6 Οκτ 2011

Οι μισθοί στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο

Οι μισθοί στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο
Κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων, σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα, αλλά και αυξήσεις στους βασικούς μισθούς προβλέπει το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων, σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα, αλλά και αυξήσεις στους βασικούς μισθούς προβλέπει το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Παράλληλα, ορίζεται «πλαφόν» 2.700 ευρώ στις αμοιβές, μειώνονται μέχρι και 50% οι συνολικές αποδοχές περίπου 100.000 υπαλλήλων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, ενώ για τις προαγωγές μπαίνει ως νέα παράμετρος η αξιολόγηση από υπηρεσιακά συμβούλια.
Αναλυτικότερα, το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο, που παρουσίασε αναλυτικά το «Έθνος», προβλέπει τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας, με την καθιέρωση κινήτρου για την επίτευξη καθορισμένων, ποσοτικοποιημένων, στόχων που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 25% του βασικού μισθού. Το πριμ παραγωγικότητας θα καταβάλλεται στους υπαλλήλους ως προσαύξηση στον ετήσιο βασικό μισθό, αφού πρώτα πιστοποιηθεί με τη διαδικασία της αξιολόγησης ότι επετεύχθησαν οι επιθυμητοί στόχοι.
Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο που εισάγει η τελική ρύθμιση για τους μισθούς στο Δημόσιο είναι ότι ορίζεται «πλαφόν» ύψους 2.700 ευρώ μηνιαίως για τις συνολικές αποδοχές (μαζί με τα επιδόματα), ενώ προβλέπει την κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων.
Οι μισθοί στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο
Την ίδια στιγμή, όμως, το νέο μισθολόγιο φέρνει και αυξήσεις από 7% έως 40% στους βασικούς μισθούς.
Ποιους αφορά
Το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο έχει ως πεδίο εφαρμογής το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ και τον ΟΓΑ, τους εκπαιδευτικούς, τους υπαλλήλους γραμματειών σε δικαστήρια και εισαγγελίες, υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία, τους κληρικούς, τους αγροτικούς γιατρούς, τους υπαλλήλους της Βουλής, τις ανεξάρτητες Αρχές, τα ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος και τις δημοτικές επιχειρήσεις, στις ΤΕΔΚ στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ, στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων, στις ΔΕΚΟ εκτός των εισηγμένων, και στα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των λοιπών δογμάτων.
Μετακινήσεις προσωπικού
Ανά δύο χρόνια, ένα τριμελές συμβούλιο, απαρτιζόμενο από εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και δύο γενικούς διευθυντές που ορίζονται από τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, θα καταγράφει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε όλους τους παραπάνω τομείς του Δημοσίου ανά κλάδο, κατηγορία και ειδικότητα προσωπικού. Οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να μετακινούνται σε υπηρεσίες που έχουν καταγράψει ελλείψεις με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του εποπτεύοντος υπουργού.
Βαθμολόγιο
Η προαγωγή από βαθμό σε βαθμό θα γίνεται με αξιολόγηση του υπαλλήλου από τα υπηρεσιακά συμβούλια μία φορά τον χρόνο με βάση την επίτευξη των στόχων, τις διοικητικές ικανότητες και τη συμπεριφορά του υπαλλήλου. Θεσμοθετούνται Συμβούλια Αξιολόγησης σε κάθε φορέα για να επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή του συστήματος. Για την προαγωγή των υπαλλήλων από βαθμό σε βαθμό λαμβάνεται υπόψη κατά 70% η απόδοση του υπαλλήλου και μόνο για την προαγωγή στον Α βαθμό υπολογίζεται στο 80% της αξιολόγησης. Με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν οι παράμετροι του συστήματος αξιολόγησης. Οσοι υπάλληλοι κριθούν και δεν προαχθούν στερούνται του δικαιώματος προαγωγής για 2 χρόνια και θα παραμένουν στάσιμοι μισθολογικά. Για τις θέσεις προϊσταμένων θα γίνεται ανοιχτή προκήρυξη σε όλο το Δημόσιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More