Σαλούρου   Πηγή:www.capital.gr

Την άρση κάθε εμποδίου για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, που ξαναπαίρνουν στο εργασιακό τοπίο της χώρας  τη θέση τους, και μάλιστα ιδιαίτερα ενισχυμένη, προβλέπει τελικά το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, αργά χθες, το βράδυ στη Βουλή. Ο μισθός των 751 ευρώ που ορίζεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) παραμένει ως κατώτατο όριο, όμως οι επιχειρησιακές συμβάσεις, σε περίπτωση συρροής, υπερισχύουν των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών. Στην πράξη, καταργείται η αρχή της ισχύς της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής, με δίχτυ ασφαλείας την ΕΓΣΣΕ. Επίσης, καταργούνται οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που παρά τις πιέσεις της Τρόικας δεν προχώρησαν στη χώρα μας. Βέβαια, ενισχύονται οι επιχειρησιακές, οι οποίες μάλιστα υπερισχύουν των κλαδικών, ακόμη (ή κυρίως) κι αν προβλέπουν χαμηλότερες αποδοχές. 


Παράλληλα, προβλέπεται χαράτσι σε συντάξεις, κύριες, επικουρικές και εφάπαξ, που ξεκινά από 15% και φθάνει έως και το 50%.

Επίσης, διευκρινίζονται ασφαλιστικά θέματα για όσους δημοσίους υπαλλήλους τεθούν στο καθεστώς εφεδρείας.

Αναλυτικά, ορίζεται πως:

Ο χρόνος διαθεσιμότητας λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης, υπολογίζεται ως συντάξιμος. Κατά την περίοδο αυτή, ο υπάλληλος εξακολουθεί να ασφαλίζεται  για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη στους οικείους φορείς που ήταν ασφαλισμένος κατά το χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Οι  εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται,  καταβάλλονται από το Δημόσιο. Η σύνταξη των προσώπων που εντάσσονται στο μισθολόγιο εξακολουθεί να  υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές τους, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, και μάλιστα, το ίδιο ισχύει και για όσους αποχωρήσουν από την υπηρεσία, έως και 31 Οκτωβρίου.

Υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, καθώς και στρατιωτικοί που έχουν ασφαλισθεί, για κύρια σύνταξη, σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό Οργανισμό πριν την 1.1.1993, δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο, εφόσον συμπληρώνουν 15ετή πλήρη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία και αποχωρούν με αίτησή τους. Η σύνταξη όμως αυτή αρχίζει να καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους.

Δεν επιτρέπεται σε καμιά περίπτωση η ανάκληση πράξης με την οποία έχει αναγνωρισθεί συντάξιμος χρόνος με εξαγορά μέσω καταβολής συμπληρωματικής εισφοράς, ούτε η έκδοση νέας πράξης με την οποία περιορίζεται χρόνος που έχει ήδη αναγνωρισθεί ως συντάξιμος με καταβολή συμπληρωματικής εισφοράς, μετά από την 1η Ιανουαρίου του 2011. 

Κατ’ εξαίρεση, αναγνωριστική πράξη που έχει εκδοθεί, μπορεί να ανακληθεί στο σύνολό της, μετά από αίτηση του υπαλλήλου οποτεδήποτε, εφόσον ο χρόνος που έχει αναγνωρισθεί με αυτήν μπορεί να χρησιμεύσει για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στο Δημόσιο ή σε άλλον ασφαλιστικό φορέα.

Επίσης κατ’ εξαίρεση, και μετά από αίτηση του υπαλλήλου, είναι επιτρεπτή η έκδοση τροποποιητικής πράξης, με την οποία περιορίζεται ο χρόνος που έχει ήδη αναγνωρισθεί ως συντάξιμος, εφόσον το αρμόδιο συνταξιοδοτικό όργανο  διαπιστώσει ότι σ’ αυτόν έχει συνυπολογισθεί και χρόνος που απετέλεσε απαραίτητο προσόν κατά την πρόσληψη του υπαλλήλου στην δημόσια υπηρεσία και η αναγνώριση του ως συντάξιμου δεν απαιτούσε την καταβολή συμπληρωματικής εισφοράς εξαγοράς.

