4 Σεπ 2011

Απολύσεις στον ορίζοντα


Οι αντιδράσεις που αναμένεται να προκαλέσει η δημοσιοποίηση του σχεδίου, όπως σημειώνεται στην "Καθημερινή της Κυριακής", και το πολιτικό κόστος που συνεπάγεται μία τέτοια απόφαση τρομάζουν και διχάζουν τα κυβερνητικά στελέχη.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών φέρονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου, διευκρινίζοντας στην τρόικα ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να βάλει
"κόκκινη" γραμμή ως προς τη λήψη νέων μέτρων.
Η σκλήρυνση της στάσης που θα επιχειρηθεί θα βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση και με το θέμα των εγγυήσεων που πιέζεται η χώρα να δώσει στους Φινλανδούς για τη συμμετοχή στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, αλλά και με την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της συμφωνίας.
Προτάσσοντας το γεγονός ότι η ύφεση είναι βαθύτερη από όσο είχε εκτιμήσει η τρόικα, η κυβέρνηση διεκδικεί αναθεώρηση του στόχου του ελλείμματος για φέτος και το 2012. Για το λόγο αυτό τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξουν την ερχόμενη εβδομάδα επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους τους.
Ωστόσο η τρόικα επιμένει ότι η κυβέρνηση πρέπει απλώς να εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και εκτιμά ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος και άνω των 2 δισεκατομμυρίων το 2012.
Από κόσκινο οι ΔΕΚΟ
Αναλυτικά στοιχεία από 160 φορείς έως τις 9 Σεπτεμβρίου ζητά το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, ζητείται να αποσταλούν στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ στοιχεία για τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για το κόστος μισθοδοσίας τους, την αναλογία συμβασιούχων / μονίμων, την κατάρτιση κάθε υπαλλήλου κ.λπ.
Να σημειωθεί ότι στους φορείς που εστάλη η σχετική επιστολή για την καταγραφή των εργαζομένων περιλαμβάνονται και οι εισηγμένες ΔΕΚΟ, όπως η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΠΑΠ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα. Δηλαδή, επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης (όπως η ΑΤΕ) και σε διαδικασία αποκρατικοποίησης.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον έχουν μια πλήρη εικόνα του αριθμού των εργαζομένων σε όλους αυτούς τους φορείς μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, θα μπορούν να επεξεργαστούν τα στοιχεία αυτά και να λάβουν αποφάσεις σχετικά με το πόσοι αποτελούν πλεονάζον προσωπικό και θα μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More