Ακριβότερα, λόγω υπαγωγής τους στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, θα πωλούνται από 1ης Σεπτεμβρίου διάφορα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, υπηρεσίες εστίασης και πακέτα διατροφής που προσφέρουν τα ξενοδοχεία.

Συγκεκριμένα, στο συντελεστή 23% προβλέπεται ότι θα μεταταγούν οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα έτοιμα ροφήματα όπως είναι ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα και τα αεριούχα νερά, φυσικά ή τεχνητά. Αυτό δεν ισχύει για τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών τα οποία παραμένουν στο συντελεστή 13%.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες εστίασης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% προβλέπεται ότι θα μεταταγούν η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται, παροχή υπηρεσίας εστίασης είναι και η τροφοδοσία (catering), εφόσον αυτή δεν συνίσταται σε απλή παράδοση φαγητού.

Επίσης στο συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται και τα ντελίβερι, δηλαδή οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικότερα φαγητών, χωρίς την παροχή πρόσθετων υπηρεσιών από την επιχείρηση.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι στο συντελεστή ΦΠΑ 23% υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και στα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από την 1/1/2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5%.
Πηγή: www.athina984.gr