Περικοπές συντάξεων

Στα 150 ευρώ το μήνα διαμορφώνεται από την 1η Νοεμβρίου το κατώτατο όριο στις επικουρικές συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων,  προβλέπεται ότι από 1η Νοεμβρίου και μετά, στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων, υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, μειώνεται κατά ποσοστό 30%. Καμία σύνταξη μετά την παραπάνω μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ. Αντίστοιχα, προβλέπεται ότι από την 1/11/2011 και εφεξής, στους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και των τομέων ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ του ΤΑΥΤΕΚΩ, καθώς και στους συνταξιούχους του Ενιαίους Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη, το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που απομένει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης μειώνεται κατά 15%, και για τους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων  κατά ποσοστό 20%. Και σε αυτή την περίπτωση, προηγείται η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (για συντάξεις άνω των 300 ευρώ). Ειδικά για το ΜΤΠΥ, το τμήμα του μερίσματος που, μετά τις  παρακρατήσεις υπερβαίνει τα 500 ευρώ μηνιαίως, μειώνεται κατά 50%.

Από 1η Νοεμβρίου, στους συνταξιούχους  του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ που διέπονται με το ίδιο καθεστώς καθώς και στους ασφαλισμένους του ΝΑΤ και των ταμείων δικαιοδοσίας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας, μειώνεται κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους, μειώνεται κατά 20% το ποσό της  κύριας σύνταξής τους που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Στην περίπτωση του δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, για τον προσδιορισμό του συνολικού ποσού  λαμβάνεται υπόψη το ποσό της μηνιαίας βασικής σύνταξης, καθώς και τα ποσά του επιδόματος εξομάλυνσης και της τυχόν προσωπικής και αμεταβίβαστης διαφοράς, εφόσον πρώτα, αφαιρεθεί το ποσό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.  Εξαιρούνται της μείωσης όσοι λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας. Ειδικά από τη μείωση του 40% στους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος ηλικίας,  εξαιρούνται και οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι που αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία. Στις περιπτώσεις καταβολής στο ίδιο πρόσωπο δύο συντάξεων από το Δημόσιο,  η μείωση γίνεται σε κάθε σύνταξη χωριστά. Τα ποσά που θα εξοικονομηθούν, αποτελούν έσοδα του Δημοσίου.  

Στους ασφαλισμένους του Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ και του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ, που εξήλθαν της υπηρεσίας μέσα στο 2010 (από 1/1/2010 μέχρι και την 31/12/2010), το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται κατά ποσοστό 15% και 25% αντίστοιχα, σε όσους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ.

Στους ασφαλισμένους του ΤΠΔΥ και του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ που εξήλθαν ή θα εξέλθουν της υπηρεσίας από τις αρχές του 2011 και μετά, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγούν τα ταμεία αυτά, σύμφωνα με τις καταστατικές τους διατάξεις μειώνεται κατά ποσοστό 20% και 30% αντίστοιχα, σε όσους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του.

Κατά 30% μειώνεται και το εφάπαξ βοήθημα των ασφαλισμένων στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας, για αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2011.

Εργασιακό

Η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με ομοιοεπαγγελματική ή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων. Συνεπώς, με πάτωμα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση,  υπερισχύουν τα όσα προβλέπονται στις επιχειρησιακές συμβάσεις, ανεξάρτητα αν σε κάποια κλαδική η ομοιοεπαγγελματική σύμβαση προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι για μισθολογικά ή άλλα θεσμικά θέματα.

Επίσης, προβλέπεται ότι: οι  επιχειρησιακές   συλλογικές   συμβάσεις   συνάπτονται, κατά σειρά προτεραιότητας, από συνδικαλιστικές   οργανώσεις   της   επιχείρησης  που  καλύπτουν  τους εργαζόμενους  ή από ένωση προσώπων και,  εφ`  όσον  αυτές ελλείπουν, από τις ισχύουσες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και από τον εργοδότη. Με τη διάταξη αυτή δίνεται η δυνατότητα σύναψης επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 εργαζόμενους και πάνω, αφού θα συστήνεται ένωση προσώπων.

Τέλος, για δύο χρόνια, παγώνει η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις, παρ’ ότι απασχολούν προσωπικό του κλάδου, σε ποσοστό πάνω από 50%, βάζοντας έτσι στον πάγο, στην πράξη, τις  κλαδικές συμβάσεις. 



Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More